Макар да има репутацията на дестинация за пенсионери, Флорида привлича солиден брой млади и богати хора, желаещи да се установят там.

Според нов анализ на SmartAsset, който класира държавите въз основа на нетната миграция, Флорида е щат номер едно по привличане и задържане на млади и богати граждани, съобщава CNBC.

Финансовият сайт анализира щатите, които нетно привличат най-много млади професионалисти на възраст от 26 до 35 години, които печелят поне 200 000 долара годишно с коригиран брутен доход, въз основа на последните публично достъпни данни на данъчната служба от 2021 г.

През тази година около 3 391 млади хора с високи доходи са се преместили във Флорида; 1 216 са я напуснали, оставяйки щата с нетна миграция от 2 175 богати млади хора, както е определено от SmartAsset.

Второ място в класацията заема Тексас с 4048 души, които се преместват в рамките на една година, а на трето място се нарежда Ню Джърси. Макар че богатите хора от всички възрасти като цяло напускат щата с високи темпове, той е привлякъл и 1048 нови богати млади професионалисти.

10-те най-бързо растящи горещи точки за милионери в светаХанджоу в Китай е на първо място в класацията. Няма нито един европейски град в топ 10

"Това беше най-драматичният обрат в сравнение с общите тенденции", пише в доклада Джаклин ДеДжон, редактор на икономическия анализ на SmartAsset.

Ето кои са щатите в ТОП 10, привличащи млади американци с доход от поне 200 000 долара годишно:

1. Флорида

2. Тексас

3. Ню Джърси

4. Колорадо

5. Северна Каролина

6. Кънектикът

7. Вашингтон

8. Тенеси

9. Аризона

10. Южна Каролина

Щати като Флорида и Тексас са привлекателни за младите богати хора по редица причини, обяснява ДеДжон пред CNBC.

Те са географска локация на нови технологични горещи точки като Остин и Маями, където възможностите могат да "привлекат хора с нишови или изключителни умения и опит, които искат да продължат да развиват кариерата си", обяснява експертът.

Топлият климат и нулевият данък върху доходите в двата щата също са предимство.

Кои са любимите градове на най-богатите хора в света 29% от милиардерите предпочитат живота в мегаполис

Междувременно Ню Джърси предлага кариера, социални контакти и развлечения близо до Ню Йорк, като има възможност за спестяване на пари с жилище в предградията. Това е "най-доброто от двата свята" за младите хора, казва ДеДжон, докато по-възрастните жители вече да са пенсионери или имат по-малко ползи от пазара на труда.

Освен това, високите данъци върху недвижимите имоти в Ню Джърси допринасят значително за много конкурентна държавна училищна система, която също е полезна за младите семейства в сравнение с пенсионерите.

Пари, свобода, добро здраве. Какво е богатството за различните поколения?Инвеститорите от поколението Z се мотивират от преживяванията и реализирането на лични интереси, а не от финансовата си сигурност

Ню Йорк и Калифорния имат най-голям брой млади хора с високи доходи от всички щати "с голяма разлика", казва ДеДжон и също така могат да се похвалят с едни от най-големите притоци на млади богати хора в САЩ.

През 2021 г. почти 4000 млади богати данъкоплатци са се преместили в Ню Йорк, а близо 5000 са избрали Калифорния за свой нов дом. И двата щата обаче са загубили повече от 9000 души от същата демографска група, което ги поставя в дъното на класацията, допълва CNBC.