Нюйоркската компания за недвижими имоти Hapi Homes използва иновативно сглобяемо строителство за жилища с площ от 180 кв. м до 1 600 кв. м., пише Insider.

Клиентите могат да избират измежду 16 налични етажни плана, разработени от външни инженери и архитекти, които Hapi Homes използва за конструкцията, панелите и подовите настилки.

След като тези части се изработят в завода - което отнема около 30 дни, те се транспортират до крайното място, където строителят може да сглоби материалите за часове.

Проектите могат да бъдат както за най-обикновени малки къщички с едно помещение, така и големи двуетажни пълноразмерни къщи.

Досега компанията е построила и инсталирала 12 жилища, а още 12 са в процес на производство, казва съоснователят и главен изпълнителен директор Мохамед Ахмед пред Insider и допълва, че води преговори със строителни предприемачи и хотелиери, тъй като планира да изгради "няколкостотин" през тази година.

Без бетон и тухли: Сградите на бъдещето ще са сглобяемиВ настоящето все повече хора търсят начини да рециклират хартията, пластмасата и алуминия, който ползват в ежедневието си. Занапред това може да се случва дори със сградите

След като напусне фабриката, всяка къща се транспортира с камион до крайното си място, където кран я повдига и поставя на земята. Външните части се сгъват навътре от двете страни на центъра. Строителите разгъват първо покрива и пода.

След това се разгъват външните стени. Проверява се дали всичко е конструктивно здраво и се поставят корнизите и другите интериорни елементи. Работата отнема около 8 часа от началото до края.

Къщите са изработени от рамка от лека стомана - материал, който е устойчив на термити и други вредители по дървото.

Стените са от алуминиеви гофрирани панели, които са напръскани с антикорозионна боя, а вратите и прозорците са от алуминиева сплав.

Клиентите могат да изберат да закупят къщата необзаведена на базова цена или обзаведена срещу допълнително заплащане.

Необзаведеният модел струва 50 000 долара, обзаведената версия е между 60 000 и 75 000 долара.

Необзаведената се предлага с външни и вътрешни стени, под, таван, покривна система, повечето елементи на кухнята и банята, врати, водопровод и електричество.

Обзаведената се предлага с всички видове осветителни тела, мебели, домакински електроуреди.


Къщичка с площ 17 квадрата, която ще ви отведе сред природата (снимки)Повечето от нас се наслаждават на релаксиращо бягство сред природата - било то на къмпинг, чрез наемане на хижа в средата на гората или просто прекарване на един ден край езерото

Hapi Homes дарява 10 сгъваеми къщи Одеса, Украйна, след бомбардировките от руски ракетни на 14 юни тази година. Надеждата на Ахмед е, че тези домове ще помогнат за възстановяването на града, споделя той пред Insider.

"Ако някой използва това като жилище сега, защото му трябва, а след шест месеца вече няма нужда да се настаняват хора, ние можем да премахнем стените, да направим корекции и да го превърнем в класна стая. Така че тези помещения са наистина многофункционални.", допълва собственикът на компанията за иновативни къщи.