Когато хората от света на финансите се пристрастят към наркотиците и алкохола, понякога се озовават на дивана на д-р Сам Глейзър.

Психиатърът лекува играчите на Уолстрийт от злоупотреба с вещества и други психични заболявания. Търсенето на услуги като неговите се е увеличило след пандемията, като д-р Глейзър наскоро е добавил двама терапевти към вече шестчленния си екип, който лекува около 200 пациенти, разказва The Wall Street Journal.

Повечето са търговци, мениджъри на фондове, инвестиционни банкери и корпоративни адвокати. Почти всички са мъже, които се страхуват да кажат на работодателите си за проблемите си, още по-малко да си вземат болничен.

„Виждал съм много хора от високите етажи на финансите, които се ужасяват от това да не бъдат разкрити“, казва 56-годишният Глейзър, добавяйки, че в света на финансите има култура на параноя. „Бихте ли искали някой да управлява парите ви, ако е идентифициран като алкохолик?“


Да се изправиш срещу страховете си в терапия с виртуална реалностVR сценариите стават по-персонализирани, тъй като лекарите приспособяват терапията към индивидуалните преживявания

Все още табу

Темата за психичното здраве започна да си проправя по-отъпкан път на Уолстрийт след самоубийството на пионера в инвестирането Томас Х. Лий през февруари тази година.

Въпреки това състояния като депресия, тревожност и пристрастяване остават табу за много финансови компании, отчасти защото посланието за перфектна стабилност е от решаващо значение за привличането и задържането на клиенти.

Някои индустрии преминават към дестигматизиране на психичното здраве, като предлагат платен отпуск и безплатни консултации. Мерките са част от широка промяна, обхващаща висшето образование, политиката и професионалния спорт.


50 000 долара за едно лято: Стажантите са големият печеливш на УолстрийтНа фона на мрачните перспективи и несигурността, на Уолстрийт има една група, която се справя отлично - младите попълнения

Тази промяната обаче се разпространява неравномерно на Уолстрийт. Големи банки като JPMorgan Chase въвеждат нови инициативи за психично здраве. Хедж фондовете от друга страна действат по-бавно, коментира The Wall Street Journal.


Миналата година нюйоркският клон на Националния алианс за психични заболявания стартира сътрудничество със финансови компании за повишаване на осведомеността за психичното здраве. Към инициативата са се присъединили пет банки, включително Citigroup и Deutsche Bank, и само две компании за алтернативни инвестиции.

Асоциацията за управление на алтернативни инвестиции публикува доклади и проведе уебинари относно психичното здраве през 2020 г. и 2021 г., но не и след това, казва говорител на търговската група. От Асоциацията на индустрията за ценни книжа и финансовите пазари отказват да коментират отговора на бранша на психичните заболявания сред служителите, посочва WSJ.


Христина, която среща корпоративната култура с медитацията и осъзнатосттаMindfulness: 5 минути медитация ни спасяват от стреса на работа

Да лекуваш Уолстрийт

Още като тийнейджър Глейзър предполага, че ще се занимава с медицина, следвайки пътя на баща си и по-късно на брат си. Майка му умира, когато е на 21 години, което отключва собствената му депресия и той решава да учи психиатрия.

Докато учи един от първите му пациенти е счетоводител на Уолстрийт, който губи работата и апартамента си заради пристрастяването към кокаин.

„Да го гледам как изтрезнява и преобръща живота си беше много удовлетворяващо“, споделя Глейзър пред WSJ.

Така той започва да лекува пациенти, злоупотребяващи с вещества. Клиентите му от Уолстрийт започват да го препоръчват на колегите си и след няколко години той се занимава почти изцяло с хора от финансовия сектор.

Някои от пациентите са развили зависимости като начин да се справят със стреса на работното място. По този повод организацията за психично здраве на Уолстрийт проведе уебинари за самотата и пристрастяването, позволявайки дори на висши ръководители да говорят за своите битки, посочва WSJ.


Лидерите грешат за благополучието на хората - влошава се, не се подобряваТрима от четирима служители казват, че здравето им се е влошило през последната година, но 75% от ръководителите смятат, че здравето на работната им сила се е подобрило

Често проблемът е в парите

Годишните възнаграждения за партньори в инвестиционните фондове могат да достигнат десетки милиони долари.

Когато започват да се издигат, финансовите лидери често използват наркотиците и секса, за да засилят усещането, казва Глейзър. Когато професионалната им съдба се влоши, те правят същото, за да избягат от действителността. Други се обръщат към пристрастяването, за да прикрият реалността, че постигането на целите им - като стартиране на собствен фонд или това да направят 100 милиона долара – не ги кара да се чувстват удовлетворени.

В същото време парите могат да им попречат да потърсят помощ: те смятат, че никой не иска да слуша оплаквания на богаташ. Или когато поискат помощ, те изискват да е според техните условия.

В началото на кариерата на Глейзър пациент с депресия и сексуална зависимост казва, че е твърде зает, за да дойде в кабинета му. За първата сесия той изпраща лимузина, за да доведе Глейзър до работното му място.

„Първоначално си мислиш:„ Уау, ти си толкова специален психиатър “, казва Глейзър. „Тогава осъзнаваш, че не помагаш на пациента, ти си станал негов служител.“

Сега д-р Глейзър практикува само от кабинета си в Манхатън.

Психиатърът, който таксува 700 долара за 45-минутен сеанс, отказва да разкрие колко от неговите пациенти са постигнали дългосрочно възстановяване.

Някои успяват да се излекуват и рядко се връщат към вредното поведение. Други се опитват да се възстановят, но потъват по-дълбоко в пристрастяването, губейки семействата си, кариерата си и понякога живота си.


Как тревожността може да работи за нас, а не срещу насВъзможно ли състоянието на тревожност, което смятаме за опасно, да се превърне в полезна емоция, която ни прави по-креативни и решителни

По заповед на съпругата

Пациентите често идват при д-р Глейзър след натиск от член на семейството, обикновено съпруга.

Четирима от всеки пет служители на хедж фондове и частни капиталови фондове са мъже, според анализаторската компания Preqin. В същото време мъжете са много по-малко склонни да търсят лечение, свързано с психичното здраве. В САЩ 18% от мъжете получават такива грижи в сравнение с 29% от жените, според Националния център за здравна статистика.

Алкохолната зависимост е най-често срещаното състояние, което д-р Глейзър третира. Кокаинът, печално свързан с Уолстрийт през 80-те години, отново става популярен и често съвпада със сексуалната зависимост.

Злоупотребата със стимуланта Adderall е нараснала по време на пандемията, след като правителството улесни получаването на рецепта чрез приложения за телемедицина. Мнозина са използвали лекарството, за да се справят с факта, че са на постоянно повикване и за да облекчат чувството на изолация заради работата от вкъщи.

„Пристрастяването е огромен проблем“, казва Джонатан Алпърт друг психотерапевт, който лекува професионалисти в областта на финансите и технологиите. „Това да поискаш помощ вероятно е малко по-приемливо в технологичния сектор поради фокуса върху здравето там. Докато Уолстрийт по-скоро продължава да отправя традиционното си послание: Скъсайте се от работа и направете каквото трябва.“