Върховният съд на Колорадо постанови, че Доналд Тръмп не може да се кандидатира за президент догодина в щата, позовавайки се на конституционна клауза за организиране на щурм.

Съдът постанови с 4 срещу 3 гласа, че Тръмп не може да се кандидатира, тъй като е участвал в бунта в Капитолия преди близо три години.

Това решение не пречи на бившия президент на САЩ да се кандидатира в другите щати и кампанията му заяви, че ще обжалва пред Върховния съд на САЩ. Според тях решението е "напълно погрешно".

В съдебната разпоредба се споменават само предварителните избори в щата на 5 март, когато републиканските гласоподаватели ще изберат предпочитания от тях кандидат за президент. Но то може да повлияе на общите избори в Колорадо през ноември следващата година, коментира CNN.

В анкета на WSJ одобрението за Байдън стига ново дъно, Тръмп взема преднинаНастоящият президент на САЩ изостава от Тръмп с 4 процентни пункта - 47% към 43% - при хипотетичен вот, в който участват тези двама кандидати

Това е първото в историята използване на раздел 3 от 14-ата конституционна поправка на САЩ за дисквалифициране на кандидат за президент.

Решението, което е спряно в очакване на обжалване следващия месец, се прилага само в Колорадо. Подобни опити Тръмп да бъде изключен от избирателните списъци в Ню Хемпшир, Минесота и Мичиган се провалиха.

В наредбата си съдиите пишат: "Ние не стигаме до тези заключения с лека ръка. Наясно сме с мащаба и тежестта на въпросите, които ни се поставят сега.

"Също така имаме предвид и задължението си да прилагаме закона, без страх или облагодетелстване и без да се влияем от обществената реакция на решенията, които законът ни задължава да вземем."

Байдън призна, че не е сигурен за нов мандат, ако не е опонент на ТръмпИзказването идва в момент, когато той се бори с нисък рейтинг на одобрение, както и с опасения сред някои демократи относно възрастта му

Решението отменя по-ранна наредба на съдия от Колорадо, който постановява, че забраната за въстание, съдържаща се в 14-ата поправка, не се прилага за президентите, тъй като това не е изрично упоменато.

Постановлението на Върховния съд на Колорадо влиза в сила едва на 4 януари 2024 г. Това е в навечерието на крайния срок, в който щатът трябва да отпечата бюлетините за предварителните президентски избори.

Стивън Чунг, говорител на кампанията на Тръмп, порица съдиите, които са назначени от губернатори демократи.

"Лидерите на Демократическата партия са в състояние на параноя заради нарастващата, доминираща преднина, която президентът Тръмп е натрупал в социологическите проучвания", казва Чунг в изявление.