В началото на седмицата Китай обяви, че планира да въведе ограничения за износа на два нишови метала, които са от ключово значение за производството на електроника и полупроводници, като пореден ход в технологичната битка на азиатската страна със САЩ и Европа.

Във фокуса на вниманието попаднаха германият и галият. Но какви и колко важни са те?

Защо Китай налага ограничения върху износа на металите?

Китай и САЩ са вкопчени в търговска война в областта на технологиите, която ескалира от 2019 г. насам, припомня CNBC. Като основно оръжие САЩ използват търговски черни списъци и мащабни експортни ограничения, за да отрежат Китай от ключови технологични компоненти, свързани в по-голямата си част с полупроводниците и изкуствения интелект.

Сблъсък в облаците: САЩ ограничават достъпа на Китай до облачни изчисленияКитайските AI компании заобиколяли действащите правила за контрол на износа, използвайки облачни услуги
Именно тези критични технологични елементи се превърнаха в централна точка в битката между двете суперсили.

Досега Китай не е предприел много ответни мерки, въпреки че през май определи американския доставчик на чипове Micron като "голям риск за сигурността". Сега Пекин се насочва към областите, в които има сериозна сила - металите и материалите, използвани в електрониката и полупроводниците.

В понеделник китайското Министерство на търговията обяви, че новите разпоредби ще изискват от износителите на галий и германий да получат лиценз за износ. Пекин мотивира новите правила със съображения за национална сигурност.

Какво представляват германият и галият?

Германий и галий са метали, които не се срещат в природата. Обикновено те се образуват като страничен продукт при рафинирането на други метали.

Китай ограничава износа на важни за производството на чипове материалиИзносителите ще трябва да искат разрешение за изпращане на някои продукти от галий и германий
Германият, сребристобял метал, се образува като страничен продукт при производството на цинк, а мекият, сребрист галий е страничен продукт от преработката на бокситни и цинкови руди.

За какво се използват германий и галий?

Германият има няколко приложения, включително в соларни продукти и оптични влакна. Металът е пропусклив за инфрачервена радиация и може да се използва във военни приложения, като например очила за нощно виждане.

Соларните панели, които съдържат германий, имат приложения в Космоса.

Галият пък се използва за производството на химическото съединение галиев арсенид, от което могат да се правят радиочестотни чипове за мобилни телефони и сателитна комуникация например. Това съединение е и основен материал в полупроводниците.

Философският въпрос за ЕС и как TSMC стана основното оръжие на ТайванТайпе обвърза инвестициите на производителя на чипове в страни от блока с разширяване на връзките между двете страни
Къде се произвеждат тези метали?

По данни на браншовата организация Critical Raw Materials Alliance Китай произвежда 60% от германия и 80% от галия в света.

Производството на галиев арсенид е сложно и само няколко компании в света могат да го правят. Една от тях се намира в Европа, а другите са в Япония и Китай, твърдят от Critical Raw Materials Alliance.

Доколко важни са ограниченията на Китай?

"Това е предупредителен изстрел, а не смъртоносен удар", коментират от Eurasia Group, консултантска организация в сферата на политическите рискове. "Тези мерки са по-ограничени по обхват. Макар че новите правила изискват китайските износители първо да получат лиценз, никой текст не забранява автоматично износа за определени държави или крайни потребители."

ЕС инвестира 8,1 млрд. евро в разработка на иновативни чиповеОсобен акцент са полупроводници за 5G и 6G комуникации, автономно шофиране, AI и квантови изчисления
САЩ и Европа не внасят огромни количества от тези материали. Според правителствени данни през 2022 г. САЩ са похарчили 5 млн. долара за галиев метал и 220 млн. долара галиев арсенид.

По отношение на германия, страната е приела обеми на стойност 60 млн. долара, а ЕС е внесъл германий за 130 млн. долара германий през 2022 г., сочат данни на S&P Global Market Intelligence.

Други държави също са в състояние да произвеждат тези метали. Белгия, Канада, Германия, Япония и Украйна могат да произвеждат германий, а Япония, Южна Корея, Украйна, Русия и Германия - галий.

Съществуват и потенциални заместители на тези метали.

Все пак мащабът на Китай му позволява да ги произвежда на по-ниска цена, отколкото на други места, отбелязват от Eurasia Group, но добавят, че действията на Пекин ще имат "ограничено въздействие върху световното предлагане предвид целевия обхват".

Южна Корея съди бивш директор на Samsung за износ на технологии към КитайПодсъдимият се е опитал да се възползва от технологиите на компанията и да направи завод за чипове в Китай
"Това е юмрук в носа, който има за цел да напомни на страните, включително САЩ, Япония и Нидерландия, че Китай има възможности да отговори на техните санкции и по този начин да ги възпре от налагане на допълнителни ограничения на китайския достъп до високотехнологични чипове и инструменти", обясняват от Eurasia Group.

Прецедент ли е това?

Логично, на дневен ред излиза и въпросът доколко сериозни са тези действия на Пекин и за първи път ли той предприема подобни мерки. Отговорът, според Reuters, e - не.

През 2010 г. Китай ограничава квотите за износ на редкоземни метали за Япония след териториален спор между двете страни. Това води до рязко покачване на цените на редкоземните метали и мотивира Япония да се опита да намери други източници на доставки. Тогава Китай отбелязва, че ограниченията се основават на загриженост за околната среда.

Редкоземните метали се използват във вятърни турбини, електрически превозни средства и в отбранителни съоръжения като лазерно управляеми ракети.

През последните години Китай неведнъж е намеквал, че може да ограничи износа на редкоземни елементи.