Изборите в Испания, които се проведоха в неделя, завършиха без ясно мнозинство за нито една от двете основни партии, което постави четвъртата по големина икономика в Европа в патова политическа ситуация.

След преброяването на всички гласове, посочва CNBC, испанската консервативна партия Partido Popular (PP) си осигурява 136 места в парламента, следвана от социалистите от PSOE със 122 места. Крайнодясната партия Vox е трета с 33 места, а крайнолявата коалиция Sumar получава 31.

По този начин и двете евентуални коалиции - лява и дясна, не могат да достигнат нужните за абсолютно мнозинство 176 места, изчислява медията, и припомня:

“Преди изборите се появиха спекулации, че PP може да обедини сили с Vox, което може да отбележи първото завръщане на крайната десница на власт след диктатурата на Франсиско Франко през 1975 г. PP и Vox и преди са обединявали сили в някои региони, но никога на национално ниво".

След като крайните резултати са ясни обаче техните общо 169 места остават под нужните 176 за формиране на коалиционно мнозинство.

От другата страна, PSOE на досегашния премиер Педро Санчес потенциално би могла да обедини сили със Sumar, но отново общите им 153 места не достигат.

Крайнодесните поглеждат към властта в Испания за първи път от Франко насамСлед днешните избори се очаква консерваторите от PP да влязат в коалиция с крайнодясната Vox
Лидерът на PP Алберто Фейхоо все пак пое отговорността за съставянето на правителство, тъй като неговата партия е с най-много места.

"Ще започна диалог с останалите партии", заявява той в Twitter. "Искам от тях отговорност, за да не страда Испания". Той допълва също така, че се надява другите да не се обединят помежду си и по този начин да му попречат да състави правителство.

Дали обаче те ще го послушат, остава под въпрос.

Управляващата партия на Санчес всъщност подобрява представянето си, а той има опит в договарянето на споразумения с по-малки партии за съставяне на правителство.

"Премиерът Педро Санчес ще има шанс да остане на власт, ако договори сделка с крайнолявата коалиция Sumar и по-малките партии, въпреки че повторение на изборите също е съществена възможност", казва Антонио Барозу, заместник-директор на отдела за проучвания в Teneo, пред CNBC. Той дава 45% вероятност за всеки от сценариите.

Предистория на гласуването

Членове на консервативната партия на Фейхоо изразяват загриженост относно анти-ЛГБТ и антиимиграционната политика на Vox. Крайнодясната партия също така е критикувана от много водещи политици за това, че се противопоставя на правото на аборт и отрича изменението на климата.

Цербер отстъпва на Харон, който затяга Европа в хватката на горещинитеНай-високата температура в Европа от 48,8C, регистрирана в Сицилия преди две години, може да бъде надскочена в следващите дни
Предсрочните избори бяха предизвикани от сериозното поражение на социалистическата PSOE на регионалните и общинските избори през май. Преди това очакванията бяха редовните такива да се проведат в края на тази година.

Вотът в неделя е първият, който се провежда през лятото, а екстремните горещини, усетени в различни части на страната през последните седмици, а това доведе до фокус на кампанията върху политиките за климата.

Министър-председателят Санчес заема поста от 2018 г. насам. Той на свой ред е критикуван за помилването на политици, подкрепящи регионалната независимост, а също така се сблъска с проблеми, след като закон за сексуалното съгласие, известен като "само да означава да", в крайна сметка е намалил времето за лишаване от свобода на много осъдени изнасилвачи.

Икономическите резултати на Санчес обаче се оказаха силни. Според Международния валутен фонд икономиката на Испания е нараснала с повече от 5% през 2022 г., а през тази година се очаква да се разшири с около 1,5%.

Инфлацията във водещата европейска икономика също е сред най-ниските в региона. През юни Испания стана първата страна в Европа, която отчете инфлация под 2% - далеч под историческите върхове, регистрирани през 2022 г.