Поезия, проза, а сега писане на песни: Университетът в Гент, Белгия, стартира нов курс, посветен на литературните достойнства на дискографията на Тейлър Суифт.

Подготвен от асистент професор Ели МакКосланд, курсът Literature: Taylor’s Version ще бъде достъпен за студенти от тази есен, съобщава CNN.

МакКосланд – автор на блога Swifterature, който сравнява темите, образите и стила на изразяване на поп звездата с различни творци, сред които Силвия Плат, Чарлз Дикенс и Уилям Шекспир, ще използва работата на Суифт, за да анализира литературни творби „от средновековния период до Викторианската епоха”, включващи произведения на Джефри Чосър, Шекспир, Шарлот Бронте, както и на съвременни автори, сред които Маргарет Атууд и Саймън Армитидж.

„Изключително продуктивна и автобиографична в писането на песни, Суифт прави много често алюзии към канонични литературни текстове в музиката си“, пише в описанието на учебната програма на курса.


Тейлър Суифт е на крачка от първия си милиардНетното ѝ състояние се оценява на 740 млн. долара и се очаква да нарасне след турнето The Eras Tour

„Използвайки работата на Суифт като трамплин, ние ще изследваме, наред с други теми, литературния феминизъм, екокритиката, поведението на феновете и тропите (думи, словосъчетания, изречения, които представляват израз, реализиращ преносен смисъл).

Устойчивата популярност на Суифт произтича, поне отчасти, от силно интертекстуалния аспект на нейното творчество и този курс ще се задълбочи, за да изследва нейните литературни корени“, допълват авторите на очевидно изтънчения литературен курс.

Лятото на женската солидарност и голямото харчене за преживяванияКак чувството за общност допринесе за успеха на филма „Барби“ и турнетата на Бионсе и Тейлър Суифт

Регистрацията „е отворена за всички, включително за тези, които не се смятат за фенове на Тейлър Суифт (или може никога да не са чували нейната музика)“, пише още в описанието на учебната програма. „Целта на курса е да мислим критично за Суифт като артист и писател и да използваме популярността на нейната музика като „вход“ към литературен корпус, който може да е оформил творчеството ѝ.“

Ели МакКосланд има бакалавърска и магистърска степен от Оксфордския университет съответно по английска и средновековна английска литература, както и докторска степен от университета в Йорк в Обединеното кралство. Преди това е преподавала в университета в Осло, Норвегия.

Текстовете на песните на Суифт са в съзнанието ѝ като тема, достойна за научен анализ, от „известно време“, казва тя пред CNN, но „кристализира истински“ с издаването на последния албум на Суифт „Midnights“ миналата есен.

„Там е песента The Great War („Великата война“), която използва Първата световна война като аналогия на разбито сърце… Това ме накара да си спомня за стихотворението на Силвия Плат „Татко“, в което тя използва Холокоста, за да говори за проблемната си връзка с баща си“, обяснява МакКосланд.

„Осъзнавайки това присвояване на историческа болка и война като метафора за любов и загуба започнах да мисля за други литературни паралели и оттам дойде идеята за курса“, допълва тя.

За да бъдат оценени, студентите трябва да подготвят есета по определена тема, които може да бъдат форматирани като песни. Ще има и друг тип есета, свързани с класически литературни произведения.

„Ще се радвам на всичко, което се случва по време на този курс“, казва МакКосланд. „Наистина се вълнувам да видя какво измислят студентите.“

Относно реакциите сред колегите си тя казва: „Представих си, че ще има повдигане на вежди - и имаше. Все още не знам дали това е знак за осъждане, скептицизъм или одобрение“.


От Тейлър Суифт до Световната купа: Бизнесът на преживяванията се завърнаДа се пътува в чужбина за големи събития е явление, подхранвано от YOLO (You Only Live Once) и FOMO (Fear of Missing Out) след локдауна

Смята се, че това е първият курс от този вид в Европа, но програми, свързани с поетичните рефрени на Суифт, вече има в няколко висши учебни заведения в САЩ, сред които Станфорд, Нюйоркският университет, Държавният университет на Аризона, Музикалният колеж Бъркли и Университетът Райс в Хюстън. Те посвещават часове за изучаване на лиричната еволюция на Суифт и как тя е свързана с феминизма, джендър стереотипите, както и с американския национализъм.


Хиляди долари за Бионсе на живо. Как попзвездите вдигат инфлацията в светаДори да не сте заклети меломани, ако ходите на концерти, със сигурност сте забелязали космическото поскъпване на билетите

Суифт не е първата суперзвезда, чиято работа привлича академичното внимание.

През 2016 г. Тексаският университет стартира курс по английска литература, обвързан с албума на Бионсе „Lemonade“ и връзката му с феминизма сред чернокожите. Година по-късно Университетът в Копенхаген започна да предлага курса „Бионсе, пол и раса“.