Ако имахме евро днес, инфлацията щеше да бъде по-малка и лихвите щяха да бъдат по-малки. Това каза премиерът акад. Николай Денков по отношение на желанието на управляващите за влизане в еврозоната в интервю за предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Смяната на лева с еврото е това, което ще стабилизира доходите на хората. Защото еврото е стабилна валута, която води до по-ниски лихви, отколкото левът в момента“, каза премиерът.

Инфлацията в еврозоната, както и лихвите в еврозоната са около два пъти по-ниски, отколкото са в България, добави Денков.


„Много е важно да престанем да живеем с някакви илюзии, а да се опитаме да видим какво показват истинските исторически факти. Големите валути – доларът, еврото, те са по-стабилни в това отношение, защото има голям обем, който стабилизира валутата“, посочи Николай Денков.

„Тезата, че няма да се повишават цените по принцип, е абсолютно погрешна. Цените се повишават, има инфлация“, коментира премиерът по повод опасенията, че със въвеждането на еврото ще се повишат и цените. Според него важното е доходите да растат по-бързо от инфлацията.

„Това, което трябва да направим, е първо да имаме пазарна икономика, да няма монопол и второ - да повишаваме доходите на хората. Именно това направихме с този бюджет, ще го направим и със следващия“, каза Денков. „Досега сме доказали с министъра на финансите Асен Василев, че знаем как да се събират приходи и как да се повишават доходите на хората. Показали сме го с няколко бюджета, ще го направим и с Бюджет 2024“, заяви премиерът.

ЕК предоставя помощ на България след наводнениятаАко постъпи молба за съдействие по механизма на ЕС за гражданска защита, ще направим всичко възможно, заяви говорител на ЕК

Денков посочи, че в бюджета за 2024 г. ще се заложи сериозен фонд за дейностите по превенция на наводнения и че сега задачата е държавата да се подготви добре, за да не допусне други такива случаи.

Премиерът не пожела да каже кой е виновен за трагедията преди дни в Община Царево, като обеща да бъде събрана информация какво и защо се е случило, а вината да бъде определена от прокуратурата. "Трябва да се проверят мостове и речни корита, за да няма други такива случаи. Разпоредена е проверка на всички мостове, както от републиканската мрежа, така и на общинските съоръжения. До края на месец септември междуведомствената група трябва да каже какво трябва да се направи, за да не се повтарят подобни трагедии", заяви министър-председателят. По думите му реакцията на бедствието е била много добра, но въпросът е какво може да се направи превантивно.

За 30 млн. лв. са щетите в Царево, държавата има 60 млн. за бедствияТова съобщи в парламента премиерът акад. Николай Денков

„Нямам ментори. Не се поддавам на натиск“

В отговор на въпрос дали е разбрал нещо повече за ролята на Алексей Петров в съставянето на правителство, Николай Денков каза: „Нямам ментори. Никой не ми шушне в ухото. Когато има да се обсъжда нещо, аз го обсъждам с Кирил Петков, или Асен Василев и с колегите от съответните парламентарни групи, това са хората, с които контактувам."

Попитан за подробности за неофициалните разговори, предшествали решението за съвместно управление между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България", премиерът посочи: "Не, аз не знам и не ме интересува, и не съм питал. Питайте Кирил Петков и Борисов, които са били там, не съм ги питал, не знам дали е имало такава среща."

Денков добави, че не се поддава на натиск и "ако някой не го е разбрал, скоро ще го разбере".

Попитан дали има доверие на Бойко Борисов Денков посочи, че доверието се гради с постигането на позитивни резултати, а за сегашното правителство изпълняването им предстои през следващите месеци.

"Докато не мине периода, в който ние трябва да приемем законодателството и промените в конституцията, аз винаги ще бъда нащрек, защото трябва да внимавам да не стане нещо погрешно", каза премиерът.

Кирил Петков: Никога не е имало среща между мен, Алексей Петров и БорисовТой подчерта, че първата среща е била „между мен, г-н Борисов и Асен Василев”

На въпрос за конфликта с президента Румен Радев, Денков посочи, че не води битки и не иска да води битки с когото и да било. „Работата на един премиер е да си изпълнява програмата и всяка битка извън нея пречи. В случая с главния секретар на МВР смяната беше необходима не да водим битка с някой, а защото МВР има страшно много задачи - около мигрантите, около изборите, около наркотиците. Задачите трябва да се изпълняват от екипа в МВР, как да се изпълняват от министъра и главния секретар, които не се разбират“, каза премиерът.

Президентът Румен Радев назначи нов главен секретар на МВР Главен комисар Петър Тодоров беше освободен от поста

„Моята кауза е България да стане нормална развита европейска държава, всеки който помага, можем да се разберем лесно, всеки който пречи, ще имаме проблем", допълни той.

Попитан дали след отстъпката на президента - приел да издаде указ за смяна на главния секретар на МВР, би направил подобна стъпка с отказване от намеренията за обявяване на 24 май за национален празник Денков каза, че не може да се очаква такова нещо.

Премиерът Денков: Има опити Черно море да бъде направено „руско езеро“

В интервюто за БНР Денков каза още, че Русия трябва да обясни защото е поставила под свой контрол част от икономическата зона на България в Черно море.


„В тази зона се намират и находищата на газ, които ние искаме да разработваме. Дали това не е причината да се намира там. Ние сме част от силите на НАТО, показали сме тази информация, получили сме подкрепа и съответно си подготвяме нашата отбрана по бреговете, защото в тези времена никой не знае какво може да се случи“, заяви Денков.

Трябва ли убийството на пътя след употреба на алкохол да бъде умишлено

Относно "войната по пътищата" Николай Денков призова да не се прехвърлят отговорности. Коментира, че е приел като своя кауза да бъде решен проблемът със забавените резултатите от тестовете за наркотици, за да могат те да стават ясни в рамките на седмица. "Когато тръгнат да се взимат мерки, веднага се появяват гласове, че това не може да се направи", заяви премиерът, като даде пример с приетото законодателство в НС да се отнемат автомобилите на шофьори, които са хванати да шофират след употреба на алкохол или наркотици. "Няма как да променим правосъдната система, ако не променим начина, по който е структурирана, тъй като е зависима от политическите сили", коментира премиерът.