Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че палестинската въоръжена групировка "Хамас" не е терористична организация, а освободителна група, водеща битка за защита на земята си.

В реч пред депутатите от своята партия в парламента Ердоган заяви, че Израел се е възползвал от добрите намерения на Турция и че няма да отиде в Израел, както беше планирано по-рано.

"Ние нямаме проблем с израелската държава, но имаме проблем с политиката на Израел спрямо палестинците", каза Ердоган, цитиран от Ройтерс и БТА.

Турският президент посочи, че е натъжен от „неспособността“ на ООН да постигне съгласие по резолюция за бомбардировките на Израел в Ивицата Газа и да призове за хуманитарно прекратяване на огъня.

„Бурята Ал-Акса“: Ще се сбъдне ли най-ужасният сценарий за ИзраелСпоред Нетаняху, страната му се

Ердоган призова за реформа на ООН, като заяви, че Съветът за сигурност трябва да бъде реформиран и да стане по-приобщаващ.

Турският президент заяви, че Израел трябва да се вслуша в призивите за мир. Призова и за незабавно прекратяване на сраженията между двете враждуващи страни. Според него Израел трябва да спре атаките срещу Газа, но нападенията срещу израелските земи също трябва да спрат.

Според Ердоган „играчите извън региона трябва да спрат да наливат масло в огъня в подкрепа на Израел“. Той призова световните сили да окажат натиск върху израелското правителство да спре атаките.

Мюсюлманските страни трябва да действат заедно за прекратяване на огъня и за постигане на траен мир, категоричен е той.

„Спиш ли добре?“: Джиджи Хадид взриви мрежите с подкрепата си за ПалестинаОфициалният акаунт на израелското правителство в Instagram разкритикува един от най-популярните модели и инфлуенсъри

Ердоган допълни,Турция е готова да бъде гарант на палестинската страна и призова за организиране на международна мирна конференция за конфликта между Израел и палестинците.

Според него граничният пункт Рафах трябва да остане отворен за хуманитарна помощ.

Италианският вицепремиер Матео Салвини определи думите на Ердоган като "отвратителни" и подчерта, че те не спомагат за деескалация на напрежението, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Салвини ще предложи на италианския министър на външните работи Антонио Таяни да извика турския посланик в Рим, съобщи в изявление канцеларията на вицепремиера.