Американски компании като Google, Microsoft и OpenAI в момента са водещи в разработването на генеративен изкуствен интелект в целия свят. Но тази им позиция на лидери в сферата, свидетелстват водещи представители на службите за сигурност на САЩ, ги превръща в обект на атаки от страна на чуждестранни киберпрестъпници и национални държави като Китай.

"Осемнадесет от 20-те най-успешни компании за изкуствен интелект в света са американски", посочва пред CNBC директорът на ФБР Кристофър Рей. "Можете да се обзаложите, че чуждестранните противници, особено китайците, активно се насочват към тези иновации, към тази интелектуална собственост."

Рей добавя, че генеративният AI е "значителен усилвател, както по отношение на количеството, така и по отношение на сложността на заплахите, които вече съществуват", като акцентира, че AI инструментите помагат на престъпниците "да направят атаките си по-сложни, по-достоверни и по-вредни".

Късмет или усет? Как Вашингтон откри, че Пекин му чете имейлите Кампанията е проведена чрез цифров ключ, откраднат през „каскада от грешки във вътрешната сигурност“
"В света на кибератаките генеративният изкуствен интелект е нещо, което бих описал като взимане на спортисти от младежка школа и превръщането им в професионалисти", казва Рей. "Бързо се приближаваме към етап, в който противниците ни ще намерят достатъчно стойност в генеративния AI, за да преминат на следващото ниво на заплаха."

И докато голяма част от дискусиите около технологията и ролята ѝ в областта на киберсигурността са съсредоточени върху това как тя подобрява възможностите както на нападателите, така и на защитниците, Рей казва, че ФБР е фокусирано и върху "защитата на американската научноизследователска и развойна дейност и американските иновации в сферата".

Пол Накасоне, ръководител на Киберкомандването на САЩ и директор на Агенцията за национална сигурност, допълва, че противниците на САЩ използват възможностите на AI, разработени от американски компании, което прави защитата на тази интелектуална собственост от решаващо значение.

"Това показва, че имаме водеща роля в областта на изкуствения интелект, и ние искаме да я запазим", казва Накасоне. "Това е нашето бъдеще - технологията ще има значително въздействие по отношение на нашата икономика, националната ни сигурност и други неща."

Китай и Северна Корея засилват шпионския натиск срещу САЩ и съюзницитеДокато Пекин използва нова хакерска група срещу ключова инфраструктура, Пхенян забързва изстрелването на военни сателити
ФБР и Киберкомандването на САЩ, което е част от Министерството на отбраната на страната, работят в тясно сътрудничество по операции срещу различни противници, независимо дали това са национални държави като Китай, Русия, Иран или Северна Корея, или престъпни групи.

AI ще играе ключова роля в тази защита, казва Накасоне.

През септември 2023 г. Агенцията за национална сигурност създава нова структура, наречена Център за сигурност на AI, която да наблюдава разработването и интегрирането на възможностите на този тип платформи в системите за национална сигурност на САЩ.

"Знаехме, че трябва да сме в състояние да направим това, от гледна точка на възможността да предоставим прозрения, за да разберем чрез какви техники противниците ни ще се опитат да откраднат американска интелектуална собственост", казва още Накасоне, като добавя, че тези усилия в областта на киберсигурността са били успешни.

Китай, Русия и още нещо - три аспекта на шпионската дейност през 2023 Наследените системи са еквивалент на
И Накасоне, и Рей подчертават, че тъй като нападателите използват все повече тези инструменти с изкуствен интелект, най-добрата защита ще се формира чрез партньорства, независимо дали става въпрос за такива между правителствени агенции, публичния и частния сектор или съвместни действия със съюзници по целия свят.

"Този вид партньорства ще победят това, което китайците предлагат ежедневно като киберзаплахи", категоричен е Рей от ФБР.