Придобитата от Microsoft Activision Blizzard се съгласи да уреди съдебно дело, заведено в Калифорния, в което се твърди, че издателят на видеоигри има дискриминационно отношение към жените, включващо отказ на възможности за повишение и по-ниско заплащане.

Отделът за граждански права на Калифорния заяви в петък, че като част от предложеното споразумение за уреждане на делото Activision Blizzard ще плати близо 55 милиона долара, за да предостави облекчение на служители, засегнати в периода октомври 2015 г. - декември 2020 г., както и за да покрие правни такси. Около 46 милиона долара от общата сума ще отидат във фонда за засегнатите жени, се казва в изявлението на агенцията, цитирано от CNBC.

Върховният съд на окръг Лос Анджелис трябва да одобри споразумението на Activision с агенцията, завела делото. Тя ще подаде нова жалба, която изключва предишни твърдения за тормоз, съгласно предложеното споразумение за уреждане, разгледано от CNBC.

След сделката Microsoft-Activision: Какво се случва в гейминг индустрията?Големите технологични компании заделят сериозни парични средства за повече сделки в сферата

Споразумението ще изисква от Activision да продължи да полага усилия за включване на слабо представени хора в екипите си и да им предоставя възможности за повишение.

„Оценяваме важността на въпросите, разгледани в това споразумение, и сме посветени на пълното изпълнение на всички нови задължения, които сме поели като част от него“, казва Activision в изявление до CNBC.

Новината идва почти две години след като Activision Blizzard уреди дело, заведено от Комисията за равни възможности за заетост на САЩ, което беше свързано със случаи на сексуален тормоз, дискриминация по време на бременност и отмъщение. В резултат на това компанията се съгласи да създаде фонд от 18 милиона долара, насочвани към жертвите.

Месеци след завеждането на делото през 2021 г. The Wall Street Journal съобщи, че главният изпълнителен директор на Activision Blizzard Боби Котик е бил наясно с обвиненията в неправомерно поведение в компанията, но не е споделил цялата налична информация с нейния борд.

Акциите на Activision Blizzard паднаха и впоследствие Microsoft започна преговори за придобиването на създателя на Call of Duty.

Сделката за 69 милиарда долара приключи през октомври, след внимателно разглеждане от регулаторите в САЩ и Европа.