Седмица след като горските пожари опустошиха крайбрежния град Лахайна, хиляди жители на остров Мауи са настанени във временни убежища, хотелски стаи и жилища под наем за неизвестен период от време. Тече продължителен процес на възстановяване, пише Business Insider.

Според властите бедствието е унищожило над 3000 сгради и убило поне 106 души, превръщайки се в най-смъртоносното в САЩ за последните над 100 години.

В момента общността е фокусирана върху издирването на още пострадали и оказването на помощ на оцелелите, но нараства тревогата как Лахайна ще бъде възстановена, за да се избегне и без друго тежката жилищна криза на острова.

Въпреки че устойчивостта е термин, свързван най-често с околната среда, опасенията на жителите на Мауи – мнозина произхождащи от семейства, заселили се на острова преди десетилетия, ни напомнят колко важно е за изграждането на една устойчива общност идните поколения да продължат да живеят на Хавайските острови.

През последните дни местни, потресени от трагедията, споделят в социалните мрежи и пред медии, че строителни предприемачи имат интерес да закупят земята им. Според проучване Хаваите са най-скъпият щат за живеене, а един средностатистически дом на остров Мауи струва 1 милион долара.

Това означава, че туземните хавайци и дългогодишните жители на Лахайна – първата столица на Кралство Хаваи, не могат да си позволят да купят имот заради „никнещите“ луксозни комплекси и ваканционни къщи, които „обуржоазяват“ района.

На пресконференция през изминалата седмица губернаторът на Хаваи Джош Грийн отговори на тези опасения. Той сподели, че е обсъдил с главния прокурор мораториум върху продажбата на увредени от огнената стихия имоти. По думите му ще мине много време преди каквото и да било да бъде изградено в Лахайна, а желаещите да „откраднат“ земя от местните с цел строителство биха допуснали голяма грешка.

Хавайските власти са били предупредени за риска от пожар в Лахайна Голяма част от Лахайна, историческата бивша столица на Хавайското кралство, беше унищожена от горски пожари тази седмица

През годините Стерлинг Хига се е сбогувал с много приятели, напуснали Хаваи в търсене на повече възможности и достъпни жилища. От 2015 година насам населението на щата се е свило с десетки хиляди.

Хига е изпълнителен директор на Housing Hawaii’s Future – неправителствена организация от млади местни, които се борят с дефицита на жилища. Пред Insider той споделя, че проблемът се корени в голямото търсене и недостига на ново строителство заради високите регулаторни разходи и политиката на зониране, които облагодетелстват богатите.

„Други градове в Съединените щати започнаха да осъзнават, че тези политики са основани на расизъм“, казва Хига. „На Хаваи обаче все още имаме изключително ограничаващо зониране, което дава предимство на заможните и прави трудно, ако не и невъзможно, за обикновените хора да имат собствен дом“, добавя той.

Хига и семейството му живеят под наем в Хайку, на северния бряг на Мауи, който бе пощаден от пожарите. Той е част и от работна група, свикана от губернатора през юли, след като местните власти обявиха дефицита на достъпни жилища на Хаваи за критичен проблем.

В момента жителите на Мауи все още са в шок и страдат по загиналите си близки и приятели, обяснява Хига. Но когато Лахайна отново насочи поглед към бъдещето, хората ще искат прозрачност и отчетност от своите представители на местно, щатско и федерално ниво.

„Ако искаме устойчиво бъдеще, в което четирите ми деца да останат тук, трябва да се уверим, че има достатъчно жилища на достъпни цени“, категоричен е Хига.