Федералният резерв изглежда е на път да спечели битката с инфлацията в САЩ, като същевременно избягва рецесията – към това сочи очакваният от инвеститорите индекс на цените на личните потребителски разходи (PCE), който спада с 0,1% за ноември спрямо предходния месец. Това е първото му понижение от април 2020 г. Индексът се повишава с 2,6% на годишна база.

Като се изключат променливите цени на храните и енергията, индексът се е повишил с 0,1% спрямо месеца, както през октомври, и с 3,2% на годишна база. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха съответно повишения от 0,1% и 3,3%.

Фед цели 2% годишна инфлация, използвайки именно индекса PCE, отбелязват The Wall Street Journal и CNBC.

На шестмесечна годишна база основната инфлация се е понижила до 1,9%, което предполага, че централната банка на САЩ е на път да постигне целта си.

Данните показват, че Фед може да започне да намалява лихвените проценти през март, коментира пред WSJ Андрю Хънтър, заместник-главен икономист за САЩ в Capital Economics.

Въпреки че прогнозираха разхлабване през следващата година, в последните дни централните банкери охлаждат надеждите за точното време за съкращения на лихвите.

Междувременно последните данни показват, че американските консуматори продължават да подкрепят икономиката: потребителските разходи са нараснали с 0,2% на месечна база през ноември, спрямо 0,1% през октомври, което се чете като знак за доверие от страна на домакинствата. Общият личен доход в САЩ е нараснал с 0,4%, спрямо 0,3% през октомври.

В „тиха депресия“ ли са САЩ? Икономисти отговарят на вайръл теория в TikTokСпоред някои потребители, днес е по-трудно да се справиш с живота, отколкото през най-лошия икономически период в историята на страната – дори дните на Голямата депресия

Идва ли наистина мекото кацане?

Икономиката на САЩ се противопостави на прогнозите, че ще изпадне в рецесия през 2023 г., до голяма степен защото потребителите продължиха да харчат въпреки по-високите цени и увеличенията на лихвените проценти.

Много анализатори сега казват, че икономиката вероятно ще се движи по-сигурно към така нареченото меко кацане, при което инфлацията се връща към годишната цел на Фед от 2%, измерена според индекса на цените на разходите за лично потребление, без да предизвиква рецесия.

Мекото приземяване в САЩ обаче е един вид икономическа нирвана: ниска инфлация при силен пазар на труда.

Представителите на Фед, които прекараха голяма част от 2022 и 2023 г. в повишаване на лихвените проценти до най-високото им ниво от 22 години, планират три намаления на лихвите през следващата година, според прогнози, публикувани миналата седмица, в отговор на по-бързото от очакваното забавяне на инфлацията.

„Инфлацията продължава да спада, пазарът на труда продължава да се връща към баланс, което засега е добре“, каза в типичния си обран стил председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференцията след последното заседание на централната банка „Предполагаме, че от тук нататък ще стане по-трудно, но сега не е така“, добави той.

Грешки, победи и в крайна сметка несигурност. Оценката на Фед за 2023 г. Федералният резерв направи някои неща правилно, след като направи някои неща погрешно, пише бившият заместник-председател на Фед Роджър У. Фъргюсън

Силното нарастване на работните места има главна роля във витиеватия коментар на Пауъл.

Работодателите продължават да наемат, въпреки че темпът на растеж се забавя. Ръстът в заплатите намалява, но пък и инфлацията се охлажда по-бързо, оставяйки много работещи в по-добро положение откъм харчене.

На пръв поглед по-високото заплащане и силното наемане насърчават повече американци да излязат от кулоарите на негативните потребителски настроения и да се отпуснат в разходите.

Има и друг нюанс обаче - коефициентът на участие в работната сила на хората между 25 и 54 години е 83,3% през ноември, доближавайки най-високото си ниво от над две десетилетия. Това улеснява работодателите в САЩ при търсенето на служители, което пък следва да предотврати онова темпо на нарастване на заплатите, оказващо възходящ натиск върху инфлацията.

Пазете се от мантрата на тълпата на Уолстрийт: „Мекото кацане“ през 2024 г.WSJ: През всяка от последните три години инвеститорите следваха консенсус, който се оказа напълно погрешен

Подобряване на настроенията

Признаците за силата на икономиката направиха американците по-оптимистични. Потребителското доверие се повишава през декември до най-високото си ниво от юли, съобщи Conference Board тази седмица. Това проучване показа, че очакванията на американците за рецесия през следващите 12 месеца са паднали до най-ниското ниво от 2023 г.

Това се отразява не само на финансовите пазари , но и на прогнозите за президентските избори през 2024 г.

Притесненията на американците за икономиката през по-голяма част от годината натежаха върху одобрението за настоящия президент Джо Байдън. Проучванията показват, че гласоподавателите смятат, че политиките му са им навредили, а не помогнали, припомня WSJ.

В анкета на WSJ одобрението за Байдън стига ново дъно, Тръмп взема преднинаНастоящият президент на САЩ изостава от Тръмп с 4 процентни пункта - 47% към 43% - при хипотетичен вот, в който участват тези двама кандидати

Твърде рано е да се каже дали песимистичните икономически настроения на потребителите през по-голямата част от 2023 г. са се променили. Закъснелите ефекти от повишенията на лихвените проценти на Фед ще допринесат за лека рецесия в началото на 2024 г., продължават да смятат някои анализатори.

Други предвиждат леко забавяне през първата половина на следващата година и повишаване през втората – охлаждане, последвано от затопляне, което може да позволи на Фед да отбележи истинска победа, намалявайки лихвите 4 пъти след 11 повишения.