Марко Сустич залага изцяло на Tesla тази година. Инвеститор на дребно, който работи и в европейската автомобилна индустрия, той купува акции на Tesla почти всеки месец през 2023 г. и почти удвоява размера на експозицията си през годината. Сустик няма други дялове в електромобилни компании, тъй като смята, че конкурентите няма да могат да надминат технологията на Tesla.

"Няма как някой да ги настигне", казва пред CNBC 32-годишният мъж, който има два електромобила Tesla в дома си в Хърватия. "Въпрос на време е акциите на Tesla да избухнат."

И Сустич не е сам. Tesla, която влезе в S&P 500 преди три години, е напът да привлече най-големия поток от долари на индивидуални инвеститори от всички ценни книжа през 2023 г., според данни на Vanda Research, която изчислява нетните входящи потоци.

От Tesla до X: Равносметката на Илон Мъск за 2023 г.При ексцентрична личност с огромно влияние и капитали, която с лекота се забърква в международни скандали, да се направи точна равносметка не е лесна задача


Това означава, че Tesla ще задмине дори SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY), който проследява най-големия индекс на фондовия пазар в света.

Това подчертава бързото изкачване на акциите на Tesla в класацията на интереса от страна на инвеститорите на дребно, особено като се има предвид, че компанията дори не беше сред 20-те най-големи акции, които индивидуалните инвеститори са купували преди 2019 г., показват данните на Vanda.

Знаменателна година

Според Кристофър Шварц, професор по финанси в University of California Irvine, нарастващото благоразположение на търговците на дребно към Tesla може да се обвърже със завръщането на компанията през 2023 г. След като се сринаха с 65% през 2022 г., акциите на ръководения от Илон Мъск производител на електромобили се увеличиха повече от два пъти през 2023 г.

Nvidia ли е новата Tesla за инвеститорите?Трейдърите са отделили повече от 100 милиарда долара за опции на Nvidia от началото на 2023 г. до средата на август

През тази година акциите се представиха по-добре от пазара в тандем с други технологични имена с мегакапацитет, наричани често „Великолепната седморка“. Много инвеститори, които искат да играят с "разрушителни" технологии в тази елитна група, се фокусират върху Tesla и производителя на чипове Nvidia. Но след като се утрои тази година благодарение на апетита към всичко, свързано с изкуствения интелект, Шварц смята, че Nvidia може да е твърде скъпа за много индивидуални инвеститори.

Той изследва поведението на трейдърите на дребно и смята, че Мъск им обръща специално внимание. Спорната покупка на X, известна преди като Twitter, от страна на главния изпълнителен директор на Tesla, доведе до засилено медийно отразяване, както и до внимателно разглеждане на милиардера бизнес магнат, казва Шварц.

10 дни след първите мили на Cybertruck: Разочарование от цената и пробегаИмайки шанс да се доближат до новия пикап, някои инфлуенсъри не споделиха очакваните високи оценки


По думите му, когато се сблъскват с хиляди акции, от които да избират, индивидуалните търговци търсят главно имена, които привличат вниманието им, познати са и имат отношение към текущите тенденции. Като се има предвид личността на Мъск, все по-широкото разпространение на Tesla по пътищата и загрижеността за изменението на климата, смята Шварц, акциите на производителя на електромобили отговарят на много изисквания на обикновените инвеститори:

"Tesla винаги е в главите на хората, когато търсят нещо за търгуване".

Изгодна сделка

Индивидуални инвеститори коментират пред CNBC, че неравното пътуване на Tesla през последните години не ги е накарало да се съмняват в компанията, а е създало възможности да придобият акции на по-ниски цени. За тях няма съмнение, че цената на ценните книжа на Tesla ще продължат да се покачват.

Един от тези инвеститори на дребно е Джереми Форд, строителен предприемач във Вирджиния, САЩ, който за първи път е купил акции на Tesla по време на пандемията през 2020 г. Той се заинтересувал от тази възможност, след като съпругата му решава да си купи един от моделите на компанията.

През изминалата година Форд се опитва да съобразява експозицията си в Tesla с новините за компанията. Той продава част от акциите си преди да бъдат публикувани лоши данни за доставките през третото тримесечие, за да се зареди отново преди публикуването на нови подробности за електрическия пикап на Tesla.

Скандинавските неволи на Илон Мъск се задълбочаватЕдин от най-големите пенсионни фондове в Дания обяви, че ще продаде своите акции в Tesla заради отказа на американската компания да сключи споразумения с профсъюзите


Сега 48-годишният мъж притежава приблизително същия брой акции на Tesla, както в началото на 2023 г., но е намалил базата си за оценка. Предвид интереса си към революционните технологии, Форд пренасочва част печалбите си към нови дялове в Palantir и Nvidia.

Все пак той изцяло подкрепя тезата, че пред Tesla предстоят добри дни, като посочва навлизането на роботите и чиповете с изкуствен интелект като основна причина за дългосрочен оптимизъм.

Единственото му сериозно притеснение е възможността Мъск да напусне и резултатите на компанията да се влошат.

"Ако успеете да намерите компания, която произвежда продукт, който се харесва на хората и е различен от този на конкуренцията, тогава имате шанс наистина да спечелите значителни пари", казва Форд. "В някакъв момент вярвам, че ще погледна назад към цената на акциите на Tesla сега и ще си кажа: "Уау, това беше изгодна сделка".

Смелост и сърце

Цената - основният фактор за успех на пазара на електромобилиМножество компании разработват различни системи, които да намалят разходите за производство и дизайн


Въпреки силната година на Tesla на Уолстрийт други виждат предизвикателства пред себе си. Анализаторът от Roth MKM Крейг Ъруин заявява, че маржовете на печалбата могат да бъдат подложени на натиск от допълнителни намаления на цените на фона на охлаждащия се растеж. Но това може да не намали ентусиазма на индивидуалните инвеститори. Всъщност, според Ъруин, акциите могат да бъдат облагодетелствани от сътресенията в производството на електрически превозни средства, тъй като всяка несигурност ще насочи инвеститорите към компании като Tesla, които са доказали, че могат да проектират, произвеждат и продават превозни средства.

Като се има предвид афинитетът им към марката, Ървин казва, че търговците на дребно също така могат да останат с Tesla по-дълго от институционалните инвеститори. Това би могло да задържи акциите на Tesla "в левитация" над цената, на която иначе биха били оценени.

"Търговците на дребно са склонни да търгуват на базата на смелост и сърце", казва Ървин. "А много хора обичат Tesla."

Промените в нагласите на индивидуалните инвеститори са толкова ключови за представянето на акциите на Tesla, че хедж фондовете отчитат тези тенденции, когато преценяват какво да правят, отбелязва анализаторът по-рано тази година.

Ървин е сред мнозинството на Уолстрийт, което дава на Tesla неутрален рейтинг, като нито препоръчва да се купува, нито да се продава. След възстановяването през 2023 г. средният анализатор, анкетиран от LSEG, вижда спад на акциите с около 13% през следващата година.

AI стартъпът на Илон Мъск се стреми да набере 1 милиард долара Според документацията, подадена в Комисията по ценните книжа и борсите, xAI вече е набрала близо 135 млн. долара от четирима инвеститори

Инвеститорите на дребно често са били обект на шеги, като експертите изтъкват тяхната неспособност да определят движенията на пазара и да разпределят добре инвестициите си. И все пак индивидуалните трейдъри привличат вниманието след възхода на късите "мемори" акции по време на пандемията. Дори когато тази мания отшумява, търговията на дребно остава популярна: Според данни на Vanda от началото на декември през 2023 г. инвеститорите на дребно са вложили в 20-те най-купувани ценни книжа над четири пъти повече средства, отколкото през цялата 2018 г.

За Шварц от University of California Irvine траекторията на Tesla тази година е сложна. Според него е обезпокоително, ако индивидуалните инвеститори правят по-големи залози на отделни акции, отколкото фондовете, които инвестират в диверсифицирани индекси като ETF S&P 500.

„И все пак, макар че инвестициите, които разпределят залозите между група акции, да са по-безопасни, опитът да се заложи на определени компании е по-добър вариант, отколкото изобщо да не се участва на пазара“, казва той.