Премиерата на "Дюн: Втора част" на 1 март вероятно ще постави началото на очертаващото се франчайз безумие тази година.

Студия като Warner Bros, Disney, Universal и Paramount залагат на познати заглавия, за да привлекат киноманите в салоните.

Но зрителите може би вече са отегчени от подобни продукции.

"Дюн" ще бъде последван от множество продължения и предистории на франчайзи като "Ловци на духове", "Гладиатор", "Лоши момчета", "Планетата на маймуните", "Трансформърс", "Извънземното", "Соник" и др., пише в анализ CNBC.

Още преди графикът на Холивуд да бъде объркан от стачките на сценаристите и актьорите, които спряха производството и забавиха някои премиери, се очакваше 2024 г. да бъде бурна година.

От „Дюн“ до „Лудия Макс“: Най-обещаващите филми за 2024 г.Бляскави заглавия от фестивалите, които си проправят път към кината, и дългоочаквани премиери, които бяха отложени заради холивудската стачка

След пандемията, вътрешният боксофис трудно успява да си върне аудиторията дори с примамливи заглавия от големи франчайзи. За много експерти шоуиндустрията, 2025 г. се очертаваше като флаг на хоризонта на възстановяването, в което киноманите ще се върнат към навиците си и ще има достатъчно продукция за това. Сега обаче, те не са толкова сигурни.

"Понякога индустрията трябва да направи две крачки назад, преди да тръгне отново напред", казва Джеф Бок, старши касов анализатор в Exhibitor Relations. "Тази година със сигурност може да ни изненада.", допълва той.

Студията се надяват, че предстоящите франчайз премиери ще последват успехите на "Спайдър-мен " или "Пазители на галактиката Vol. 3". Аудиторията няма нищо против ново съдържание от любимите заглавия, но през последните години студията научиха тежък урок - по-малкото е повече.

DC Studios и Marvel заляха феновете с множество съдържание, голяма част от което не отговаряше на стандартите на предишните издания. Това доведе до намаляване на приходите в боксофиса. И все пак, когато новите участници са внимателно подготвени, публиката реагира със своите портфейли.

"Батман" на Мат Рийвс, самостоятелен филм с Робърт Патинсън в ролята на Тъмния рицар, генерира над 750 млн. долара от продажби на билети в световен мащаб през 2022 г. Последният филм на Marvel на Джеймс Гън, "Пазители на галактиката Vol. 3", си осигури около 845 млн. долара в световен мащаб през изминалата година.

Най-печелившите филми на годината: „Барбенхаймер“ окупира върхаЗа първи път от години насам филм, който не е продължение на история, оглавява боксофиса в края на годината

"Хората просто искат да се забавляват; да видят завладяващи истории, разказани по майсторски начин", казва Майкъл О'Лиъри, главен изпълнителен директор на Националната асоциация на собствениците на кинозали. "Хората, които са били лишени от този вид публични преживявания, ги търсят все повече и повече. И, честно казано, очакванията им са по-високи от всякога."

Тази година погледите са насочени към предисторията на "Лудия Макс" на Warner Bros, която се фокусира върху Фуриоза от "Пътят на яростта" от 2015 г. и дългоочакваното продължение на "Beetlejuice" от 1988

Горещи очаквания има и за "Дедпул 3", както и колекция от нови заглавия от популярни анимационни франчайзи.

Ето и част от най-очакваните филмови премиери през 2024 г.

Януари

"Нощно плуване" (5 януари)

"Пчеларят" (12 януари)

"Подли момичета" (12 януари)

Февруари

"Argylle" (2 февруари)

"Боб Марли: One Love" (14 февруари)

"Мадам Уеб" (14 февруари)

Март

"Дюн: Втора част" (1 март)

"Въображаемо" (8 март)

"Кунг-фу панда 4" (8 март)

"Ловци на духове: Замръзналата империя" (29 март)

Април

"Първо знамение" (5 април)

"Годзила х Конг: Новата империя" (12 април)

Май

"Въображаеми приятели" (17 май)

"Фуриоза: Сага за Лудия Макс" (24 май)

"Филмът за Гарфийлд" (24 май)

"Кралство на планетата на маймуните" (24 май)

Юни

"Лоши момчета 4" (14 юни)

"Отвътре навън 2" (14 юни)

Юли

"Аз, проклетникът 4" (3 юли)

"Дедпул 3" (26 юли)

Август

"Капан" (2 август)

"Граници" (9 август)

Септември

"Трансформърс 1" (13 септември)

"Убийствен пъзел XI" (27 септември)

Октомври

"Жокера: Folie à Deux" (4 октомври)

Ноември

"Гладиатор 2" (22 ноември)

"Злодеида " (27 ноември)

Декември

"Карате кид" (13 декември)

"Властелинът на пръстените: Войната на рохиримите" (13 декември)

"Муфаса: Цар Лъв" (20 декември)

"Соник 3" (20 декември)