Бил Гейтс все още се опитва да компенсира малкото часове сън, които е имал по време на кариерата си в Microsoft.

През 30-те и 40-те си години от живота си милиардерът дори се е състезавал с колегите си кой почива най-малко, смятайки това като показател за продуктивност.

Това разкри самият той в епизод от новия си подкаст "Unconfuse Me with Bill Gates", цитиран от CNBC.

"Един казва: "Спя само шест часа". А другият: "Аз спя само пет!" и "Е, понякога изобщо не спя". Мислех си: "Уау, тези момчета са толкова добри. Трябва да се постарая повече, защото сънят означава мързел.", казва 67-годишният Гейтс.

Той променя начина си на мислене, след като баща му е диагностициран с болестта на Алцхаймер и провокира интереса му да научи повече за здравето на мозъка.

"Едно от най-силните неща в областта на Алцхаймер е значението на добрия сън. Това е един от най-предсказуемите фактори за всяка деменция, включително и за болестта на Алцхаймер, дали спите добре.", обясни той.

Методът на Бъфет, Гейтс и компания: На Бил Гейтс са необходими години, за да намери здравословен баланс между работата и личния живот

Единият от събеседниците в подкаста на Гейтс се съгласи с изказаното мнение, като заяви, че диагнозата на тъща му Алцхаймер го е подтикнала да се отнася по-сериозно към съня.

"Когато бях млад, теорията ми беше: "Ще спиш, когато умреш. Сънят не е толкова важен. Нямаш нужда от сън". Сега вече знаем, че това е противоположно на истината и може би е най-важното нещо, което можете да направите, за да запазите мозъка си здрав.", допълни той.

Бил Гейтс, който спи минимум по 7 часа на нощ, сподели, че сега проверява ежедневно "резултатите от съня си", за да отчита колко се е възстановил организмът през нощта на база продължителността и качеството на съня.

Милиардерът не уточни как точно проследява резултатите от съня си, но подчерта, че това е "изключително важно", допълва CNBC.

Бил Гейтс към дипломираните: Не сте мързеливци, ако се отпуснете малко5-те съвета, които милиардерът би искал да му дадат на дипломирането, които никога не е имал

Според проучване на Харвардското медицинско училище от 2021 г. възрастните хора над 65 години, които спят по-малко от пет часа на нощ, е два пъти по-вероятно да развият деменция или да починат в рамките на 5 години, в сравнение с тези, които спят между 6 и 8 часа на нощ.

Изследвани над 2800 души в този възрастов диапазон, участващи в Националното проучване на тенденциите в здравеопазването и стареенето. Изследователите анализират връзката между характеристиките на съня, които те сами отчитат между 2013 и 2014 г., и здравословното им състояние пет години по-късно.

Сънят е от значение и за по-младите хора: От 8 до 10 часа на нощ може да помогнат на тийнейджърите да развият оптимален интелектуален растеж, психично здраве и памет, съобщиха учени от Американската академия по медицина на съня в консенсусно становище от 2016 г., припомня CNBC.