Шефът на наемната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин е фигурирал в списъка на пътниците на борда на самолет, който тази вечер се е разбил в Русия.

На борда е имало общо 10 души, сред които няма оцелели, съобщава BBC.

SkyNews също съобщи, че при катастрофа на частен самолет северно от Москва са загинали 10 души и цитира руската служба за гражданска авиация, според която Евгений Пригожин е бил в списъка на пътниците.

Руското министерство на извънредните ситуации написа в Telegram:

"В Тверска област, близо до село Куженкино, частен самолет Embraer Legacy се разби по време на полет от Москва за Санкт Петербург. На борда е имало 10 души, включително трима членове на екипажа."

На борда на самолета Embraer, който е пътувал от Москва за Санкт Петербург, са се намирали седем пътници и трима души екипаж, съобщи по-рано агенция ТАСС.

Росавиация е започнала разследване на инцидента, се казва в нейно изявление, цитирано от ТАСС.

"Започнало е разследване на катастрофата на самолет Embraer, която се случи тази вечер в Тверска област. Според списъка на пътниците е и Евгений Пригожин", заяви агенцията.

Тверска област се намира северно от столицата Москва. Множество видеоклипове в социалните мрежи показват мястото, където се е разбила машината.

На мястото вече са открити телата на четирима души. Самолетът е изгорял при удара, след като е бил във въздуха около половин час, съобщава ТАСС.

Друг доклад сочи, че на мястото на катастрофата са открити осем тела, съобщава руската държавна информационна агенция РИА Новости, като се позовава на службите за спешна помощ.

Транспондерите на самолета, който се разбива северно от Москва, спират да предават около 18:11 ч. местно време, според данните за проследяване на полета от FlightRadar24, цитирани от CNN. Данните за полета показват, че самолет Embraer Legacy е над Тверска област след излитане от московско летище, преди да спре предаването на данни за скоростта и височината. Смята се, че в миналото самолетът е превозвал Пригожин от Ростов на Дон, който се превърна в щаб на краткотрайния му бунт през юни, до Москва, Санкт Петербург и Беларус. Не е ясно какво е причинило катастрофата, а данните от транспондера на полета, проследени от FlightRadar24, не дават много улики. Тези данни не показват стръмно спускане преди самолетът да спре да предава, допълва още CNN.

Видеозапис на отломки от двигател на самолет, заснет на предполагаемото място на катастрофата в Тверска област съвпада със самолет, регистриран на името на Евгений Пригожин. На видеото се виждат последните четири цифри от регистрационния номер на все още горящите останки от двигателя - 2795. Самолетът на Пригожин е регистриран като RA-02795. Допълнителен анализ на отломките, сравнен с предишни снимки на самолета, също показва, че отчетливи характеристики на двигателя, включително цветът му, съвпадат със самолета.


Видеоклип, публикуван от официалната руска информационна агенция РИА Новости, показва самолет, съответстващ по размер и форма на Embraer, който пада от небето почти вертикално, съобщава още CNN. Според данните от полета самолетът е достигнал височина от около 26 000 фута, преди да спре да предава информация.

Нито един от акаунтите в социалните мрежи, за които се смята, че са свързани с Евгений Пригожин, досега не е заявил дали той е жив или мъртъв. Някои от тях твърдят, че по време на катастрофата във въздуха се е намирал и друг бизнес самолет, собственост на Пригожин, който също е излетял от Москва. Свързаният с "Вагнер" канал "Обратната страна на медала" твърди, че този втори самолет се е върнал и е обратно към Москва, съобщава BBC.
"Ходещ мъртвец" - така някои наблюдатели на Русия описваха наемния бос на "Вагнер" след бунтовническия му поход към Москва. "Отмъщението е ястие, което Путин предпочита да сервира студено", коментира директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, отбелязва още BBC.


В първа изява след бунта: Пригожин обещава да направи Русия още по-великаВ нов видеоклип той държи пушка в пустинен район, облечен в камуфлаж

Само преди ден Евгений Пригожин сподели първото си видеообръщение след осуетения бунт на "Вагнер" през юни.

Във видеото той заяви, че се намира в Африка, но автентичността на кадрите не беше потвърдена.

Шефът на "Вагнер груп" беше изпратен в Беларус след похода си към Москва, а наемниците му се оттеглиха в резултат на "сделка" с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, припомня SkyNews.

Пригожин е отказал да се присъедини към руската армия, съобщи ПутинРазговорите са проведени само няколко дни след осуетения бунт на

„Готвачът на Путин“ – така наричат Евгений Пригожин, чиято близост с руския лидер стартира именно като негов любими ресторантьор по време на дивия капитализъм в страната през 90-те години.

Пригожин влиза в бизнеса с павилиони за храна в родния си Санкт Петербург и в крайна сметка стига до върха с елегантен плаващ ресторант, в който Путин посреща високопоставени чуждестранни гости. Следват обществени поръчки за милиарди долари за осигуряване на храна на руската армия, които още повече засилват топлите взаимоотношения между двамата.

През 1981 г. обаче, много преди да спечели благоволението на Путин, Пригожин получава 9 години затвор за обир, измами и склоняване на деца към проституция, според руски медии.

Той е и основател на базираната в Санкт Петербург „ферма за тролове” Internet Research Agency, която прокарва про-Кремълска информация в социалните медии. Смята се, че Пригожин е похарчил милиарди, за да подкрепя хибридната война срещу САЩ, пише Washington Post.

Путин започна корпоративното поглъщане на „Вагнер“ Опитите да хване юздите на компаниите на Пригожин ще бъдат изпитание за силата на руския президент

Наемниците на основаната от Пригожин частна военна групировка „Вагнер” изиграха ключова роля в нахлуването на Русия в Украйна.

Като неофициална част от въоръжените сили на Кремъл, вербувана по руските затвори, те притежават капацитет за ужасяваща диващина – включително екзекуции на дезертьори с чукове и бяха хвърлени в най-бруталните битки, коментира Politico в анализ след неуспешния им бунт преди два месеца.

Миналата зима, когато руските сили бяха изчерпани и деморализирани в резултат на нарастващата украинска контраофанзива, с която Украйна си върна Харков и Херсон, Москва използва наемниците на Пригожин, за да запуши празнини в бойния фронт и да даде на редовните си войски време да поемат въздух.

Пригожин казва, че е спрял марша, за да избегне кръвопролитие в Русия Байдън уверява, че Западът не е бил замесен в метежа на Вагнер в Русия

Докато наемниците на „Вагнер“ държаха фронта през зимата, Русия успя да попълни намаляващите си оръжейни доставки и да призове и обучи нова вълна наборници, които да хвърли в окопите.

Силите на Пригожин също изиграха важна роля в битката за Бахмут, стратегическият град в Източна Украйна, поле на едни от най-тежките боеве и най-големите руски загуби през войната, пише още Politico.