Продължаваме преговорите за Шенген, заяви в предаването „120 минути“ по bTV министър-председателят на България акад. Николай Денков.

Той потвърди, че от позицията, която сме видели сутринта, австрийците имат убеденост, че трябва да ни пуснат поне по въздух.

„Това е тяхна преговорна позиция, а не крайният резултат и ние ще продължим тези преговори през следващите дни и седмици“, уточни премиерът и допълни, че България трябва да спазва общите европейски правила и че е неприемливо допълнително да се вкарват правила за нас и румънците.

„По отношение на границите – и сега имаме служители на Frontex, ние сме отворени за тях, работим и с австрийски и нидерландски служби. Нищо в това не ни притеснява. От по-силния граничен контрол, който ние вече успяхме да наложим, печели и България, и Европа“, посочи Денков.

„Има данни, които показват, че за последните месеци броят на опитите за пресичане на границата е спаднал в пъти. Толкова много, че разликата вече е видима за всички. Има процедури, които са свързани с това кой може да остане в Европа, кой трябва да бъде върнат обратно. Ако имаше критики към България, по-скоро беше миналата година и началото на тази година, че ние не спазваме тези процедури“, заяви премиерът. Той беше категоричен, че няма сделка за мигранти срещу Шенген по въздух.

Повод за коментара на Денков е информацията от днес, че Австрия е готова да отстъпи и да премахне ветото над България и Румъния, но само за влизане във въздушното свободно пространство.

В съобщението, публикувано в неделното издание на австрийския вестник "Курир" и в електронното издание в събота вечер на вестник "Клайне цайтунг", цитирани от австрийската осведомителна агенция АПА и БТА, се казва, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген.

Говорител на министъра на вътрешните работи е потвърдил това в отговор на запитване на АПА, съобщи електронното издание на ежедневника „Залцбургер нахрихтен“, цитирано от БТА.

Едно от условията за това ще бъде по-строг граничен контрол, се казва още в сведенията. В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на среща с представители на тези държави условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия на т. нар. "въздушен Шенген". Консултациите трябва да се проведат във вторник в рамките на "Залцбургския форум" в Бърдо край Кран, малък град, разположен северозападно от словенската столица Любляна.

"Курир" цитира следните условия, предложени от Австрия: трикратно увеличаване на мисията на Frontex в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия; засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.

В събота вечер електронното издание на вестник "Кроне" също съобщи за плана на Карнер, който няма да бъде проблематичен от юридическа гледна точка, е заявил пред вестника експертът по европейско право Валтер Обвексер от университета в Инсбрук.

Румъния се надява Нидерландия да отвори вратата на България към ШенгенРумънският вътрешен министър подчерта, че резултатът от оценката на България е положителен и че в момента е важен диалогът между правителството и нидерландския парламент

Румънският премиер Марчел Чолаку реагира във Facebook на постъпващата от Австрия информация с думите:

"Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си по отношение на Шенгенското пространство и се съгласи да премахне въздушните граници за Румъния. Това означава, че румънците вече няма да трябва да стоят на дълги опашки, когато летят в рамките на ЕС. През последните месеци работихме усилено, за да стигнем до този момент, и съм благодарен на всички, които се бориха за Румъния. След години на очакване ще постигнем тази мечта заедно! Румъния заслужава да бъде в Шенген!"

Има вероятност България да стане част от т.нар. въздушен Шенген, за нас е критично да се отворят сухопътните граници, коментира по-рано днес и президентът Румен Радев, цитиран от БТА.