Бързият напредък на технологиите с изкуствен интелект прави още по-сложни усилията на световните организации и правителствата да приемат закони, уреждащи регулацията им, пише Reuters.

Ето кои са последните стъпки, които националните и международните управляващи органи предприемат, за да регулират инструментите на AI:

ЕС

Според запознати източници, цитирани от Reuters, на 24 октомври европейските законодатели са постигнали съгласие по критична част от новите правила за изкуствения интелект, очертаваща видовете системи, които ще бъдат определяни като "високорискови", и са се доближили до широко споразумение по Законa за изкуствения интелект. Очаква се то да бъде постигнато през декември, заявиха двама съдокладчици.

На 13 септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за създаването на глобална група, която да оцени рисковете и ползите от AI.

2024: Какво следва в света на изкуствения интелектСпоред CCS Insight генеративният AI

G7

През май лидерите на Г-7 призоваха за разработване и приемане на технически стандарти, които да поддържат AI "надежден".

Франция

През април френският орган за защита на личните данни заяви, че разследва жалби за ChatGPT.

Франция иска да е №1 в изкуствения интелект, но конкуренцията е жестока Ще инвестираме като луди в обучението и научните изследвания, казва президентът Еманюел Макрон

Италия

Италианският орган за защита на данните планира мониторинг на платформите за изкуствен интелект и наемане на експерти в тази област.

ChatGPT беше временно забранена в страната през март, но през април приложението отново беше достъпно.

Испания

През април испанската агенция за защита на данните започна предварително разследване на потенциални нарушения на данните от страна на ChatGPT.

Великобритания

Правителствата и компаниите трябва да се справят с рисковете, свързани с изкуствения интелект, заяви министър-председателят Риши Сунак преди първата световна среща на върха за безопасността на изкуствения интелект на 1 и 2 ноември.

На 10 октомври британският орган за надзор на данните заяви, че е предупредил Snapchat за евентуален провал в оценката на рисковете за неприкосновеността на личните данни на потребителите заради генеративния чатбот на компанията с AI.

Великобритания инвестира 100 млн. паунда в свой „суверенен“ AIЛондон иска да разполага с технология, която да стимулира икономиката, като избягва етичните капани

ООН

Съветът за сигурност на ООН проведе първото си официално обсъждане на AI през юли, като разгледа военни и невоенни приложения, които "биха могли да имат сериозни последици за световния мир и сигурност", заяви генералният секретар Антонио Гутериш.

Той подкрепи предложението за създаване на орган за наблюдение на AI и обяви плановете си да започне работа по консултативен орган на високо равнище по AI до края на годината.

САЩ

Очаква се на 30 октомври Белият дом да представи дългоочакваната изпълнителна заповед за AI, която ще изисква "усъвършенстваните модели да бъдат подложени на оценка, преди да бъдат използвани от федералните служители", съобщи Washington Post.

През септември Конгресът на САЩ проведе изслушвания по въпросите на AI и форум с участието на главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг и главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск.

Повече от 60 сенатори взеха участие в разговорите, по време на които Мъск призова за американски "съдия" за AI. Законодателите заявиха, че е налице всеобщо съгласие относно необходимостта от държавно регулиране на технологията.

Технологични гиганти искат бързо въвеждане на държавни регулации за AIМъск, Зъкърбърг и още много технологични лидери са обсъдили темата с американски законодатели в Капитолия

На 12 септември Белият дом съобщи, че Adobe, IBM, Nvidia и още пет компании са подписали доброволните ангажименти на президента Джо Байдън за регулиране, които изискват стъпки като поставяне на водни знаци върху съдържание, генерирано от AI.

През август окръжен съдия във Вашингтон постанови, че произведение на изкуството, създадено от AI без никакво човешко участие, не може да бъде защитено с авторско право съгласно законодателството на САЩ.

През юли Федералната търговска комисия на САЩ започна разследване на OpenAI във връзка с твърдения, че нарушава законите за защита на потребителите.

Китай

На 12 октомври Китай публикува предложения за изисквания за сигурност за компании, предлагащи услуги, базирани на генеративен изкуствен интелект, включително черен списък с източници, които не могат да се използват за обучение на модели на изкуствен интелект.

През август страната издаде набор от временни мерки, които изискват от доставчиците на услуги да представят оценки на сигурността и да получат разрешение, преди да пуснат продукти с изкуствен интелект на масовия пазар.

Ще успее ли Китай да се превърне в лидер при изкуствения интелект? Допреди няколко години на страната се възлагаха големи очаквания, днес обаче нещата изглеждат далеч по-сложни

Япония

Япония очаква да въведе до края на 2023 г. разпоредби, които вероятно ще са по-близки до отношението на САЩ, отколкото до строгите разпоредби, планирани в ЕС, заяви през юли служител, близък до обсъжданията.

Органът за защита на личните данни е предупредил OpenAI да не събира чувствителни данни без разрешението на хората.

Австралия

Австралия ще накара търсачките да изготвят нови кодекси, за да предотвратят споделянето на материали за сексуално насилие над деца, създадени от AI и създаването на фалшиви версии на същите материали.