Регулаторните органи по целия свят - от Европа до Азия - положиха повече усилия за въвеждането на официални регулаторни механизми за цифровите валути през 2023 г., но САЩ е регионът, който прие някои от най-строгите правни действия срещу основните играчи в сектора.

През годината водещата криптокомпания Binance беше осъдена да плати над 4 млрд. долара на американските власти, а бившият ѝ главен изпълнителен директор беше признат за виновен в пране на пари. Едновременно с това бяха заведени още няколко високопрофилни съдебни дела срещу пет криптокомпании от страна на Комисията по ценните книжа и фондовите борси. Но регулаторите отвъд океана бяха еднакво заети както с обуздаването на лошите практики в сектора, така и с приемането на ново законодателство.

Ето какво е състоянието на крипторегулирането и правоприлагането в световен мащаб през 2023 г. - и какво се очаква през 2024 г., според CNBC

Mastercard ще използва AI за борба с финансовите измами чрез криптовалутиЗа целта компанията ще си партнира с технологичната платформа Feedzai


САЩ са начело на списъка с правоприлагащите органи в световен мащаб

САЩ се оказаха един от най-активните изпълнители на санкции и съдебни действия срещу криптокомпании през тази година, тъй като властите в страната се захванаха сериозно да противодействат на лошите практики в индустрията след срива на криптоимперията на Сам Банкман-Фрайд - включително неговата борса FTX и сестринската ѝ компания Alameda Research.

"За да бъдем ясни, в някои случаи - като казуса FTX - прилагането на закона беше необходимо", казва Ренато Мариоти, бивш прокурор в отдела за измами с ценни книжа и стоки на Министерството на правосъдието на САЩ. "Но действията на САЩ по прилагане на законодателството срещу участници на пазара, които са насочени повече към спазване на изискванията, са съмнителни и са резултат от подхода на САЩ за регулиране чрез прилагане на законодателството“.

Въпреки че много региони приеха закони с потенциално строги санкции, САЩ все още са единствената държава, която активно предприема действия срещу големи криптокомпании и проекти. САЩ са водещи и когато става дума за пряко правоприлагане под формата на санкции и глоби.

"Другите държави разполагат с цялостна регулаторна рамка. Ние нямаме такава", казва Мариоти. "В резултат на това въпросите, които би трябвало да се определят от законодателството или регулациите, се решават по съдебен ред".

Защо Monero се превърна в любимата криптовалута на екстремиститеТокени като Monero, Zcash и Dash защитават самоличността на потребителя, използвайки различни методи


При липсата на твърди и категорични правила от Капитолия, SEC - Комисията за търговия със стокови фючърси, Министерството на правосъдието и Мрежата за борба с финансовите престъпления към Министерството на финансите (FinCen) работят паралелно, за да контролират криптопространството.

Ричард Левин, партньор в Nelson Mullins Riley & Scarborough, който е представлявал клиенти пред SEC, CFTC и Конгреса, разказва пред CNBC, че тези агенции са едни от най-активните правоприлагащи органи в света по отношение на регулирането на цифровите активи и криптовалутите.

"Тези агенции са предоставили насоки на индустрията за това как цифровите активи и криптовалутите трябва да се предлагат и продават, търгуват и съхраняват от попечители", казва Левин, който се занимава с финтех сектора от 30 години. "Голяма част от работата им обаче е свързана с предоставяне на насоки на индустрията чрез действия по прилагане на законодателството".

От 2019 г. насам отдел "Пазарна почтеност и големи измами" на Министерството на правосъдието на САЩ е повдигнал обвинения по дела за измами с криптовалути, обхващащи над 2 млрд. долара предполагаеми финансови загуби за инвеститорите по целия свят.

Година след срива FTX: Защо криптопазарът остава Дивия Запад на финанситеВсе още регулации нясма, защото цифровите валути застрашават отделни инвеститори, а не цялата система


В годишния си доклад, обобщаващ действията по правоприлагане, CFTC отбелязва, че почти половината от всички дела през 2023 г. са свързани с поведение, свързано с цифрови активи. Същевременно SEC подчертава, че 2023 г. е била забележителна с правоприлагането си по отношение на "неправомерни действия, свързани с криптовалути, включително схеми за измама, нерегистрирани криптоактиви и платформи и незаконно рекламиране от страна на знаменитости". От 2014 г. насам SEC е предявила повече от 200 иска, свързани с правоприлагането в областта на криптоактивите.

Най-строгите мерки бяха предприети през първата половина на годината, когато SEC обвини Binance и Coinbase в участие в незаконна търговия с ценни книжа. Комисията твърди, че най-малко 13 криптоактива, достъпни за клиентите на Coinbase - включително Solana, ada на Cardano и filecoin на Protocol Labs - следва да се считат за ценни книжа, което означава, че трябва да бъдат обект на строги изисквания за прозрачност и оповестяване.

В случая с Binance Комисията по ценните книжа и борсите прави още една стъпка напред. В допълнение към нарушенията на закона за ценните книжа, компанията и нейният съосновател и главен изпълнителен директор Чангпенг Джао са обвинени и в смесване на клиентски активи със средства на компанията.

Що се отнася до наказателното правоприлагане, Деймиън Уилямс, прокурор на САЩ за Южния район на Ню Йорк, ръководи някои от най-високопрофилните криптопроцеси, включително продължилия месец процес срещу Банкман-Фрайд, основател на FTX. През ноември съдебното жури призна бившия главен изпълнителен директор на FTX за виновен по всички седем наказателни обвинения срещу него след няколко часа обсъждане.

Криптокомпаниите търсят банкови партньори под дърво и камък Основните банки стават все по-предпазливи по отношение на клиентите, работещи с криптовалути


Лидерите обмислят преместване на бизнеса си извън САЩ

Но криптокомпаниите не останаха безучастни и започнаха да дават отпор, като някои от тях заплашиха да се изтеглят изцяло от САЩ, ако тази динамика на правоприлагане продължи.

Главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг например осъди действията на SEC срещу неговата борса и акцентира, че компанията може да бъде принудена да премести седалището си извън страната. По-късно Армстронг оттегли заплахата си, но Coinbase и други големи криптокомпании все пак започнаха да инвестират по-сериозно в международните си операции.

Участниците на криптопазара се надяват, че поредицата от правни предизвикателства, отправени към криптокомпаниите през 2023 г., ще внесе яснота под формата на нови разпоредби.

"По-ясните регулаторни рамки и позиции на регулаторните органи в световен мащаб осигуриха усещане за легитимност и сигурност, като насърчиха по-широкото участие на пазара на Bitcoin", заявява пред CNBC Алис Килин, управляващ партньор в Stillmark Capital.

През тази година криптоиндустрията отбеляза най-голям законодателен напредък по отношение на криптозаконите в САЩ, като един от законопроектите за цифровите активи за първи път премина през няколко комисии в Камарата на представителите.

Акциите на криптокомпаниите скачат въпреки предстоящите регулации Това развитие показва, че инвеститорите одобряват предложените от SEC правила за цифровите активи


Американските законодатели предприемат стъпки към приемане на криптозаконодателство, но на практика в САЩ все още няма закон, специално пригоден за тази индустрия. Левин от Nelson Mullins Riley & Scarborough посочва, че е малко вероятно да се види голям напредък в годината на президентските избори, особено на фона на разединеното федерално правителство. Той твърди, че дори и без правила за криптовалутите от страна на законодателите обаче, рутинните оплаквания, че американските агенции не предоставят насоки на индустрията, са неоснователни.

Според Левин "Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Комисията за търговия с ценни книжа (CFTC) и FinCEN рутинно предоставят неофициални насоки относно регулирането на цифровите активи и криптовалутите".

"Комисията по ценни книжа и фондови борси дори стигна дотам, че предостави рамка за анализ на цифровите активи и криптовалутите. SEC също така създаде цифров актив (Hosey Coin), чиято задача беше да покаже на финтех общността как не трябва да се стартира цифров актив", припомня още Левин. "Някои членове на индустрията забравят, че SEC разчита на закони, които са били написани, когато играчите в американския футбол са носели кожени каски, и трябва да прилага тези закони към иновативната финтех индустрията".

Междувременно обаче в рамките на миналата година цената на акциите на Coinbase се е повишила с повече от 400%, а стойността на водещите криптовалути Bitcoin и Ethereum - проблизително два пъти. Това се дължи на очакванията на инвеститорите, че одобрението за борсово търгуван фонд за Bitcoin от страна на Комисията по ценните книжа и борсите е зад ъгъла.

Криптопазар 2023 – жив мъртвец или част от еволюцията на финансите?2022 г. се оказа брутален сблъсък с реалността за една индустрия, която стартира годините с много очаквания


Европа

По всичко личи, че Европейският съюз (ЕС) ще прилага с пълна сила от тази година законодателството си за пазарите на криптоактиви, което има за цел да укроти "Дивия запад" на криптоиндустрията.

Законът, първоначално предложен през 2019 г. като отговор на проекта за цифрова валута Diem на Meta, известен преди това като Libra, има за цел да предотврати измамите, прането на пари и незаконното финансиране в криптопространството и да изгони лошите актьори от сектора в по-широк план.

Той също така се опитва да се справи със заплахата от навлизането на т.нар. стабилни монети (stablecoins), или базирани на блокчейн токени, които са базирани на национални валути, но са подкрепени от частни компании. Стабилните монети на практика са цифрови активи, които са обвързани със стойността на фиатни валути като долара.

Макар че tether и USDC на Circle не се възприемат като "системни" активи, способни да нарушат финансовата стабилност, частен stablecoin от огромна компания като Meta, Visa или Mastercard би могъл да представлява по-голяма заплаха и потенциално да подкопае суверенните валути, смятат някои централни банкери от ЕС.

Потребителите на криптовалути ще са над милиард след 10 годиниСлед 10 години потребителите на криптовалути по света ще са над 1 милиард


Рамката на ЕС за криптовалутите има за цел да адресира тези заплахи - особено свързаните с подкопаването на еврото - като направи невъзможно емитентите да издават стабилни монети, обезпечени с валути, различни от еврото, като например щатския долар, след като достигнат прага от над 1 милион трансакции на ден.

Междувременно Европейският съюз се стреми към единна регулаторна рамка за криптовалутите със своя Регламент за пазарите на криптоактиви (MiCA). Миналата година трите основни политически институции на ЕС одобриха MiCA, проправяйки пътя за превръщането на регламента в закон. MiCA влезе в сила през юни 2023 г., но се очаква да започне да се прилага изцяло едва през декември 2024 г.

Затова и Брадън Пери, бивш федерален прокурор и настоящ съдружник в адвокатската кантора Kennyhertz Perry, посочва, че макар САЩ да остават водещ правоприлагащ орган за криптоиндустрията, възприемането им като основен регулатор "може да намалее", тъй като други юрисдикции изграждат по-ясни правила.

"Това възприятие произтича от проактивните мерки, предприети от американските регулаторни органи като SEC, CFTC и IRS, особено при решаването на проблемите с измамите и сигурността на криптопазара. Високопрофилните правни действия в САЩ допълнително затвърждават имиджа им на строг правоприлагащ орган", казва той. "Въпреки това други региони, включително Сингапур, Дубай, Хонконг и Европейският съюз, също разработват стабилни регулаторни рамки. Макар че тези региони може да не са толкова видими в международните медии по отношение на действията по правоприлагане, те притежават значителни и понякога строги регулаторни механизми."

МВФ: Криптовалутите дестабилизират развиващите се пазариИзползването на дигитални блокчейн парични единици вместо традиционни валути създава „непосредствени и остри рискове“, смята финансовият съветник на МВФ Тобайъс Ейдриън


Но докато по-широкият ЕС се надпреварва да прилага нови криптозакони, отделните европейски държави не са особено активни.

Франция примамва криптокомпании и търговци с обещания за намаляване на данъците върху криптопечалбите и улеснен процес на регистрация на компаниите за цифрови активи.

От 1 януари 2024 г. френският Орган за финансови пазари (AMF) измени изискванията си за регистрация на криптокомпании, за да ги приведе в съответствие с MiCA, според изявление на регулатора от август.

В същото време обаче френските органи наблюдават изкъсо измамите на различни криптоиграчи. През септември местните регулатори добавиха 22 уебсайта - включително някои, които предлагат търговия с крипто и свързани с крипто деривати - към черния списък на неоторизираните доставчици на валутни услуги.

Междувременно в Германия финансовият регулатор Bafin заявява, че иска да ускори действията си за лицензиране на услуги за попечителство на криптовалути като част от по-широките си усилия за вдъхване на доверие и прозрачност на криптопазара.

Китай засилва натиска върху криптоиндустриятаКитай предупреди държавните компании да прекратят добива на криптовалути


Обединеното кралство също прие през юни закон, който дава на регулаторните органи възможността да наблюдават стабилните монети. Все още обаче страната няма конкретни правила за криптовалутите. По-рано тази година Министерството на финансите на Обединеното кралство потвърди, че планира да включи редица криптодейности, включително попечителство и кредитиране, в рамките на съществуващите закони, регулиращи доставчиците на финансови услуги в страната.

Азия

По-рано тази година Паричният орган на Сингапур, който се слави с ясните си финтех и крипто регулации, които не са базирани в толкова голяма степен на действия по правоприлагане, финализира правила за стабилните монети, превръщайки се в една от първите юрисдикции в света, които правят това.

Сингапур беше особено засегнат от срива на TerraUSD, противоречив алгоритмичен stablecoin, през 2022 г., както и от падането на Three Arrows Capital или 3AC. Както Terra Labs, компанията, която стои зад Terra, така и 3AC бяха със седалище в Сингапур.

Могат ли криптовалутите да се превърнат в заплаха за финансовата система?12 години след


Новата рамка на островната държава изисква от емитентите на стабилни монети да ги подкрепят с нискорискови и високоликвидни активи, които трябва да са равни или да надвишават стойността на токените в обращение по всяко време, да връщат номиналната стойност на цифровата валута на притежателите в рамките на пет работни дни и да разкриват резултатите от одита на резервите пред потребителите.

Междувременно Хонконг провежда публично допитване относно стабилните монети и се стреми да въведе регулация през следващата година.

Регионът все повече се отваря към криптоактивите, въпреки сериозният натиск от страна на Китай, който през 2021 г. забрани търговията с Bitcoin, както и добива на криптовалута №1.