В понеделник аржентинските пазари се сблъскаха със следизборен махмурлук, след като шокиращата победа в предварителните избори на крайнодесния либертарианец Хавиер Милей, който иска да премахне централната банка и да доларизира икономиката, е напът да разтърси националния вот през октомври, пише Reuters.

Пеещият рок икономист Милей, известен с буйната си коса, далеч надхвърля прогнозите и получава около 30% от гласовете при преброени над 90% от бюлетините, което е най-големият дял от всички кандидати. Първичните избори за партийни кандидати играят ролята на генерална репетиция за националните избори след два месеца.

Пазарите се надяваха на силно представяне на по-умерените кандидати, които обаче имаха лоша нощ, посочва информационната агенция, като добавя, че това развитие може да отслаби местната валута песо на популярните паралелни пазари и да натежи на облигациите, които поскъпнаха през последните седмици.

"Пазарът не очакваше тези цифри от Милей. Мисля, че правителството ще трябва да бъде много внимателно към валутния пазар, със сигурност това ще бъде седмица с много напрежение", казва Данте Сика, консултант и бивш министър на производството на страната.

Италия одобри 40% данък върху печалбите на банкитеАкциите в банковия индекс на Италия се сринаха със 7,5% тази сутрин, като най-голямата банка в страната - Intesa Sanpaolo - се понижи с 8%


Пазарите в Аржентина отдавна са разколебани от годините на икономическа криза. След подобен шоков резултат на първичните избори през 2019 г. облигациите и валутата на страната се сринаха и дори сега остават на проблемна територия, като песото се държи под капиталовия контрол, който правителството не е в състояние да отмени.

Победата на Милей добавя допълнителни неизвестни, които може да намалят доверието на пазара, макар че се очаква то да бъде подкрепено от факта, че либертарианецът все още е изправен пред тежка битка през октомври и вероятен втори тур през ноември, които ще проверят способността му да спечели повече избиратели.

От Goldman Sachs коментират преди гласуването, че Милей подкрепя „по-радикални политически предложения", включително доларизация и рязко съкращаване на разходите, и внася известна несигурност предвид липсата на утвърдена политическа машина зад него.

Срив на производството в Азия, еврозоната също страдаЗначителна слабост се наблюдава в Германия, но Франция и Италия също отбелязват значително влошаване


През октомври той ще се състезава срещу бившия министър на сигурността Патрисия Булрич, която спечели основната консервативна номинация на партия "Заедно за промяна", и кандидата на перонистката коалиция за министър на икономиката Серхио Маса.

Милей се нуждае от 45% от гласовете на 22 октомври, за да спечели безапелационно, или от 40% и 10 пункта преднина пред втория в класирането. Ако няма категоричен победител, което изглежда вероятно, през ноември ще се проведе пряк вот между първите двама кандидати.

"Това, което ни очаква, е много по-несигурен сценарий от този, който предвиждахме", казва Рикардо Делгадо, директор на аржентинската консултантска компания Analytica.