Банкерите на азиатските капиталови пазари се надяват на по-добра година през 2024 г. след мрачното представяне в сферата на IPO през тази година, като отбелязват, че лихвените проценти са се стабилизирали в световен мащаб, но добавят, че изборите в региона и в САЩ могат да намалят търсенето, пише Reuters.

Високите лихвени проценти, лепкавата инфлация и геополитическото напрежение доведоха до спад на стойността на продажбите на акции на компании от Азиатско-тихоокеанския регион (включително Япония) с 1/5 до 229 млрд. долара досега през тази година, сочат данни на LSEG. По този начин 2023 се очертава да бъде най-слабата от 2012 г. насам.

Данните обхващат нови и вторични продажби на акции, емисии на конвертируеми облигации и блокови сделки.

Все повече азиатски компании се насочват към IPO в САЩ. Виетнам води парадаОт 103-те американски IPO тази година 10 са на компании, базирани в Югоизточна Азия


Но тъй като лихвените проценти в много страни изглежда са достигнали своя връх и се говори за намаляване през следващата година, настроенията на пазара на дялов капитал се подобряват през последните няколко седмици, твърдят банкери пред информационната агенция.

"В момента се намираме в ситуация, в която пазарът отчита доста благоприятни макроперспективи, което може да подтикне емитентите да дойдат. Потокът от емитенти е силен", казва Удхай Фуртадо, съпредседател на азиатския отдел на Citi за капиталовите пазари.

Доказателства за подобряването на нагласите за продажба на акции се наблюдават в редица блокови търговски сделки в региона през последните няколко седмици. Сред тях е продажбата на акции на Bain Capital на стойност 448 млн. долара на индийската Axis Bank този месец.

Фуртадо обаче заявява, че прозорците, през които компаниите могат да излизат на пазара за средства, ще бъдат "тесни и трудни за придвижване" с настъпването на изборите. Когато политическата активност се разгорещява, предприятията обикновено не са склонни да вземат важни решения за сделки, опасявайки се от потенциални промени в политическата ситуация.

Идва ли краят на ледниковия период за инвестиционното банкиране?Банковите приходи, свързани с придобивания и сливания, вероятно ще нараснат с 5% до 10% през 2024


Изборите в региона ще започнат в Тайван следващия месец. Индонезийските, южнокорейските и индийските гласоподаватели също ще се отправят към урните, а изборите в САЩ ще се проведат през ноември.

Сред големите сделки, които се подготвят за следващата година, е планът на логистичната компания на Alibaba Cainiao да набере от 1 до 2 млрд. долара чрез първично публично предлагане в Хонконг. Това ще бъде първото голямо листване на подразделение на Alibaba.

Конкуренцията за IPO-та в Азия е ожесточена, като таксите, генерирани от подобни сделки, представляват почти 40% от портфейла на инвестиционното банкиране в региона в сравнение с 25% в световен мащаб.

Китай и Хонконг

Китай ще бъде най-натовареният пазар за IPO в света през 2023 г. за втора поредна година, въпреки че стойността на сделките е спаднала с 35% до 37,3 млрд. долара досега през тази година на фона на свиването на икономиката. Регулаторните органи също така се стремят да забавят темпото на IPO на континента, тъй като работят за подобряване на механизмите на вторичните пазари.

Как променящите се геополитически съюзи фрагментират световната икономикаОбявената от Байдън глобална инициатива се превръща в контрапункт на “Един пояс, един път” на Китай


Икономическите проблеми на Китай, както и американско-китайските търкания, като цяло накараха чуждестранните инвеститори да се дистанцират от китайските акции през тази година, но изглежда, че действията на Пекин за укрепване на икономиката имат ефект.

"Все още виждаме, че международните инвеститори са сравнително предпазливи по отношение на експозицията в Китай, но последните промени в политиката осигуряват комфорт и настроенията започват да стават малко по-позитивни", посочва и Сунил Дхуфелия, съ-ръководител за Азия без Япония в JPMorgan.

Новите листвания в Хонконг, които преди това дълго време се ползваха с предимствата на китайските компании, които бързаха да наберат капитал в островния град, са спаднали с 36% до около 5 млрд. долара тази година и са напът да отчетат най-слабата си година от поне 20 години насам, според данни на LSEG.

За инвестиционните банки в Хонконг, които увеличават значително персонала си по време на пандемията, когато лихвите бяха ниски, спадът сега води до широки съкращения на работни места.