Месец след началото на бомбардировките, подобно на сградите и улиците в палестинския анклав, икономиката на Газа също тъне в руини.

Дори преди войната мнозинството от жителите имаха ограничен достъп до хранителни продукти на достъпни цени и бяха считани за продоволствено несигурни, според Световната програма по прехраната на ООН, но сега положението е ужасяващо, съобщава CNBC.

"Икономиката на Газа е 100% зависима от два източника на приходи: чуждестранна помощ и достъп до израелския пазар на труда.

Последният вече го няма, вероятно завинаги.

Единственото нещо, което остава, е чуждестранната помощ", коментира Марко Папич, партньор и главен стратег в Clocktower Group.

Връщане 20 години назад

Според доклад на базирания в Рамала, на Западния бряг, Палестински изследователски институт за икономическа политика, равнището на безработица в Газа, което традиционно е едно от най-високите в света - над 40 %, сега е близо 100%, като икономиката на анклава на практика е "прекратила дейността си" за неопределено време.

Кристалина Георгиева: Въздействието на войната в Израел е ограничено засегаСпоред нея Израел ще отбележи икономическо забавяне, тъй като близо 8% от работната сила е пренасочена към военна служба

По данни на Международната организация на труда, месец след началото на войната жителите на Газа са загубили най-малко 182 000 работни места или 61% от работната сила.

В друга оценка, базирана на икономически, здравни и образователни показатели, Програмата за развитие на ООН прогнозира, че развитието на Газа ще се забави с 16 до 19 години.

На 7 октомври бойците на Хамас започнаха многостранна атака по суша, море и въздух и проникнаха в Израел, убивайки около 1200 души. В отговор Израел предприе въздушни удари и сухопътна инвазия в ивицата Газа, в резултат на които до момента в анклава са загинали над 14 500 души, припомня събитията CNBC.

По-лоши перспективи отколкото след войната през 1967 г.

"Въпреки че израелците бяха окупирали Газа от 1967 г. до 80-те години, икономиката се развиваше малко по-добре, най-вече въз основа на наличието на редица образовани хора, които излизаха извън Газа", казва Кевин Клоудън, главен глобален стратег в мозъчния тръст Milken Institute със седалище в Санта Моника, Калифорния.

Газа е под контрола на Египет от 1948 г. до средата на 1967 г., преди Израел да я завземе със Западния бряг след победата си в Шестдневната война срещу коалиция от арабски държави.

Защо тази война ще бъде различна от всичко, с което се е сблъсквал ИзраелПротиводействието на бунтовниците в градски условия идва със смъртоносни предизвикателства

"През първите 25 години на израелската окупация в Газа имаше както хора, работещи в Израел, така и местна икономика, която беше важна част от палестинската икономика", обяснява пред CNBC Раджа Халиди, генерален директор на Института за изследване на икономическата политика на Палестина.

Преди 50 години жителите на Газа са можели да работят в Израел, Египет, Персийския залив и други места. По онова време е имало силна професионална класа, университет и летище, но с настоящия конфликт икономиката на анклава сега е тежка, почти нефункционираща, допълва от своя страна Кевин Клоудън.

По данни на ООН през 70-те и 80-те години на ХХ в. в палестинската икономика е имало сравнително силен приток на капитали, дължащ се главно на паричните преводи от палестинските работници в Израел и страните от Персийския залив.

Нещата се променят, след като Хамас взема властта в Газа през 2006 г., когато Израел се отказа от контрола си върху анклава. Оттогава Хамас не е провеждала избори.

Първите камиони с хуманитарна помощ започнаха да влизат в Газа от ЕгипетПо данни на ООН са необходими 100 камиона с хуманитарни доставки на ден

След като Хамас превзема Газа, палестинците не само губят възможността да работят в Израел, но и търговията им с египтяните отслабва, тъй като Египет гледа на Хамас като на заплаха, а инвестициите в управлявания от Палестинската автономия Западен бряг вече не се насочват към Газа, казва Клоудън.

От 2007 г. Газа е обградена с бетонни стени и огради от бодлива тел, след като Израел наложи въздушна, сухопътна и морска блокада на ивицата Газа, заявявайки, че този ход е необходим, за да се предпази от атаките на Хамас.

ООН класифицира Израел като държава окупатор на палестинските територии на Западния бряг и Газа.

"Хората ме питат какво е необходимо, за да може Газа да се върне там, където беше… Ние искаме да се върнем там, където беше преди 20 години, а не там, където беше преди два месеца", каза Халиди.

Невъзможното икономическо бъдеще

Според Международния валутен фонд, блокадата и многократните войни с Израел от 2008 г. насам са довели до изтощаване на икономиката на анклава, като през последните 15 години анемичният икономически растеж изостава значително от този на Западния бряг.

Защо Ливан и „Хизбула“ не искат ескалация на войната в ИзраелНа страната ѝ бяха необходими години, за да се възстанови след войната от 2006 г.

"Това не е ситуация, в която има икономическа надежда. И през последните 15 години тя беше основно такава", казва Клоудън.

"Имате голямо младо население, което не вижда надежда. Много трудно е да се прогнозира икономическо бъдеще."

Цели 65% от 2,3 млн. палестинци, живеещи в 140-километровото парче земя между Израел и Египет, са на възраст под 24 години.

"В крайна сметка ще трябва да се сключи някаква форма на споразумение за прекратяване на конфликта", казва Папич от Clocktower Group. "Но тази сделка вероятно ще трябва да включва арабските монархии от Персийския залив и Саудитска Арабия, които ще поемат голяма част от сметката за жизнеспособността на Газа в бъдеще.", допълва анализаторът.