Руските активи, замразени в европейски сметки, могат да генерират милиарди долари годишно за възстановяването на Украйна. Но могат ли тези пари да бъдат използвани без да се нарушава международното право или да се уронва международният авторитет на еврото?

Този въпрос задава в свой анализ CNN и добавя, че в четвъртък отговор на него са се опитали да дадат и лидерите на Европейския съюз на среща в Брюксел.

"Европейският съвет направи преглед на извършената работа по отношение на блокираните активи на Русия", става ясно от съвместно изявление, в което се добавя, че европейските лидери ще продължат да работят по въпроса "в съответствие с правото на ЕС и международното право и в координация с партньорите".

По оценки на Световната банка Украйна ще се нуждае от поне 411 млрд. долара за възстановяване на щетите, причинени от войната. ЕС и неговите съюзници са решени да накарат Русия да плати част от сметката.

Повече от 400 водещи компании ще подпомогнат възстановяването на УкрайнаГодина след началото на войната средствата, нужни за вдигане на икономиката на страната, възлизаха на 411 млрд. долара
Една от идеите, предложени в ЕС, е да се отнемат лихвите върху доходите, генерирани от руските активи, като самите активи останат незасегнати. Според Андерс Анлид, генерален директор на Шведския национален търговски съвет и ръководител на работната група на ЕС, която разглежда замразените руски активи, този подход вероятно ще носи около 3 млрд. евро годишно.

"Това е най-добрият начин за използване на тези активи в съответствие с правото на ЕС и международното право", заявява Анлид пред CNN, като отбелязва, че това е и мнението на юристите в Европейската комисия, която обеща да предложи начин за използване на замразените руски активи до няколко седмици.

Но някои държави-членки на ЕС и Европейската централна банка (ЕЦБ) имат опасения, че това може да разклати доверието в еврото като втората по големина резервна валута в света, тъй като ЕС се старае да противопостави незаконността на руската инвазия на собственото си стриктно придържане към принципите на правовата държава.

"Трябва да спазваме принципите на международното право", коментира пред медията високопоставен дипломат от ЕС, пожелал анонимност. "Това е въпрос на репутация, на финансова стабилност и на доверие".

Геополитически шах: Ключовите ходове на Г-7 в играта с Китай и Русия Най-развитите икономики ще трябва да преодолеят дори по-сериозните си различия, за да са единни срещу Пекин и Москва
За момента от ЕЦБ отказват коментар по въпроса.

Каква е схемата

След пълномащабното руско нахлуване в Украйна през февруари миналата година държавите от ЕС и Г-7 наложиха безпрецедентни санкции на Русия, като наред с други мерки замразиха почти половината от валутните ѝ резерви - около 300 млрд. евро. Около 2/3 от тях, или 200 млрд. евро, се намират в ЕС, най-вече в сметки в базираната в Белгия Euroclear, една от най-големите финансови клирингови къщи в света.

Euroclear играе ключова роля на световните пазари, като урежда трансгранични сделки и съхранява активи на стойност над 40 трилиона долара.

През април групата съобщава, че паричните средства в баланса ѝ са се увеличили повече от два пъти през годината до март, като това се дължи на плащания, свързани със замразени руски активи, включително облигации. Обикновено тези плащания се извършват по руски банкови сметки, но те са блокирани в резултат на санкциите и сега сами по себе си генерират огромни суми от лихви.

Кремъл конфискува активи на две чужди енергийни компании. Заплашва с ощеМосква временно пое контрола върху активи на финландската Fortum и германската Uniper, но не смята да се ограничи до тях
Euroclear обичайно инвестира такива дългосрочни парични салда и през първото тримесечие регистрира 734 млн. евро лихви, спечелени от парични салда от санкционирани руски активи. Планът, предложен от работната група на ЕС, е насочен именно към събирането на тези извънредни приходи от лихви, получени от Euroclear от замразени руски активи, които след това ще бъдат внесени в бюджета на ЕС за възстановяване на Украйна.

В реч в кулоарите на срещата на ЕС в четвъртък министър-председателят на Латвия Артурс Кришянис Кариниш описва замразените руски активи като "ниско висящ плод".

"Трябва да намерим правно основание да използваме, да мобилизираме тези активи, за да платим за щетите, които Русия нанася в Украйна", казва той.

Но високопоставен служител на ЕС предупреждава за някои непредвидени последици, ако подобно решение бъде взето. То може да накара други държави или инвеститори да се притеснят за сигурността на активите си в Европа.

"Тези, които имат пари, може да си помислят: "Какво ще стане, ако един ден и аз попадна в списъка", дава пример той пред CNN.

Един от начините да се намалят рисковете за ЕС би бил да се координират действията с Г-7 и много държави от ЕС подчертават важността на това блокът да предприема стъпки "в тандем с партньорите от организацията на седемте най-развити икономики".