Президентът на САЩ Джо Байдън ще изпрати на Конгреса "спешно искане за бюджет за финансиране на нуждите на националната сигурност на Америка в подкрепа на нашите важни партньори, включително Израел и Украйна".

Това става ясно от негово обръщение към нацията в четвъртък вечер след пътуването му до Тел Авив на фона на ожесточаващия се конфликт между Израел и „Хамас“, който продължава вече втора седмица.

„Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от американците да похарчат още милиарди долари, за да помогнат на Израел да се бори с „Хамас“, а началникът на отбраната на еврейската държава каза на войниците си да бъдат готови да влязат в ивицата Газа, за да унищожат палестинската групировка. В предавана по телевизията реч в Белия дом късно в четвъртък, в която бяха засегнати и усилията на Украйна да отблъсне руската инвазия, Байдън заяви, че Хамас се стреми да "унищожи" израелската демокрация по същия начин, както Москва украинската“, посочва Reuters.

Президентът също така подчертава спешната необходимост от предоставяне на помощ на палестинските цивилни граждани в Газа, които нямат храна, вода и лекарства.

"Не можем да пренебрегваме невинните палестинци, които искат само да живеят в мир и да имат възможности", казва Байдън.

Байдън в Израел: Хазартен ход с високи залозиПътуването на Джо Байдън в Близкия изток изисква баланс между подкрепата за Израел да унищожи Хамас и дълбоката загриженост за хуманитарната цена на тази операция


В същото време изглежда, че Израел е все по-близо до пълномащабно нахлуване в Газа. Израелските военни са струпали хора и оборудване близо до границата, а в четвъртък израелският министър на отбраната Йоав Галант се обръща към войници, събрани там, с думите:

"Сега виждате Газа от разстояние, скоро ще я видите отвътре. Командата ще дойде".

Байдън заявява, че в петък ще поиска от Конгреса да одобри допълнително финансиране за "критичния партньор" Израел. Според изтониците на Reuters тя ще бъде около 14 млрд. долара.

"Това е интелигентна инвестиция, която ще донесе дивиденти за американската сигурност за поколенията", категоричен е Байдън.

А думите на Айман Сафади, външен министър на Йордания, потвърждават отчасти тази констатация.

"Всички признаци сочат, че най-лошото предстои", казва той пред репортери в Аман.

Защо Китай не може да си позволи нов голям конфликт?Ако войната между Израел и “Хамас” обхване и други държави, това може да навреди сериозно на Пекин


Помощта се движи бавно и е малко

По време на осемчасовото си посещение в Тел Авив в сряда Байдън се опита да сключи сделка за доставка на помощи в Газа, но имаше само ограничен успех, след като Израел и Египет се договориха 20 камиона с хуманитарни доставки да преминат към анклава.

Макар че очакванията са помощта да влезе в Газа в петък обаче, шансовете изглежда намаляват, посочва информационната агенция и цитира новоназначения специален пратеник на САЩ по хуманитарните въпроси в Близкия изток Дейвид Сатърфийлд, който казва, че все още преговаря за "точните условия" на доставките на помощта с израелски и египетски представители.

ООН обаче призовава помощта да се върне на нивата отпреди конфликта - 100 камиона на ден. Генералният секретар Антонио Гутериш планира да посети граничния пункт Рафах от Египет към Газа в петък.

Огнища на напрежение извън Газа

Междувременно взривът в болница в Газа в сряда, който разгневи арабския свят, въпреки че Израел показа доказателства, че не стои зад удара, и очакваната сухопътна инвазия засилват опасенията за разпространение на конфликта.

От Израел до Украйна: Три основни извода от срещата Путин-Си ДзинпинПрисъствието на Путин в Пекин е важно за представянето на Русия като част от новия световен ред на Си


Палестинците обвиняват израелски въздушен удар за взрива в болницата, но Израел твърди, че той е причинен от неуспешен ракетен изстрел на палестински бойци. Байдън подкрепя израелската версия, както и премиерът на Великобритания Риши Сунак.

Ръководеното от „Хамас“ министерство на вътрешните работи на Газа съобщава, че 21 палестинци са загинали, а 71 са били ранени през нощта при израелски въздушни удари, насочени срещу домове в южния град Хан Юнис, и че спасителите търсят жертви под развалините.

В четвъртък Пентагонът на свой ред съобщава, че военен кораб на ВМС на САЩ е прихванал три крилати ракети и няколко безпилотни самолета, изстреляни от движението на хутите от Йемен, които са били насочени към Израел. Хутите, както и „Хамас“, са подкрепяни от Иран.

Ливанската военна групировка "Хизбула", друг съюзник на Техеран, също е изстреляла ракети по израелска позиция в село Манара и е предизвикала израелски артилерийски обстрел.

Един цивилен е бил убит в района, съобщават ливански източници от службите за сигурност и мироопазващите сили на ООН.