В четвъртък Китай, който е най-големият преработвател на редкоземни метали в света, забрани износа на технологии за извличане и разделяне на критичните материали - поредната стъпка на страната за защита на господстващото ѝ положение по отношение на няколко стратегически суровини.

Редкоземните метали, припомня Reuters, са група от 17 метала, използвани за производството на магнити, които превръщат енергията в движение и се използват в електрически превозни средства, вятърни турбини и електроника.

Тъй като западните държави се опитват да стартират свои собствени операции за преработка на редкоземни метали, забраната се очаква да окаже най-голямо въздействие върху така наречените "тежки редкоземни метали", използвани в двигателите на електромобилите, медицинските устройства и оръжията, където Китай има практически монопол върху рафинирането.

Как Виетнам планира да спре монопола на Китай при редкоземните метали? Страната рестартира най-голямата си мина, която от седем години не работи
"Това трябва да бъде ясен сигнал, че зависимостта от Китай в която и да е част от веригата за създаване на стойност не е устойчива", коментира Нейтън Пикарсик, съосновател на компамнията за геополитически консултации Horizon Advisory.

През декември миналата година китайското министерство на търговията се допитва до общественото мнение относно потенциалния ход за добавяне на технологията за преработка на тежки редкоземни метали към своя "Каталог на технологиите, забранени и ограничени за износ". Ведомството в крайна сметка ограничава износа на технологии за производство на редкоземни метали и сплави, както и на технологии за приготвяне на някои редкоземни магнити.

Посочените цели на списъка включват защита на националната сигурност и обществения интерес.

През тази година Китай значително затегна правилата, ръководещи износа на няколко метала, в ескалиращата битка със Запада за контрол върху критичните минерали. През август Пекин въведе задължителни разрешителни за износ на материали за производство на чипове - галий и германий, последвани от подобни изисквания за няколко вида графит от 1 декември.

"Китай е принуден да положи усилия, за да запази доминиращата си позиция на пазара", казва Дон Шварц, главен изпълнителен директор на American Rare Earths, която разработва мина и съоръжение за преработка на редкоземни елементи в Уайоминг. "Това вече е състезание."

Светът се запасява с галий, твърди най-големият купувач на металаПрез последното десетилетие китайските компании за галий са изтласкали от пазара повечето конкуренти от други страни
Западът се бори

Стремежът да се защити технологията идва в момент, когато Европа и САЩ се борят да се освободят от зависимостта си в сферата от Китай, на който се пада почти 90% от световния добив на рафинирани редкоземни елементи.

Китай е овладял процеса на екстракция с разтворител за рафиниране на стратегическите минерали, който MP Materials и други западни компании също се опитват да въведат, но се сблъскват с проблеми заради техническата сложност и опасенията за замърсяване. Акциите на MP, които бавно започнаха да увеличават преработката на редкоземни метали в Калифорния, скачат с повече от 10% в четвъртък след стъпката на Китай.

Ucore Rare Metals, друга преработвателна компания в индустрията на редкоземните метали, заявява в четвъртък, че е завършила пускането в експлоатация на съоръжение за тестване на собствената си преработваща технология, която се финансира отчасти от Министерството на отбраната на САЩ.

"Ще са необходими нови технологии, за да се разхлаби китайската хватка в тази важна област", категоричен е главният изпълнителен директор на Ucore Пат Райън.

Акциите на Ucore поскъпват с повече от 16% след новините от Пекин.

Как Китай се превърна в хегемон на редкоземните металиТехническата сложност и опасенията за замърсяването възпрепятстват западните компании да детронират Пекин
Не е ясно до каква степен технологиите за редкоземни метали действително се изнасят от Китай и към днешна дата. Пекин не насърчава износа им от години, посочва Константин Караянопулос, бивш главен изпълнителен директор на Neo Performance Material, която оперира в Естония, и добавя: "Това съобщение само официализира това, което всички знаеха”.

По данни на консултантската компания Benchmark Mineral Intelligence (BMI) Китай разделя 99,9% от тежките редкоземни метали в световен мащаб. По-голямата част от капацитета за преработка, който се инсталира на Запад в момента, е насочен към "леките" редкоземни елементи, включително неодим и празеодим.

"Най-вероятно въздействието на тази забрана ще се изрази в по-големи трудности при пускането в експлоатация на капацитети за сепариране на тежки редкоземни елементи извън Китай", казва Даан де Йонге от BMI. "Можете да имате всичкия неодим и празеодим на света, добити в Европа или САЩ, но ако все още разчитате на диспрозий от Китай, оставате изложени на геополитически сътресения."