Бумът на добива на литий в Аржентина се разраства бързо.

Смята се, че до 2030 г. страната е напът да се изравни със съседката си Чили и евентуално дори да я надмине като водещ производител на литий в Латинска Америка, а инвеститори и оператори от цял свят се стремят да се включат в процъфтяващите й предприятия.

Литият, наричан "бяло злато" заради светлия си цвят и високата си пазарна стойност, се счита за важен компонент на енергийния преход. Най-лекият метал в света, литият обикновено се използва в електромобили, мобилни телефони и акумулаторни батерии.

Анализатори от консултантската компания за политически рискове Eurasia Group твърдят, че траекторията на производството на литий в Аржентина зависи от предстоящите президентски избори и от това как резултатът от тях ще се отрази на макроикономическите перспективи на страната, както и от вероятността за интервенционистки политики.

"Залогът е голям", казват анализаторите на Eurasia Group, цитирани от CNBC. "Застрашена е не само възможността на Аржентина да развие стабилна верига за доставки на литий и евентуално на батерии, но и напредъкът на глобалния енергиен преход. Ако литиевият бум в Аржентина бъде задушен, това ще попречи на доставките, необходими за захранване на революцията на електрическите превозни средства, особено в края на това десетилетие, когато се очаква предлагането на литий да не достига".

Откриха най-голямото находище на литий в света в кратер на вулканТо се намира в САЩ и съдържа между 100 и 120 милиона тона


По данни на Международната агенция по енергетика Латинска Америка понастоящем доставя около 35% от световните запаси на литий, като водещи са Чили (26%) и Аржентина (6%). Смята се, че регионът притежава повече от половината от световните запаси на литий, които се намират главно в Аржентина (21%) и Чили (11%).

Понастоящем Аржентина има два проекта за добив на литий - един в северната провинция Катамарка и друг в съседната Салта. Предвижда се двете операции да удвоят производството на страната през 2024 г., а в момента се изграждат още 10 проекта.

Заради нарастващата инерция, която стои зад минния бум в страната, анализаторите на Eurasia Group очакват производството на литий в Аржентина да нарасне пет пъти през следващата година и приблизително десет пъти до 2027 г.

Според Eurasia Group "основната сила", която в крайна сметка може да попречи на развиващата се литиева индустрия в Аржентина, може да бъде рязък спад на световното търсене и цени под очакванията на анализаторите. Те обаче отбелязват, че тази перспектива изглежда все по-малко вероятна.

"Сега Аржентина може да се възползва от тази възможност или да я изгуби", добавят те.

В перспектива търсенето на литий се очаква да се засили заради все по-широкото внедряване на технологии за чиста енергия и някои анализатори смятат, че цените могат да достигнат рекордно високи стойности, тъй като светът започва да изпитва недостиг.

"Аржентина разполага с безкрайно много неизползвани ресурси, що се отнася до минното дело. Говорим за ново Чили, ако не и за нещо повече - като ключовият фактор е времето", коментира пред CNBC Мариано Мачадо, главен анализатор за Северна и Южна Америка във Verisk Maplecroft, глобална компания за анализ на риска. "Виждаме всевъзможни инвеститори и оператори, които идват в страната: руски, канадски, китайски, американски, каквото се сетите, което е много интересно."

Чили иска да е лидер в добива на литий. Местното население – не Чили притежава най-големите запаси от литий в света, 90% от които се намират в пустинята Атакама


Аржентина срещу Чили

Чили е вторият по големина производител на литий в света след Австралия и основна рафинерия за този важен за батериите метал.

Левият президент Габриел Борик обяви през април, че държавата придобива мажоритарен дял в литиевата промишленост на страната, което разтревожи някои бизнес лидери. Този ход беше изтълкуван като квазинационализация на чилийската индустрия, като частните компании вече трябва да си партнират с правителството, за да експлоатират литиевите ресурси на страната.

"Когато става дума за минно дело, литий и Латинска Америка, всеки се сеща за Чили. Работата е там, че в рамките на минната индустрия в Чили литият се превръща в нещо като тъмно петно поради желанието на държавата да се намеси в отрасъла", казва Мачадо от Verisk Maplecroft. "Докато в Аржентина това е нещо като ситуация на ин и ян. Като цяло е неясна, но когато става въпрос за литий, тя е в много светла точка. Аржентина ще се превърне в нещо като гореща точка по отношение на лития и всичко това води със себе си както добри, така и лоши новини."

Северните провинции на Аржентина имат и история на добивни дейности, и такава на съпротива срещу тях от страна на местните общности.

Анализатори предупреждават, че разрастването на литиевата индустрия в страната може да предизвика протести във връзка с достъпа до вода, опасенията за околната среда и споровете с коренното население.

В началото на август например протестиращи представители на коренното население от северната провинция Жужуй пристигат в аржентинската столица Буенос Айрес след едноседмичен поход в защита на своите територии и природни ресурси.

Чили, литият и поредният пример за ресурсен национализъм в Южна Америка Много латиноамерикански държави с леви правителства също обмислят национализация на добива на ценни ресурси


Протестите се провеждат малко след спорна промяна в законодателството, която дава на компаниите за добив на литий по-голям достъп до земите на коренното население.

Терен за съревнование между Запада и Китай

Очаква се Китай да играе ключова роля в развитието на аржентинския литиев сектор в краткосрочен план, като западните производители вероятно ще спечелят пазарен дял в по-дългосрочен план.

Предстоящите президентски избори обаче могат да застрашат ролята на Пекин като важен търговски партньор и основен кредитор на инфраструктурни проекти. Националните избори в Аржентина са насрочени за 22 октомври след шокиращата победа на крайно десния либертариански икономист Хавиер Милей на първичните президентски избори през август.

Милей, който получи 30,5% от гласовете на 13 август, обеща, че ако спечели изборите, страната повече няма да работи с "комунистически" режими.