Американските инвеститори, които искат да инвестират в европейски футболни клубове, се насочват към такива с по-ниски оценки, които обикновено не са в челните редици на своите първенства, пише в свой анализ CNBC.

Те все по-често избират т.нар. модел “мултиклуб” - инвестиции в няколко по-малки клуба с по-ниски оценки, тъй като се опитват да вземат част от международния спортен пазар при по-ниски оценки на сделките. Това се случва в момент, когато инвеститорите с големи джобове - от водещите американски компании за дялово участие и рисков капитал до държавни инвестиционни фондове, засилват интереса си в сферата.

"От гледна точка на частния капитал футболът е по-глобален от почти всеки американски спорт", казва Чарлз Бейкър, съпредседател на групата за развлечения, спорт и медии на адвокатската кантора Sidley. "Има огромни групи от населението, до които може да се получи достъп чрез футболните клубове - както в регионите, в които те играят, така и в целия свят."

Този глобален характер на футболните фенове и нарастващата популярност на играта в САЩ често се превръщат в по-големи възможности за приходи - от сделки за медийни права за излъчване до мърчандайзинг.

Собствениците на клубове, сред които Манчестър Юнайтед, Челси и Нюкасъл, отчитат, че приходите им са се увеличили, а в много случаи оценките на самите клубове са се удвоили, отбелязва PitchBook в доклад, в който се заключава, че повечето от тях ще бъдат продадени със сериозна печалба.

Компания за частни капиталови инвестиции купува закъсалия Евертън777 Partners поема управлението на футболния клуб от Фархад Мошири в сделка на стойност над 550 млн. паунда
Отново според PitchBook оценките на сделките в петте водещи европейски футболни лиги са се увеличили от около 70 млн. долара през 2018 г. до около 5,2 млрд. през 2022 г. В същото време повече от 1/3 от клубовете в тях са подкрепени от американски инвеститори, включително компании за дялово участие и рисков капитал.

Скокът през 2022 г. идва от консорциума, воден от американския инвеститор Тод Бьоли и компанията за дялово инвестиране Clearlake Capital, който придобива Челси от английската Висша лига за повече от 5 млрд. долара, както и от придобиването на италианския Милан от Redbird Capital Partners и Elliott Management за близо 1,3 млрд. долара.

"Тези скорошни трансакции създадоха прецедент по отношение на оценката на клубовете, но също така подтикнаха много собственици да обмислят продажбата на клубовете си на частни капиталови фондове", се казва още в доклада на PitchBook, цитиран от CNBC.

Някои компании като Sixth Street Partners обаче намират различни пътища за придобиване на дялове в европейския футбол, особено в испанската ЛаЛига. Компанията придобива дял за излъчване на мачовете на Барселона, като едновременно с това плаща около 380 млн. долара за дял в операциите на стадиона на Реал Мадрид. Това става възможно, тъй като футболните клубове търсят свеж капитал след затрудненията, породени от ранните дни на пандемията. Тогава техните приходи намаляха, тъй като ограниченията, свързани с COVID-19, не позволяваха на феновете да посещават стадионите. В същото време разходите се увеличиха, което доведе до отваряне на възможности за повече американски инвеститори да придобият дял във все по-популярния световен спорт, пише още CNBC.

Миналия месец американският инвеститор Fenway Sports Group продава миноритарен дял във Ливърпул на Dynasty Equity, за да му помогне да изплати дълга, натрупан през пандемията, и разходите за модернизиране на терена и закупуване на високопрофилни играчи.

Затова и не е изненада, че различни клубове от английската Висша лига обявяват, че са отворени за дискусии с купувачи, включително Шефилд Юнайтед и Манчестър Юнайтед.

Топ 20 на футболните отбори губят 2 млрд. евро, Барселона начело по приходиСамо два от тимовете отчитат ръст в приходите си спрямо година по-рано
Присъствие в различни клубове

Това мотивира някои американски инвеститори да намерят креативни начини за навлизане на европейския спортен пазар. По-ниските лиги като английската Чемпиъншип и следващото ниво - Лига 1, са привлекателни при по-малки оценки, а и във всяка от тях има отбори, отворени за купувачи и инвеститори, отбелязва Нийл Барлоу, адвокат в Clifford Chance.

Интересът към отбори в цяла Европа също нараства, което позволява на американските инвеститори от средния пазар да се захванат с няколко отбора и да преминат към така наречения модел "мултиклуб".

Оценките на различните клубове при него обикновено са сходни, като едновременно с това той позволява играчите да бъдат прехвърляни в различните отбори, собственост на един и същ инвеститор, за да развиват своя талант и евентуално да бъдат продадени в по-висока лига.

Посредством този метод инвеститорите "могат да намерят синергии между сходни клубове", било то на един и същи континент или по целия свят, като същевременно използват управлението, технологиите и обмена на данни между тях, казва Барлоу и добавя: "Това е стратегия, която много инвеститори, базирани в САЩ, използват".

Игра на мека сила: Колко и как харчи Саудитска Арабия за спорт и култураКралството е готово да плаща на Лионел Меси 400 милиона долара годишно по време на залеза на кариерата му - поредният ход на управляващите, които влагат милиарди в спорт и изкуство, за да стимулират туристическата индустрия
Манчестър Сити например е многоклубна структура, в която мажоритарен инвеститор е Abu Dhabi United Group, подкрепен от американската компания за частни капиталови инвестиции Silver Lake. Под шапката на City Football Group освен неотдавнашния шампион във Висшата лига са още американският футболен клуб Ню Йорк Сити и австралийският Мелбърн Сити.

Последния пример за подобна стратегия пък идва от 777 Partners. Базираната във Флорида компания наскоро се съгласи да закупи мажоритарен дял в Евертън от Висшата лига за сумата от 685 млн. долара, след като през последните няколко години изгради портфолиото си с други европейски футболни клубове. През 2018 г. компанията придобива дял в испанския Севиля, а след това инвестира в няколко клубова в различни държави - от Дженоа в Италия и Ред Стар във Франция до отбори в Бразилия и Австралия.