Южна и Северна Корея планират да изстрелят първите си шпионски сателити в орбита до края на месеца, с което влизат във военна надпревара за Космоса.

След два неуспешни опита за изстрелване по-рано тази година, Северна Корея уведоми Япония, че планира да опита отново около 1 декември .

Междувременно южната ѝ съседка се подготвя да изпрати първия си военен разузнавателен спътник на 30 ноември с ракета SpaceX Falcon 9, изстреляна от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния.

Сеул планира да използва SpaceX за изстрелването на още четири шпионски спътника до 2025 г.

Шпионски игри - къде се намира Китай в разузнавателната надпревараТя поставя в обсег източното крайбрежие на САЩ и има символично значение, но не само

Функциониращ разузнавателен спътник ще даде на Северна Корея първата възможност за дистанционно наблюдение на американските, южнокорейските и японските войски, докато спътниците на Южна Корея биха намалили зависимостта ѝ от американските разузнавателни системи, информира Reuters.

"И двете Кореи ще извлекат различни ползи от придобиването на независими космически разузнавателни способности", казва Анкит Панда от Фонд Карнеги за международен мир.

"Несъмнено тук има и елемент на престиж и за двете страни, но практическите ползи са основният двигател.", добавя той.

През септември руският президент Владимир Путин обеща да помогне на Пхенян да изгради сателити.

Севернокорейският лидер разгледа руски бомбардировачи и хиперзвуково оръжиеШойгу показа на Ким една от най-новите руски ракети - хиперзвуковата

Двете Кореи биха могли да използват такива сателити за увеличаване на възможностите за военно насочване, оценка на щетите в случай на война, както и за комуникации, наред с други приложения, казва Чун Ин-бум, пенсиониран генерал от южнокорейската армия.

"Дори ако Северна Корея успее да извърши следващото изстрелване, то ще бъде далеч от всякаква разузнавателна способност, която би имала военна стойност", казва Чун.

"За Южна Корея това ще даде значителен тласък на възможностите й за наблюдение, но все пак ще са необходими много повече сателити", добавя той.