Към момента няма пряка заплаха за националната сигурност на страната.

Това заяви президентът Румен Радев след края на инициираната от него консултативна среща по повод рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти и мерки за тяхното минимизиране, съобщава БТА.

"Поздравявам българското правителствто за бързата реакция за връщане на нашите сънародници от Израел. Завършването на тази операция остава приоритетна задача. Към момента няма пряка заплаха за националната сигурност за страната ", каза президентът, цитиран от БНТ.

В София кацна правителственият самолет с българи, евакуирани от ИзраелПо предварителна информация на борда са около 90 наши сънародници

В срещата участваха премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Асен Тутеков, началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

За участие в срещата бяха поканени и председателят на Народното събрание Росен Желязков, министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на Министерство на вътрешните работи главен комисар Живко Коцев.

Денков: Няма опасност за България по отношение на общи заплахи от тероризъмСитуацията се променя много бързо, има сериозна опасност от ескалиране на конфликта и е възможно рисковете драстично да се увеличат

"Трябва, когато има важни задачи за решаване, институциите да бъдат заедно", заяви премиерът Николай Денков след края на инициираната от президента Румен Радев консултативна среща.