Италия е в епицентъра на ново вътрешнополитическо сътресение, създадено след скандал с фашистки оттенък.

Опозицията в страната поиска от правителството на крайнодясната Джорджа Мелони да обясни как стотици демонстранти са успели да произнесат забранения фашистки поздрав на митинг в Рим без намеса на полицията.

Митингът, проведен в неделя вечерта в работнически квартал на столицата, е бил в памет на двама убити членове на неофашистка младежка група през 1978 г.

В един момент от събитието, участниците са вдигнали дясната си ръка в поздрав, напомнящ за диктатора Бенито Мусолини.

Съгласно следвоенното законодателство използването на фашистка символика, включително поздрава с изправена ръка, известен също като римски поздрав, е забранено, припомня Euronews.

Ръководителят на най-голямата опозиционна Демократическа партия Ели Шлейн поиска вътрешният министър да се яви в парламента, за да обясни защо полицията не е направила нищо, за да спре митинга.

Шлейн и други, възмутени от използването на фашисткия поздрав по време на митинга, отбелязаха, че миналия месец, когато един от присъстващите на премиерата на сезона в операта "Ла Скала" е извикал "Да живее антифашистка Италия!", той бързо е бил обграден от полицаи от отряда за борба с тероризма.

"Ако крещиш "Да живее антифашистка Италия" в театър, те идентифицират; ако отидеш на неофашистко събиране с римски салюти и знаме, не те идентифицират", написа Шлейн в публикация в X. След това добави: "Мелони няма ли какво да каже?"

Държавната телевизия Rai съобщи в понеделник вечерта, че италианската полиция разследва масовите поздрави по време на митинга.

Дипломатическият съветник на Мелони подаде оставка заради руските комициАктьорите успяха да заблудят Мелони, че разговаря с високопоставен представител на Африканския съюз

Вицепремиерът Антони Таяни, който оглавява дясноцентристката партия в коалицията на Мелони, беше притиснат от репортерите относно фашисткия поздрав.

"Ние сме сила, която със сигурност не е фашистка, ние сме антифашистки настроени", заяви той по време на пресконференция по друг въпрос.

Таяни, който изпълнява и функциите на външен министър, отбеляза, че според италианското законодателство подкрепата на фашизма е забранена. Всички митинги "в подкрепа на диктатурите трябва да бъдат осъдени", каза той.

Лидерите на еврейската общност в Италия също изразиха тревога от фашисткия поздрав.

1 година Мелони на власт: Между икономическите проблеми и личните драмиИкономическото възстановяване след пандемията е в застой, БВП на страната се свива

Антиеврейските закони на Мусолини спомагат за депортирането на италианските евреи по време на германската окупация на Рим през последните години на Втората световна война.

Митингът се провежда по повод годишнината от смъртта на двама млади мъже пред офиса на тогавашното неофашистко Италианско социално движение - партия, създадена след Втората световна война, която привлича носталгици по Мусолини.

След убийството на двамата младежи, трети крайно десен е убит по време на последвалите сблъсъци с полицията.

В края на 70-те години на миналия век Италия е окървавена от насилието на привържениците на крайната десница и крайната левица. То включва смъртоносни бомбени атентати, свързани с крайната десница, и убийства и отвличания, за които претендират Червените бригади и други леви екстремисти, допълва Euronews.

Премиерът Джорджа Мелони, чиято партия "Братя на Италия" има своите корени в неофашизма, се дистанцира от диктатурата на Мусолини, заявявайки, че "италианската десница е предала фашизма на историята от десетилетия насам".