Водещите тревоги сред политици, индустриални лидери и експерти вече не са икономическите проблеми на света.

Годишното проучване на световния икономически форум (WEF) сред повече от 1400 експерти и лидери, преди годишната среща в Давос следващата седмица, очертава сравнително рискова глобална среда до 2026 г., която ще се влошава значително през следващото десетилетие.

Половината от 10-те най-големи риска, предвидени до 2034 г., са свързани с изменението на климата и влошаването на околната среда.

Опасенията от широкомащабни въоръжени конфликти, като нахлуването на Русия в Украйна, също се възприемат като значително нарастващи. Проучването, проведено през септември и началото на октомври, приключи преди бойците на Хамас да нападнат Израел на 7 октомври, което предизвика инвазията на страната в ивицата Газа.

Оттогава войната се превърна в регионален конфликт, който вече включва и нападения срещу търговското корабоплаване през Суецкия канал, с потенциално по-широко икономическо въздействие.

Най-много в историята: Изборите, които преначертават света през 2024Потенциалните правителствени промени могат решително да наклонят геополитическия баланс

"Основателното геополитическо напрежение, съчетано с избухването на активни военни действия в множество региони, допринася за нестабилен световен ред, характеризиращ се с поляризиращи разкази, ерозиращо доверие и несигурност", заяви директорът на WEF Саадия Захиди в предговора към доклада.

Проучването се отличава с намаляването на опасенията за непосредствени икономически опасности като инфлация и рецесия. Най-големите рискове в миналогодишното проучване - което беше проведено непосредствено след пандемията и последвалите я икономически сътресения - включваха високата инфлация и постоянния натиск върху цените на храните и енергията.

Въпреки че тези опасения остават на преден план, те са засенчени от други рискове, след като световната икономика преживя 2023 г. по-добре, отколкото повечето анализатори прогнозираха, отбелязва The Wall Street Journal.

Сред икономическите проблеми, натискът върху разходите за живот остава висок, като цените и наличността на жилища се очертават като ново огнище на напрежение в световен мащаб. Подобни явления, свързани с джобовете ни, могат да породят други рискове, като например поляризацията на обществото през следващите две години, която се нарежда на трето място в проучването.

Петър Ризов, Булсатком: AI трансформира бизнеса, но силата остава в хоратаЩе продължим с дигитализацията и автоматизацията там, където е възможно, без да забравяме че нашите клиенти имат нужда да общуват и с живи хора, не само с машини, каза управителят на Булсатком

Но с намаляването на инфлацията и запазването на високата заетост в повечето развити икономики притесненията за парите са засенчени от страховете, свързани с новите технологии и тяхното въздействие върху обществото.

Загрижеността не е случайна - тази година в повече от 75 държави ще се проведат национални избори, включително за лидери в САЩ, Южна Африка, Мексико, Индия и Тайван.

Проучването отбелязва: "Широкото използване на дезинформация, както и на инструменти за разпространението ѝ, може да подкопае легитимността на новоизбраните правителства. Произтичащите от това вълнения могат да варират от насилствени протести и престъпления до гражданска конфронтация и тероризъм."

Наред с традиционните рискове, в доклада се разглеждат и по-системни опасения от промени във фундаментални сфери, различни от околната среда, като демографията, технологиите и геостратегическия пейзаж.

Световната банка очаква най-лошия икономически растеж от 30 години насам Банката предупреди, че без

Респондентите виждат, че системите за управление са изтласкани извън рамките на това, за което са създадени, и че намалява международното сътрудничество за решаване на трансгранични проблеми, пише WSJ.

Екстремните метеорологични явления се разглеждат като водещ риск през следващото десетилетие и риск № 2 до 2026 г. Други екологични опасения през следващото десетилетие включват критични промени в системите на Земята, загуба на биоразнообразие, увреждане на екосистемите, недостиг на природни ресурси и замърсяване.

Принудителната миграция - водещ обществен риск в доклада - в много случаи е предизвикана от екологични проблеми и подхранва социалната поляризация, друг основен страх.

"Тези транснационални опасности ще стават все по-трудни за справяне с ерозията на глобалното сътрудничество", пише Захиди.