Китайските финансови компании се впускат в строги икономии, тъй като Пекин се опитва да намали разликите в благосъстоянието на хората. Те включват както намаляване на заплатите и бонусите, така и изисквания служителите да не носят скъпи дрехи и часовници на работа и да ограничават разходите си за пътувания и развлечения.

Мерките се предприемат в момент, когато властите обещават да се борят с корупцията във финансовия сектор на страната, който е на стойност 57 трилиона долара, а растежът във втората по големина икономика в света отслабва, докато безработицата сред младите хора достига рекордно високи стойности, посочва в свой анализ Reuters и обяснява:

“Финансовите специалисти са сред най-високоплатените работници в комунистически Китай и тяхното богатство и лъскав начин на живот често са обект на критики от страна на обществеността в социалните медии, тъй като икономиката се забавя. Това предизвиква и гнева на Пекин. По-рано тази година главният китайски орган за борба с подкупите обеща да премахне идеята за финансов елит в западен стил".

Младежката безработица в Китай достигна нов рекордДанните за китайста икономика за май отново са разочароващи
Тази заявка принуждава редица финансови компании - както държавни, така и от частния сектор, да предприемат активни мерки, за да не попаднат в полезрението на властите, дори когато официалната реторика за "общия просперитет" на президента Си Дзинпин отслабва.

Сред тези мерки са инструктирането на служителите на голям китайски държавен взаимен фонд и на средна по големина банка да не демонстрират луксозен начин на живот, коментират служители на двете организации, пожелали анонимност, пред информационната агенция.

Взаимоспомагателният фонд също така е помолил служителите си да се въздържат от публикуване на снимки на скъпи ястия, дрехи или чанти в социалните медии, за да се избегне привличането на вниманието на регулаторните органи или обществената критика.

Служителите на средно голяма банка пък са били помолени да не носят луксозни марки или луксозни чанти на работното място. Освен това те вече не могат да отсядат в петзвездни хотели, когато пътуват по работа.

В страната се наблюдава устойчив спад на хората, които сключват брак, след пика през 2013 г.
На висшите ръководители в държавна застрахователна компания също е било казано да не носят скъпи дрехи на работа.

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) и China Construction Bank Corp (CCB) пък планират да намалят някои надбавки на служителите в централите на банките си от тази година.

Намаляване на заплатите и бонусите

Заплатите и бонусите на висшите служители също са в окото на бурята. CITIC Securities например съкращава заплатите в своето подразделение за инвестиционно банкиране с до 15%, което отговаря на стремежа на Пекин да намали разликата в доходите.

Миналия месец местният конкурент China International Capital Corp (CICC) също редуцира заплащането на служителите си. Тазгодишните бонуси за инвестиционните банкери там са с 30-50% по-ниски спрямо предходната година, посочва още Reuters.

Финансовите компании ограничават и разточителния начин на живот на служителите си, за да се уверят, че те не нарушават идеологията на Комунистическата партия, твърдят представители на сектора.

Ще помогне ли на китайската икономика намаляването на лихвите по депозититеНародната банка на Китай може да постави начало на намаляването на лихвените проценти по кредите, според анализатори на Nomura
Китайският регулаторен орган за ценни книжа и централната банка на страната също не остават извън обхвата на ограниченията. И те намаляват бюджетните средства за заплати на служителите си през 2023 г.

"В момент, когато темпото на икономическия растеж е слабо и общият бюджет на правителството не расте толкова бързо, колкото преди, начинът на разпределение на ресурсите и ползите в рамките на режима е ключов политически приоритет на партията и най-важният двигател на сегашния стремеж към икономии", обяснява Син Сун от Кралския колеж в Лондон. "Неравенството в Китай е достигнало най-високото си ниво от дълго време насам. Това, което партията прави сега, като намалява облагите на финансовите елити, има за цел да потуши неравенството в рамките на режима за постигане на политическа стабилност”.