ESG фондовете се сблъскаха с рязко забавяне на търсенето в световен мащаб през 2023 г. на фона на политическите спорове и опасенията за "зелено изпиране", въпреки че много от тях се представят по-добре от по-широкия пазар, след като възстановяването на свързаните с технологиите акции започнаха да увеличават възвръщаемостта им.

Инвестирането в ESG фондове отбеляза бум през 2020 г. и 2021 г. по време на пандемията от COVID-19, тъй като ниските цени на петрола подтикнаха повече инвеститори да диверсифицират портфейлите си извън изкопаемите горива, а управителите на фондове се стремяха да изглеждат по-съзнателни по отношение на климата. Категорията започна да изпада в немилост през 2022 г., когато цените на конвенционалните енергийни източници нараснаха, припомня Reuters.

Политическият отпор срещу ESG, воден от републиканците в САЩ, както и подозренията за "зелено изпиране", включващо твърдения, които не са обосновани, също помрачават блясъка на ESG фондовете. Въпросното “зелено изпиране” се отнася до компании, които правят неверни или измамни твърдения за ползите за околната среда от своите продукти, услуги или политики.

70% скок на случаите на подвеждащи „зелени“ реклами в банковия секторНай-много случаи са регистрирани при европейски финансови институции
В световен мащаб фондовете, класифицирани като "отговорно инвестиране", са регистрирали 68 млрд. долара нетни нови депозити през 2023 г. до 30 ноември, сочат данните на LSEG Lipper. Това е рязък спад спрямо 158 млрд. долара за цялата 2022 г. и спрямо 558 млрд. долара за цялата 2021 г.

Фондовете отбелязват приток на инвестиции, въпреки че републиканците в САЩ изтеглиха милиарди долари държавни пари от водещи мениджъри, включително BlackRock, и внесоха десетки законопроекти, целящи да ограничат използването на критериите за ESG. Повечето от тези законопроекти не се превърнаха в закони както заради опасения, че могат да навредят на възвръщаемостта на държавните пенсионни системи, така и заради отпора на браншовите групи.

Резултатите на този тип фондове често изпреварват тези на по-широкия пазар, подкрепени от силната си експозиция към технологични акции, включително някои от "Великолепната седморка", в която влизат организации като Apple и Alphabet. Техните ценни книжа се повишиха през последните няколко месеца, след като Федералният резерв даде сигнал за край на повишаването на лихвените проценти.

Световният индекс за устойчиво развитие Dow Jones има обща възвръщаемост от 21,7% от началото на годината до вторник. Той е подмножество на индекса S&P Global Broad Market Index, фокусиран върху устойчивото развитие, чиято обща възвръщаемост е 17%. През 2022 г. Dow Jones също се представя по-добре от по-широкия пазар, дори когато инвеститорите губят пари. Той имаше обща възвръщаемост от отрицателни 15,6%, докато широкият индекс има обща възвръщаемост от отрицателни 20%.

Тъмната истина за депозитите и CO2, която банките няма да ви кажатЗа всеки 1000 долара депозити в САЩ, въглеродният отпечатък е около 0,24 метрични тона или приблизително колкото емисиите на полет от Ню Йорк до Сиатъл
По-благоприятни перспективи

"Въпреки трудните няколко години, има признаци, че пазарният фон става по-благоприятен за устойчивите стратегии", казва Иън Снедън, старши инвестиционен специалист в Aegon Asset Management, като се позова на намаляващата инфлация, понижаващите се лихвени проценти и "неоправдано евтините оценки" на някои акции с растеж.

Общият размер на активите на "отговорните" фондове е 2,56 трилиона долара към 30 ноември, което е повече от 2,35 трилиона долара в края на 2022 г., според LSEG Lipper. Като се изключат отговорните фондове, всички останали глобални активи на фондовете възлизат на 52,6 трлн. долара към 30 ноември, след като през годината са регистрирали нетен приток от 1,1 трлн. долара.

През тази година отговорните фондове все още изпреварваха другите в привличането на нетни нови депозити спрямо общия ръст на активите им, сочат данните на LSEG Lipper.

Робърт Дженкинс, глобален ръководител на отдел "Инвестиции и благосъстояние" в LSEG Lipper, заявява, че много от ESG фондовете са се възползвали и от това, че са били с недостатъчно тегло в енергийния и комуналния сектор, които не се представят добре през втората половина на годината, тъй като цените на петрола се понижиха.

Ядрена срещу възобновяема енергия – къде е ключът към устойчивото бъдеще?Към юли е отчетено най-високото количество ядрена електрическа мощност в процес на изграждане от 2015
Пример за това е индексният фонд Vanguard FTSE Social Index Fund на стойност 16,5 млрд. долара. С обща възвръщаемост от 31,66% към 19 декември той изпреварва 96% от аналогичните фондове за годината, в сравнение с едва 3% за цялата 2022 г. Основните притежания включват Apple, Microsoft и Amazon.

Притокът на средства в Европа през тази година е скромен, а на Стария континент се падат около 80% от устойчивите активи в световен мащаб.

Устойчивите фондове в САЩ също претърпяват отлив от 10 млрд. долара до ноември, свързан до голяма степен с решението на BlackRock да премахне ESG фонда от целевия си портфейл, следвани от финансовите консултанти, според Morningstar.

Чистите ESG фондове преживяха по-тежка година, тъй като компаниите за чиста енергия са притиснати от нарастващите лихви и инфлацията. ETF-ът за слънчева енергия Invesco Solar Energy, например, е намалял с 27% през 2023 г.

Сам Уайтхед, ръководител на отдела за управление на ESG продукти в ETF EMEA на Invesco, признава, че чистата енергия е получила "удар" през 2023 г.

“Но фундаменталното търсене на слънчева енергия, нейната ценова конкурентоспособност и правителствените политики подкрепиха перспективите и фондът не променя подхода си”, казва той пред Reuters.

Защо ESG не оправда очакванията за отговорно инвестиранеПрез 2022 г. темпото бързо намаля, тъй като съвкупността от политически, геополитически и пазарни събития сериозно накърни интереса към инвестициите в ESG
Преодоляване на негативната тенденция

Адвокатът от King & Spalding Кал Смит, който консултира управителните съвети на големи компании, коментира пред информационната агенция, че очаква атаките на републиканците да продължат, но според него много големи компании, които вече са инвестирали в разнообразието на работната сила или в борбата с изменението на климата, няма да променят практиките си.

Той обаче добавя, че компаниите ще станат по-малко активни по въпросите на ESG.

"Те се притесняват да не бъдат въвлечени в политически крамоли", казва Смит.

Топ мениджърите на активи BlackRock и Vanguard намаляват подкрепата си за свързаните с ESG резолюции на акционерите, допринасяйки за общ процент на подкрепа за тях от 22% от подадените гласове през 2023 г., спрямо 29% през 2022 г., според Института за устойчиви инвестиции.