Хибридният модел на работа остава предпочитан от компаниите, вследствие на което ползвателите се ориентират към наемане на повече офисна площ на служител, но поддържане на по-ниско съотношение работни места към численост на персонала.

Това посочват експертите на Colliers в анализ на пазара на офисни площи у нас през първата половина на 2023 г.

Развитието на пазара на споделени офиси ще продължи в резултат на стабилното търсене, допълват те.

Общото предлагане на офиси клас А и В в София възлиза на 2,440,700 кв.м. през първото полугодие на 2023 г., показва доклада на Colliers.

В сравнение с предходните шест месеца се наблюдава увеличение с малко под 1% при първия тип площи и спад от 2.6% при втория (поради рекласификация на част от сградите в по-ниския клас С).

Брутните усвоени площи са 66,700 кв.м., а нетните – 27,400 кв.м.

Търсенето на модерни офиси продължава да е движено от ИТ и аутсорсинг индустрията. През разглеждания период тя заема 39% от усвоените площи, следвана от компании в сферата на професионалните услуги (24%).

Делът на незаетите площи е 12.8% за клас А офиси и 13.7% – за клас В.

Офертните наемни нива на кв.м. на месец без ДДС остават непроменени. За офиси клас А те са между 13.5 и 15.5 евро, а за клас В – между 9.0 и 10.0 евро.

Проектите в активен строеж са с общ размер от 272,000 кв.м., като за част от тях има подписани предварителни договори за наем.

Тенденцията за увеличаване на наемните нива в първокласни проекти в активен строеж ще се запази и през следващите шест месеца, прогнозира Colliers.

През първата половина на годината e започнало активно строителство на няколко проекта клас А. Въпреки това, при задържане на нивата на търсене, може да се очаква недостиг на качествени площи в средносрочен план.

Компаниите имат нарастващ фокус върху ESG компонентите на офисите, които използват и ще стават все по-взискателни в тази насока, допълват от Colliers.

Това допълнително ще стимулира инвеститорите в нови проекти да предвидят стандарти за устойчивост за сградите си, а собствениците на стари имоти да вложат средства в тяхното обновяване, за да останат конкурентни.