Двете кули от 12 век са един от емблематичните символи на Болоня – туристически център и столица на региона Емилия Романя в Италия.

Сериозното наклонение на едната от тях обаче все повече тревожи властите през последните седмици.

Наложи се екипи да обезопасят района, тъй като има известен риск да се стигне до срутване.

Италианската агенция за гражданска защита поддържа жълта тревога за обекта, което означава повишено внимание, но не и непосредствена опасност, съобщава FastCompany.

Управата на града обяви, че ще бъдат извършени дейности на стойност 4,3 млн. евро за укрепване на Гаризенда – едната от кулите, които се извисяват в центъра на Болоня и през вековете са вдъхновявали художници и поети, а по време на конфликти са служили за наблюдателница.

Работата по обезопасяването ще продължи през януари и февруари.

Гаризенда е по-ниската от двете кули, построени между 1109 и 1119 г.

В момента тя се издига на 48 метра спрямо 97 метра на Азинели.

Кметът Матео Лепоре отбеляза по време на дебат по-рано този месец, че кулата се е наклонила още при построяването си "и оттогава предизвиква безпокойство".

Тя е претърпяла допълнителни щети през средновековната епоха, когато в нея са изградени железарски работилници и пещи за хляб.

"Наследихме ситуация, която през вековете е довела дотук", казва кметът. Той е поискал от правителството да подаде петиция за превръщането на кулите в обекти на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Работата по укрепването започва още през 90-те години на миналия век.

Предварителната работа по Гаризенда ще включва създаване на зона за ограничаване на въздействието, за да се предотвратят евентуални щети върху близките структури или увреждане на минувачите от "евентуално срутване", се казва в изявление на града.

Видеокамери ще наблюдават обекта.