Този месец Европейският съюз отбелязва 25 години от въвеждането на единната европейска валута.

Тази годишнина дава възможност да се оцени как еврозоната се справи с предизвикателствата и осъществи реформи, за да гарантира стабилността на валутата си.

От Euronews представят кратка хронология на историята, събитията и бъдещите предизвикателства за еврото.

Как се появи еврото

След относителната стабилност на международните валути в периода след Втората световна война сътресенията на международните валутни пазари застрашават общата ценова система на общата селскостопанска политика - основен стълб на тогавашната Европейска икономическа общност (ЕИО).

По-късните опити за постигане на стабилни валутни курсове са засегнати от петролни кризи и други сътресения, докато през 1979 г. не е създадена Европейската валутна система (ЕВС).

Какво знаем и не знаем за еврото – БНБ отговаря на най-важните въпросиПоредица за най-честите въпроси за еврото

През 1989 г., по време на председателството на Жак Делор, управителите на централните банки на страните от ЕС изготвят "Доклада Делор".

В него се посочва как може да се постигне Икономически и паричен съюз (ИПС). Докладът предлага триетапен подготвителен период от 1990 до 1999 г., който европейските лидери приемат.

Еврото става факт на 1 януари 1999 г., когато 11 държави от ЕС фиксират обменните си курсове и поверяват паричната си политика на ЕЦБ.

"Създаването на еврото е свързано с необходимостта да има истински единен пазар, истински единен пазар", обяснява Жан-Клод Трише, бивш председател на ЕЦБ.

"Това е наистина важно решение, но и своеобразно утвърждаване, декларация за съществуването на Обединена Европа. И това, което доказахме, е, че европейците са способни да създадат сериозна, силна валута. 79% от европейците в еврозоната одобряват еврото. За мен това е най-красивата награда."

ЕЦБ: 25 години единни с еврото - най-силната форма на интеграцияЕвропейската централна банка отбелязва 25 години от своето основаване на 1 юни

По думите му, "два много интензивни периода" са оставили най-силно впечатление.

"Финансовият свят се сриваше след фалита на Lehman Brothers и се наложи много бързо да се вземат множество изключително важни решения. Това изискваше значителни усилия.

След това беше периодът от май 2010 г., който отбеляза истинското начало на кризата с държавния дълг в Европа.

По мое време общо пет европейски държави бяха поставени в много трудна ситуация. И това изискваше, според мен, изключително смели решения от страна на засегнатите държави за преодоляване на кризата, от техните правителства и, разбира се, от Европейската централна банка, която по всички тези въпроси беше на първа линия."

Какво е значението на еврото днес

Днес еврото е една от най-важните валути в света.

Около 350 милиона души го използват всеки ден и освен щатския долар никоя друга валута не се търгува повече на световните пазари.

Освен това 60 държави и територии извън ЕС, в които живеят 175 млн. души, са обвързали пряко или непряко валутата си с еврото.

След мечтата за глобализация: Фрагментиран свят на съперници ли е бъдещетоТова заяви пред Брюкселския икономически форум управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева

Като осезаем знак за европейска идентичност, еврото е от полза и за потребителите, тъй като цените могат да бъдат сравнявани между отделните държави, което засилва конкуренцията в бизнеса. Освен това еврото улеснява, прави по-евтино и по-сигурно купуването и продаването в рамките на еврозоната и търговията с останалия свят.

Европейският съюз смята, че засилването на глобалната роля на еврото "ще позволи на Блока да защитава по-добре своите граждани и компании, да отстоява ценностите си и да насърчава интересите си в оформянето на световните дела в съответствие с основаната на правила многостранност".

Какво е бъдещето на еврото

Няколко държави - членки на ЕС, са задължени по закон да приемат единната валута, след като изпълнят необходимите икономически критерии.

Подготвят се нови високотехнологични банкноти с осъвременен дизайн, целящ да предотврати фалшифицирането им.

Една година в Шенген и еврозоната: Как се промени ХърватияСтраната влезе в историята като първата, присъединила се в един и същи ден към еврозоната и Шенгенското пространство

Освен съображенията за сигурност, ЕС се надява да намали въздействието на евробанкнотите върху околната среда през целия им жизнен цикъл, като същевременно ги направи по-приобщаващи за европейците от всички възрасти и с различен произход, включително за уязвимите групи, като например хората с увредено зрение.

Поглеждайки напред към бъдещето на единната валута, Жан-Клод Трише е "убеден, че пътят към европейска конфедерация, истинска европейска конфедерация, с още по-голямо единство в бюджетната и икономическата област, както и с истинско единство в областта на отбраната, сигурността и дипломацията, е дългосрочна необходимост".

В страните, които го приеха, еврото промени ежедневието на хората, като направи по-достъпни пътуванията, покупките или обучението в чужбина.

Според Евробарометър 79% от европейците, живеещи в еврозоната, одобряват единната валута за Европа като цяло, а 69% я одобряват за собствената си страна.

Сред най-доволните са Финландия, Ирландия и Германия, а най-малко - Хърватия, Кипър и Италия.

Глобална битка за парите в брой ще определи кой владее световната икономикаГосподството на долара като предпочитан финансов инструмент в света може да е към своя край

"Паричната политика никога не е неутрална", обяснява Джовани Фарезе, доцент по икономическа история в Европейския университет в Рим.

"В Италия, например, икономическият растеж е разочароващ за много от нас през последните 25 или 30 години.

Но, разбира се, паричната политика е една част от икономическата политика. Това, което е необходимо, е да се засилят други аспекти и измерения на икономическата политика.", допълва той.

Как еврозоната може да се подготви по-добре за бъдещите икономически предизвикателства

Реформи като единна фискална политика могат да позволят на еврозоната да абсорбира по-добре икономическите сътресения.

След началото на войната в Украйна годишната инфлация в еврозоната достигна своя връх от 10,6% през октомври 2022 г. След това тя спадна до 2,4% през ноември 2023 г.

От друга страна, средната годишна инфлация от създаването на еврото е 1,95%.

Еврозоната е изправена пред слаб растеж и възможна рецесия, според ЕЦБПостъпващите данни сочат, че бъдещето остава несигурно, а перспективите са наклонени в посока надолу

ЕЦБ, чиято мисия е финансовата стабилност и поддържането на годишната инфлация под 2%, ще запази ангажимента си в тази посока, уверява Пиеро Чиполоне, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ.

"През годините евросистемата е успявала да реагира на променящите се обстоятелства. Нека всички си спомним "каквото е необходимо" на Марио Драги, което промени и стабилизира пазара. Така че важното е да сме готови да разберем реалността, да разберем как да се адаптираме.

Икономиката се променя, обществото се променя, технологиите се променят, навиците на хората се променят, а електронните плащания все повече се превръщат в ежедневие. Затова еврозоната трябва да се подготви за това. И тя го прави, като мисли за банкнотата на бъдещето - цифровото евро.", допълва той.

ЕК представи новите си предложения за цифрово евроПредвижда се цифровото евро да се използва не само за плащания онлайн, а и от устройство към устройство без интернет връзка

Цифровото евро ще отвори нова глава в историята на европейската валута.

То ще "допълни банкнотите и монетите, като даде на хората допълнителен избор за начина на плащане" и ще спомогне за укрепване на паричния суверенитет на еврозоната, като насърчи конкуренцията в европейския платежен сектор", обясняват от ЕС.

Цифровото евро ще се съхранява в електронен портфейл, създаден във вашата банка или при публичен посредник, като ще ви позволява да извършвате електронни плащания с телефона или картата си, онлайн и офлайн.

Фазата на подготовка за разработването на цифровото евро вече започна през ноември 2023 г.