Нивото на задлъжнялост на американците по кредитни карти е достигнало нов връх, сочат данни на Bank of New York. За първи път в историята те са надхвърлили 1 трилион долара.

През второто тримесечие салдата по кредитните карти са се увеличили с 45 млрд. долара, или с близо 4,6%, съобщава CNN, и са достигнали 1,03 трилиона долара, според последния тримесечен доклад на ФЕД за дълга и кредита на домакинствата в Ню Йорк.

Докладът показва също така, че нарастващите дългове по кредитни карти и автомобилни заеми са допринесли за увеличаване на общия дълг на домакинствата с 1% до 17,06 трлн. долара за тримесечието. Общият дълг на домакинствата е скочил с 2,9 трлн. долара от края на 2019 г. насам. Балансите на дълга на Нюйоркския федерален резерв са номинални и не са коригирани спрямо инфлацията.

Тези увеличения се случват в момент, когато лихвените проценти бързо се изкачиха до 22-годишен връх, посочва още медията и цитира София Баиг, икономист в Morning Consult, която казва:

Как лихвените проценти влияят пряко на личните ни финансиЗа хората с ипотеки това означава едно, за тези с депозити – съвсем друго
"Тъй като лихвените проценти се пренасят по федералните фондове към лихвите по ипотеките и кредитните карти, това се отразява на обикновените потребители. Така че при повишени лихвени проценти изплащането на този дълг става по-скъпо, а при положение, че потребителите продължават да поемат все повече дългове, тази комбинация ще окаже по-голям натиск върху някои домакинства, които имат по-ограничени бюджети."

Според Bankrate средната лихва по кредитните карти е с почти рекорден лихвен процент от 20,53%.

Балансите по кредитните карти нарастват вече пет поредни тримесечия, като се увеличават с едни от най-бързите темпове от 20 години насам, показва анализ на Нюйоркския федерален резерв.

"За съжаление, оттук нататък този процент ще върви само нагоре", казва Мат Шулц, главен кредитен анализатор в LendingTree, в интервю за CNN. "Това, което го стимулира, е инфлацията, по-високите лихвени проценти и като цяло оскъпяващия се живот през 2023 г."

Потребителите могат да поемат само толкова

Въпреки че пазарът на труда е силен, икономиката расте, а потребителските разходи се увеличават, постоянно високата инфлация, съчетана с рязко покачващите се лихвени проценти, натоварва потребителите - особено тези, които не са сред 14-те милиона собственици на жилища, които са рефинансирали своите заеми по време на пандемията, категорични са от CNN.

Във вторник Bank of America съобщи, че все повече хора използват своите кредитни карти заради финансови затруднения. Броят на потребителите, които са теглили средства заради затруднения през второто тримесечие, е нараснал рязко спрямо първите три месеца на годината и достига до 15 950, което е с 36% повече спрямо второто тримесечие на 2022 г.

Фед увеличи лихвените проценти за девети пореден път. Какво следва?Централните банкери гласуваха единодушно за увеличаване на референтната краткосрочна лихва с четвърт процентен пункт
Макар че тегленето на средства заради затруднения се прави от малка част от всички притежатели на кредитни планове, това е още един признак, че във финансовото състояние на домакинствата може да се появят пукнатини.

"Има много данни, които показват, че хората се справят наистина добре, дългът им спрямо разполагаемия им доход е наред, просрочията са ниски, безработицата също", казва Шулц. "Но също така те са на прага на възможностите си, след който просрочията наистина ще нараснат."

Според последния доклад на Фед на Ню Йорк новите просрочени задължения продължават да се покачват от последните исторически дъна.

Макар че процентите на просрочия по нови ипотечни кредити остават под наблюдаваните преди пандемията, пълзящите нагоре средни стойности за просрочията по автомобилни заеми и кредитни карти са най-високите съответно от първото тримесечие на 2018 г. и първото тримесечие на 2012 г.

Въпреки че те са се повишили, все още не са се покачили до степен, при която потребителите масово изпитват финансови затруднения, казват анализаторите на ФЕД Ню Йорк, цитирани от CNN.

Съвет от милиардер: За да бъдете богати, изгорете кредитните си карти Средният лихвен процент за кредитна карта в САЩ е около 16,65%, според последните данни на Федералния резерв. При някои карти дори става дума за 36%
"Досега американските потребители са устоявали на икономическите трудности на пандемичния и следпандемичния период", акцентират аналиаторите. "Въпреки това нарастващите салда могат да представляват предизвикателство за някои кредитополучатели, а възобновяването на плащанията по студентските заеми тази есен може да добави допълнително финансово напрежение за много от тях."

Плащанията по федералните студентски заеми ще бъдат възобновени през октомври след повече от тригодишна пауза, дължаща се на пандемията от COVID-19.