Може и да звучи странно, но много от дрехите в ежедневието ни са създадени благодарение на нуждите на американската армия.

И тук не става дума за тениските и панталоните в маскировъчен цвят, така модерни в последните години.

Напротив, замисляли ли сте откъде идват т.нар. карго панталони с джобове отстрани на крачолите? Да, разработени са първо за войниците. А дългите палта със скрита връзка за кръста и джобове на гърдите? Да, пак оттам. Може да се добавят и някои типове шапки, и много други артикули.

Но времената се менят. В армията на САЩ служат все повече жени, а за ужас на всички традиционалисти и консерватори институцията се захвана с разработката на специален сутиен за тях. Тази, на пръв поглед разумна стъпка, има потенциала да се превърне в мощно политическо оръжие, но тук не става дума за това.

Миналото лято армията на САЩ обяви, че е готова разработка на първия сутиен, създаден за участващите в реални бойни действия. Като всяка институция, натоварена с тежка администрация, и там минават много време и много изпитания преди нещо да бъде пуснато в експлоатация. Но като че ли този момент е близо, пише TheNewYorker.

Равенството между половете се отлага най-рано за 2154 Според доклад на WEF жените и мъжете ще бъдат равнопоставени след 131 години

Работата по тази така важна част от униформата на женския състав продължава, но някои подробности могат да бъдат споделени.

Специалният сутиен се разработва от звеното, отговарящо за обновяване на оборудването. А именно при него досега не липсват провали.

През Втората световна война са създадени палатки, които се славят със своята абсолютна безполезност по време на бойните действия на азиатския фронт. Казват, че материята им буквално ставала на парчета след само две седмици в тамошните климатични условия. За некачествените войнишки обувки също се носят легенди – твърди се, че в един момент от американските войници са получавали повече наранявания от тях, отколкото от вражески огън.

Днес армията се отнася изключително сериозно към въпроса с оборудването и облеклото. В своите изследователски центрове разполага със симулационни зали, които копират едно към едно климата в различни части на света. Всяка дреха или друго оборудване биват тествани многократно, а въвеждането и на най-добрия прототип е доста бавен процес.

Уникален бар за женски спортове спечели близо 1 милион долара за годинаТелевизорите в

И така, какво представлява специалният сутиен?
Пред TheNewYorker са били показани четири разработки с различни вариации. Общото межжду тях е, че са устойчиви на огън. Освен това съхнат бързо и се твърди, че материята им бързо отвежда влагата далеч от тялото. Абревиатурата на новото бельо е А.T.B. (Army Tactical Bra) – все пак армията трябва да има абревиатура за всичко. Един от сериозните проблеми през дизайнерите на A.T.B. е била неговата издръжливост. Нужно е било да се създаде тип дреха, който ще е устойчив при почти всякакви условия, защото кой би седнал да кърпи скъсаното си бельо, ако в това време стрелят по него?
Едновременно с това обаче сутиенът трябва да е удобен. Затова дизайнерите започват с анкета, изпратена до 18 хиляди жени в армията. Идеята е те да опишат перфектното бельо. Част от отговорите са, че масово жените военнослужещи биха желали „по-стабилно“ бельо, с което могат да се изпълняват повече физически дейности. A.T.B. може и да е огнеустойчив, но не е брониран, както може би да са очаквали някои. Причината е, че според създателите му това безсмислено. Войникът така или иначе е защитен по други начини (жилетка, каска и т.н.) и няма смисъл разработката да се утежнява допълнително.

На края на света има поща. И тези жени работят там Остров Гудиер е захвърлен сред вечния студ, но на него кипи животю

Ако тактическият сутиен бъде одобрен за масова употреба, това ще е първата официална женска дреха в щатската армия. Смята се, че дамите влизат е редовете ѝ през 1901 г. като милосърдни сестри. Ще мине повече от век преди всички армейски длъжности да бъдат отворени за тях. Това се случва едва през 2016 г. Междувременно обаче те свършват немалко работа. През Втората световна война над 150 хил. жени изпълняват различни длъжности, предимно административни. В първата война в Ирак участват около 40 хил. жени. Днес около 17% от личния състав на щатската армия е съставен от дами.