Общуването е основният акцент за бъдещето на финтех индустрията.

Това заяви Момчил Еленков, глобален директор „Бизнес развитие и финтех“ в Rakuten Viber по време на форума Digital Trends 2023, организиран за поредна година от Sportal.bg и Profit.bg.

Всеки етап във финтех индустрията е свързан с начина, по който използваме технологията с изкуствен интелект, за да общуваме, обясни той и посочи няколко примера.

„Наскоро мой колега в САЩ трябваше да извърши много специфичен анализ на данни. Видях, че той не се справя в началото. Сетих се за един конкретен софтуер, затова вместо да му звъня късно вечерта и да му обяснявам в дълъг разговор какво трябва да направи, се самозаписах, обнових данните и цялото обобщение от видеото ми накрая беше генерирано от AI. Изпратих го на колегата и в момента отчетът му се обновява без никакви усилия, така че си спестих поне 3 часа изгубено време“, обясни Еленков.

Изкуственият интелект навлиза дори в състезанията от Формула 1, където инженерите разчитат на AI модели за данните от радарите, навлиза и в хеджфондовете, където анализира и прогнозира резултатите за инвеститорите.

Grok – „остроумен“ бот с бунтарски черти е новото вдъхновение на Илон МъскGrok ще бъде функция за абонатите на X Premium+, който струва 16 долара на месец

По думите на Момчил Еленков, бъдещето принадлежи на суперприложенията.

Какво е SuperApp?

Това е приложение, което спестява време и пари, или и двете на потребителя.

Някои започват от плащането, други от комуникацията, трети – от споделеното пътуване, обясни Еленков.

Индустрията сочи, че до 2027 г. половината от населението по света ще използва суперприложения, допълни той.

Потребителят е в центъра – говорим за плащания и разнородни функционалности на едно място. Палитра от услуги, в зависимост от основния бизнес модел.

Преосмисляне на бизнеса – 5 основни сили, които променят пейзажаДигиталната трансформация на една компания трябва да е постоянен и целенасочен процес

Финтех решението във Viber е вграден мобилен портфейл, а от тази година компанията вече разработва и съвместен проект с OpenAI, собственик на ChatGPT.

Какво можем да очакваме в този тип суперприложения – асистенти с изкуствен интелект; детектор за изкуствен интелект, който би могъл да ни помогне да разберем с кого общуване – кой е от другата страна (напр. гласов чатбот), или откриване на злонамерена комуникация в писмена форма; разчитане на настроението на отсрещната страна; обобщения от чат групи (напр. рождения ден на детето в семейната група); разделяне на плащания; разпознаване на човека и неговата роля при предоставяне на финансови услуги; инвестиране на лични финанси с помощта на AI асистент.

В заключение, можем да направим три основни извода:

„Бъдещето на финтех е тясно свързано с комуникацията. Суперприложенията правят общуването по-удобно. Изкуственият интелект е лепилото, което ги държи заедно“, заяви в заключение Еленков.