Проявите на расизъм към чернокожи в Европа нараства, като в Германия, Австрия и Финландия се наблюдава най-висок процент на дискриминация и тормоз, показва проучване сред чернокожи имигранти първо и второ поколение в 13 държави от ЕС, публикувано в сряда.

Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA), която поръчва проучването и систематизира резултатите от него в доклад, заявява, че за шест години от предишното проучване делът на анкетираните, които са се чувствали расово дискриминирани през последните 12 месеца, е нараснал с 10 процентни пункта до 34%.

В Австрия и Германия този дял е 64% - почти два пъти повече от предишното ниво от 33% в Германия и значително увеличение спрямо 42%, регистрирани в Австрия шест години по-рано. Следващата страна с най-лоши показатели е Финландия с 54%.

Човешките права: Неудобната тема за Байдън в Индия и ВиетнамБайдън оставя настрана правата на човека в интерес на партньорства с правителства, които смята за стратегически важни, заявиха от Amnesty International


"Шокиращо е, че не виждаме никакво подобрение от последното ни проучване", заявява директорът на FRA Майкъл О'Флахърти. "Вместо това хората от африкански произход се сблъскват с все по-голяма дискриминация само заради цвета на кожата си."

Делът на анкетираните, които съобщават, че са се чувствали расово дискриминирани през последните пет години нараства до 45% в 13-те изследвани държави, което е увеличение с шест пункта спрямо предишното проучване. Първите три места са същите, като най-високият процент е в Германия - 76%.

Проучването е проведено от Ipsos за FRA и представлява мащабно изследване сред 16 124 имигранти и потомци на имигранти в 15 държави. Въз основа на него ще бъдат изготвени няколко доклада на FRA - за други етнически малцинства и мюсюлмани. То е проведено между октомври 2021 г. и септември 2022 г.

Настоящият доклад, озаглавен Being Black in the EU, е първият, изготвен въз основа на това широкообхватно проучване. Той се фокусира върху 6752 души, родени в Субсахарска Африка или с поне един родител, роден там, живеещи в Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Португалия, Испания и Швеция.

Съдят TotalEnergies за нарушаване на околната среда и човешките праваИскът е базиран на френски закон от 2017 г., който изисква от големите компании да идентифицират рисковете в своите глобални операции


Делът на анкетираните, които заявяват, че са били подложени на расистки тормоз през последните пет години, остава непроменен в сравнение с предишните шест години и възлиза на 30%. Най-високият национален дял е 54% в Германия, следвана от Финландия и Австрия.

Португалия и Швеция са страните с най-нисък процент на тормоз и заедно с Полша имат най-нисък процент на расова дискриминация, според анкетираните.

Докладът на FRA включва и редица препоръки за държавите членки на ЕС, като например правилно прилагане на антидискриминационното законодателство и разглеждане на мотивацията, основана на расови предразсъдъци, като утежняващо обстоятелство при определяне на наказанията за престъпления.