Турският президент Тайип Ердоган се е обърнал към главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск с призив да построи завод на Tesla в Турция, съобщават от дирекцията за комуникации на страната в понеделник, цитирани от Reuters.

Тя цитира и думите на Мъск, че много турски доставчици вече работят с Tesla и че Турция е сред най-важните кандидати за следващия ѝ завод.

Ердоган и Мъск са разговаряли по време на среща в Турския дом - небостъргач близо до централата на ООН в Ню Йорк, съобщава на свой ред турската държавна информационна агенция "Анадолу". Турският президент е в САЩ, за да участва в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

В рамките на срещата Ердоган също така заявява, че Турция е отворена за сътрудничество в областта на изкуствения интелект и Starlink - предприятието за сателитен интернет на SpaceX на Мъск.

Комбинация от иновации свива производствените разходи на Tesla наполовинаМалкият електормобил, който компанията се надява да пусне до средата на десетилетието, ще ѝ даде възможност да изпробва новата си концепция
Дирекцията за комуникации на Турция цитира думи на американския бизнесмен, че SpaceX желае да работи с турските власти, за да получи необходимия лиценз за предлагане на сателитни услуги в страната. В съобщението се казва също така, че Ердоган е поканил Мъск да присъства на турския фестивал за космически изследвания и технологии Teknofest в Измир в края на септември, като добавя, че поканата е била приета “с удоволствие”.

Мъск ще се срещне и с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Калифорния в понеделник. По думите му разговорите им ще бъдат съсредоточени върху технологиите за изкуствен интелект.

През август Tesla изрази интерес към изграждането на завод в Индия, който да произвежда евтини електромобили. В момента компанията има шест завода и изгражда седми в Мексико в северния щат Нуево Леон, което е част от стремежа на автомобилния производител да разшири глобалния си отпечатък. През май Мъск коментира, че Tesla вероятно ще избере място за нов завод до края на тази година.

Акциите на Tesla са се повишили със 123% досега през тази година, а в събота автомобилният производител обяви, че е произвел 5-милионния си автомобил. В допълнение към управлението на Tesla, Мъск също така купи социалната мрежа X, известна преди като Twitter, за 44 млрд. долара през 2022 г. И макар да се описва като абсолютен привърженик на свободата на словото, Мъск се е съобразил с някои искания на турското правителство за цензуриране на съдържанието в страната. Това си заслужава да се отбележи, тъй като в предишни случаи компанията за социални медии се е противопоставяла на разпорежданията на турските съдилища.