Китай ще изисква разрешителни за износ на някои графитни продукти, за да защити националната си сигурност, съобщава в петък Министерството на търговията на страната, цитирано от Reuters.

Това е пореден ход за контрол на доставките на важни минерали в отговор на предизвикателствата, свързани с доминиращата роля на Пекин в производството им.

Китай е най-големият производител и износител на графит в света и също така преработва над 90% от световното количество графит в материал, който се използва в почти всички аноди на батерии за електрически превозни средства, т.е. в отрицателно заредената част на батерията.

Пекин въвежда разрешенията за износ в момент, когато много западни правителства увеличават натиска си върху китайските компании заради техните промишлени практики.

Европейският съюз обмисля налагането на мита върху електромобилите, произведени в Китай, с аргумента, че те несправедливо се ползват от субсидии. Освен това по-рано тази седмица правителството на САЩ разшири ограниченията върху достъпа на китайски компании до полупроводници, включително спря продажбите на по-усъвършенствани чипове за изкуствен интелект, произвеждани от Nvidia.

Как Китай се превърна в хегемон на редкоземните металиТехническата сложност и опасенията за замърсяването възпрепятстват западните компании да детронират Пекин


Министерството заявява, че този ход "допринася за гарантиране на сигурността и стабилността на глобалната верига за доставки и индустриалната верига, както и за по-доброто опазване на националната сигурност и интереси". Институцията твърди, че новите изисквания не са насочени към конкретна държава, но по данни на китайските митници сред основните купувачи на графит от Китай са Япония, Съединените щати, Индия и Южна Корея.

Съгласно новите ограничения от 1 декември Китай ще изисква от износителите да кандидатстват за разрешение за превоз на два вида графит, включително синтетичен графит с висока чистота, твърдост и интензивност, както и естествен люспест графит и продукти от него.

Три вида "високочувствителни" графитни изделия вече бяха подложени на временен контрол, акцентират от министерството на търговията на Китай, и са включени в новия списък. Същевременно Пекин премахва временния контрол върху пет по-малко чувствителни графитни изделия, използвани в основни отрасли като стоманодобив, металургия и химическа промишленост.

"Новите мерки ще гарантират вътрешните доставки на графит за военни цели, като например в космическия сектор, както и за производството на акумулатори в страната", посочва Чанг Ке, анализатор в консултантската компания Mysteel. "С нарастването на продажбите на електрически превозни средства автомобилните производители се надпреварват да осигурят доставки извън Китай, но се очертава недостиг".

"Това е ограничение за изтичане на материали за електрически превозни средства, тъй като много компании за нова енергия изграждат все повече заводи в чужбина", казва Чанг.

Редкоземните метали стават ключови за света. Кой има най-много? Те се използват както в потребителската електроника и системите за възобновяема енергия, така и във военното оборудване


Акциите на китайските производители на иновативни енергийни превозни средства и батерии поскъпват след новината.

Сходни ограничения

Ограниченията са подобни на тези, които влизат в сила от 1 август за два метала за производство на чипове - галий и германий. Рестриктивните мерки напоследък намаляват износа на тези метали от Китай и повишават цените им извън страната.

Анализаторите коментират, че не е ясно какво въздействие ще окажат новите мерки върху графита в краткосрочен план.

"Този контрол не е пълна забрана и по време на предишния временен контрол не е имало значително въздействие върху нито една индустрия", казва Иван Лам, старши анализатор в Counterpoint Research.

Цените на естествения люспест графит тази седмица са на нива от 539,62 долара за метричен тон, което е с 25,5% по-малко от началото на тази година поради намаляващото търсене от страна на сектора на електрическите превозни средства, посочват от Mysteel.

САЩ разширяват списъка с държави с ограничен достъп до напреднали чиповеНовите мерки затварят пропуски в регулациите, публикувани през октомври миналата година


Въпреки това Лам от Counterpoint смята, че цените на графита вероятно ще се повишат:

"Смятаме, че средната цена на графита ще продължи да се повишава в бъдеще поради дисбаланса между търсенето и предлагането, включително в Русия, която беше един от основните доставчици на графит преди руско-украинската война".

През последните години Китай намалява добива на естествен графит с цел опазване на околната среда, като вместо това от 2021 г. увеличава производството на синтетичен графит. Синтетичната форма сега представлява 70% от производството на Китай, според Mysteel.