"До момента дата, свързана с приемането ни в Шенген и по сухопътните граници, не е уточнявана нито с Румъния, нито с Австрия, нито в преговорите с Европейската комисия".

Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, съобщи БТА.

Денков уточни, че Австрия единствено е поела ангажимент да продължат преговорите за това кога България и Румъния ще бъдат приети като пълноправни членове в Шенгенското пространство.

В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, а на следващ етап ще отпадне контролът и на сухоземните граници, потвърди днес и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Само по въздух и вода: България и Румъния влизат в Шенген през март 2024 г.Това съобщи на официалния си сайт министерството на вътрешните работи на Румъния

Министър-председателят Николай Денков увери, че в хода на разговорите не е имало идея за отделянето на България и Румъния в процеса по присъединяване.

Премиерът заяви още, че в Австрия има действителен проблем, тъй като в страната пристигат голям брой мигранти, без да са регистрирани предварително.

Австрия помага на България, както и на други гранични държави, настоявайки Европейската комисия да подпомогне тези държави със средства, технически средства, експерти от „Фронтекс“ и други европейски институции, каза Денков.

Денков: Позицията на Австрия за Шенген е стъпка в правилната посока

Интересът на България съвпада с интереса на Австрия, тъй като ние също искаме да укрепим по-добре нашите външни граници, допълни още той и отбеляза, че Австрия също се е присъединявала на две фази в Шенген, подобно на България.

Министър председателят посочи още, че не се предвижда облекчаване на преминаването по сухопътната граници между България и Румъния, тъй като трябва да се извършва прецизен контрол.
"Министерството на вътрешните работи получи отлична оценка и подкрепа дори и от тези, които в момента ни възпрепятстват по пътя към пълноправното членство в Шенген", заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, цитиран от БТА.

Няма сделка за мигранти срещу т. нар. въздушен Шенген, каза Николай ДенковСпоред него подобно нещо е неприемливо и не е било обсъждано до момента „Резултатът на Министерството на вътрешните работи е ясно фиксиран в доклада от последната мисия, която се извърши през ноември по проверката по линия на Шенген. Искам категорично да заявя, че ще продължим да правим това, което е необходимо. В синхрон с премиера и вицепремиера ще отстояваме своята позиция до вземането на крайното политическо решение“, каза още Стоянов. Министърът на вътрешните работи изрази благодарност към всички представители на различните институции, полагащи усилия за пълноправното членство на България в Шенгенското пространство.