Великобритания е най-скъпоплатеното място за експати в света.

Средната заплата на експатите и пакетът от социални придобивки възлизат на 441 608 долара през 2022 г. Обезщетенията също са се увеличили с 4% до 167 594 долара и са най-скъпите в света.

Това показва проучване "MyExpatriate Market Pay" на компанията за данни ECA International.

То отчита заплащането, социалните придобивки като настаняване или комунални услуги и данъците, заявиха от ECA International. В него участват над 340 компании и над 10 000 международни служители.

Ето кои страни влизат в Топ 5 най-скъпо платени експати в света:

  • Великобритания: 441 608 долара
  • Япония: 370 183 долара
  • Индия: 354 028 долара
  • Китай: 313 011 долара
  • Хонконг: 278 020 долара
  • На второ място след Обединеното кралство се нарежда Япония, която държи първенството за най-високи възнаграждения за експати в Азия. Според данните, чуждестранните специалисти струват на работодателите там 370 183 долара.

    Това обаче е с 12% по-малко от миналата година, което се дължи на слабата японска йена, която тази година е поевтиняла с 9%. В резултат, измерени в щатски долари, разходите за заплати, обезщетения и данъци "намаляват с двуцифрени проценти", се казва в доклада, цитиран от CNBC.

    Според ECA International общото възнаграждение се е увеличило средно със 7% в цяла Азия между 2021 и 2022 г., измерено в местна валута.

    Единствено експатите в Лаос, Китай и Хонконг са получили по-ниски пакети от заплати и обезщетения през 2022 г., измерени в местна валута.

    "Някои компании предоставят надбавка за разходи за живот, за да гарантират, че покупателната способност на експата в родната му страна може да бъде защитена, когато работи в чужбина", обяснява Лий Куейн, регионален директор на ECA International за Азия.

    "През 2022 г. в някои страни от региона се наблюдаваха сравнително високи темпове на инфлация, което наложи на компаниите да увеличат тези надбавки.", допълва той.

    Кои са най-добрите страни за експати в ЕвропаСред критериите за оценяване са условия за установяване, възможности за работа и дейности в свободното време

    В страни като Сингапур нарастващите разходи за живот доведоха до увеличаване на заплатите и пакетите от придобивки на експати с 4% в сравнение с 2021 г., се казва в доклада.

    "Скокът на разходите за настаняване на експати в Сингапур се усеща както от местните жители, така и от експатите, което се отразява в увеличението с 9% в пакетите, измерени в щатски долари", допълва експертът.

    Поради валутните колебания, повече от половината места в класацията отбелязват спад в общата стойност на пакетите, измерена в щатски долари.

    Например заплатите на експатите в Китай са намалели с 5% в щатски долари през 2022 г. "Юанът се засили спрямо повечето основни валути в сравнение с 2021 г.", допълва Куейн. "Тъй като много експати получават част или цялата си заплата в други валути, това доведе до спад на средната заплата в юани."

    Валенсия е любимият град на експатите. Виена е най-недружелюбна Това показва класацията Expat City Ranking 2022 на Internations

    Ето кои държави влизат в Топ 5 на най-високи заплати за експати в Азия:

  • Япония: 370 183 долара
  • Индия: 354 028 долара
  • Китай: 313 011 долара
  • Хонконг: 278 020 долара
  • Република Корея: 275,727 долара
  • САЩ се изкачват със седем места нагоре в класацията и влизат в Топ 10 в световен мащаб, се казва в доклада.

    Въпреки лекия спад на заплатите, общата стойност на пакета се е повишила с 6% до 272 770 долара.

    "По-високите разходи за жилища допринесоха за 10% увеличение на разходите за придобивки, което означава, че през 2022 г. на компаниите ще им излезе по-скъпо да преместят персонала си в САЩ", добави ECA International.

    Тъй като разходите за живот продължават да нарастват по цял свят, компаниите трябва да продължат да преразглеждат обезщетенията за служителите, които са в чужбина, смятат експертите.