"Искаха да си пусна много дълга коса. Да нося къса пола и други подобни неща. Шефовете от звукозаписната компания бяха убедени, че така ще изглеждам по-секси. Затова направо отидох при бръснаря и му казах да ме обръсне нула номер."

Това признава в интервю пред Опра Уинфри през 2014 г. Шиниъд О‘Конър, която почина на 56-годишна възраст в сряда, 26 юли.

За първи път тя се подстригва през 1987 г., когато е само на 20 – две години след като вече е подписал договор със звукозаписна компания. Изборът на скандална прическа е тотален акт на неподчинение, отказ външният ѝ вид и женствеността да се превърнат в стока от музикалната индустрия.

Голата глава на О'Конър бързо се превръща в крайъгълен камък на публичния ѝ имидж и визуална стенограма на бунтарския ѝ нрав, пише CNN.

Отиде си ирландската музикална сензация Шиниъд О‘КонърТя става сензация с хипнотизиращия сингъл Nothing Compares 2U, написан от Принс, който покорява класациите и е номер 1 в цял свят

Днес тази прическа вече е много по-разпространена.

Лондонското списание за младежка култура Dazed я нарече "подстригването на 2020 г.", след като ограниченията за забрана на коронавируса в Обединеното кралство доведоха до ръст на подстригването само с машинка. Знаменитости като Флорънс Пю, Кристин Стюарт, Амбър Роуз, Айрис Лоу, Уилоу Смит носят гордо вдигнати голите си глави.

Въпреки че стилът е навлязъл в масовия живот, чувството за свобода все още владее притежателките му. През 2017 г., след като обръсна главата си, актрисата Кейт Хъдсън сподели пред Harper's Bazaar, че е била изненадана от въздействието на промяната. "Връзката с косата ми беше силна и аз не бях подготвена колко освобождаващо може да е това.", казва тя.

Но бръснатата глава има сложна и противоречива история, която е довела до превръщането ѝ в символ на бунт – особено за жените.

В древните култури, преди масовото производство на хигиенни продукти и подходящи водопроводни системи, това предпазвало общностите от разпространението на въшки. Известно е, че жриците в Древен Египет бръснели цялото си тяло, за да насърчават чистотата. Войниците на Римската империя също имали къса коса, за разлика от викингите от Скандинавия или келтските бойжи, известни с типичните си дълги коси.

През 50-те години на миналия век американската армия въвежда бръснатата коса като стандартна прическа за мъжете. Жените също са подстригвани, ако не се съобразяват с прически като конска опашка и кок.

През 1957 г. Елвис Пресли е призован в американската армия и е изпратен при военните бръснари във Форт Чафи в Арканзас. Според статия във Washington Post от същата година Пресли гледал как косата му пада на пода и се провикнал: " hair today, gone tomorrow".


GettyImages/ Елвис Пресли търпеливо чака армейския бръснар Джеймс Питърсън да обръсне прочутата му грива, а помощник мете косата на Краля след приемането му в армията

Жените отдавна бръснат главите си, за да покажат солидарност със социалната несправедливост.

През XVIII в., след Френската революция, някои жени отрязват косите си в знак на уважение към приятелките си, които са загинали на гилотината. Наричали го "a la victimé", защото смъртната присъда на гилотината е изисквала набързо отрязана коса, за да се подпомогне ефективността на острието.

Дори и днес жената с обръсната глава е мощен символ на протест. През 2007 г. Бритни Спиърс беше критикувана за папарашки снимки, на които се вижда как отрязва дългата си коса. Смяташе се, че това е форма на самобичуване - да разрушиш красотата си и социалната си стойност толкова публично. Снимките бяха използвани от някои като солидно доказателство за влошеното психическо здраве на Спиърс.

Но 16 години по-късно, по време на протестите "Освободете Бритни" през 2021 г., фенове и поддръжници се подстригваха пред съдебните зали, в които се разглеждаше въпросът за настойничеството на Спиърс над децата й.

През 2022 г., по време на иранските протести, последвали смъртта на 22-годишната Махса Амини, иранските жени по целия свят започват да подстригват косите си (признак на красота, който Ислямската република нарежда да бъде скрит) на улицата по време на демонстрациите, като заснемат акта и го публикуват в интернет.

"Искаме да им покажем, че не се интересуваме от техните стандарти, от тяхното определение за красота или как според тях трябва да изглеждаме", каза 36-годишната Фаезех Афшан пред CNN. "Искаме да покажем, че сме ядосани.", допълва протестиращата иранка.

Френски актриси отрязаха кичури от косите си в подкрепа на жените на Иран

Но едва през 80-те години на миналия век женският вариант на „Нула номер“ получава глобална приемственост, когато визията е възприета от личности като Грейс Джоунс, Ани Ленъкс и самата О'Конър.

В мемоарите си Джоунс пише, че плешивостта "ме кара да изглеждам по-абстрактна, по-малко обвързана с определена раса или племе".

При О'Конър бръсненето на главата по подобен начин ѝ позволява да съществува извън определената рамка. "Нямаше да имам мъж, който да ми казва какво да правя или коя да бъда", казва певицата в едно от последните си интервюта през 2022 г.