Огромни части от САЩ бяха засегнати от мощни бури, включително снежни, които затрупаха части от Средния Запад и Североизтока. Но нещо не е наред: в много щати, свикнали с бели зими, сега вали повече дъжд, отколкото сняг (по подобие на България).

Ново проучване, публикувано в сряда, показва, че предизвиканата от човека климатична криза е намалила снежната покривка в повечето части на Северното полукълбо през последните 40 години, което застрашава важни водни ресурси за милиони хора.

Може да изглежда логично, че по-топлият свят ще бъде по-малко гостоприемен за снега, но връзката между него и изменението на климата е сложна и учените от много години се борят да я изяснят. Част от проблема се състои в това, че снеговалежът е много труден за точно измерване, а научните данни от наземни наблюдения, сателити и климатични модели дават противоречиви сигнали за ролята на изменението на климата за намаляването на снежните покривки. В някои райони дори има повече сняг в този по-топъл свят.

Грозното лице на климатичните промени: Невиждани потопи заливат светаНай-катастрофалното наводнение, при което загинаха над 11 000 души, а хиляди изчезнаха, удари Либия


Но проучването от сряда, публикувано от изследователи от Dartmouth College в списание Nature, предлага цялостната картина - изменението на климата е довело до значително намаляване на снежната покривка в северната част на света от 80-те години на миналия век насам. Районите в югозападната и североизточната част на САЩ, както и в Централна и Източна Европа, са изпитали най-силното намаление, свързано с глобалното затопляне - между 10 и 20% на десетилетие.

"Ясно е, че изменението на климата оказва отрицателно въздействие върху снега и водата", казва Александър Готлиб, водещ автор на изследването и докторант в Dartmouth College. "И всеки допълнителен градус на затопляне ще отнема все по-голяма част от водните ресурси, свързани със снега."

По-малко сняг, по-малко вода

Изследователите установяват, че загубата на снежна покривка се ускорява, когато средните зимни температури на дадено място се повишат над -8 градуса по Целзий - точка, която те наричат "скала на загубата на сняг". След тази граница загубата на сняг се ускорява дори при скромно повишаване на температурата.

Върви ли светът към катастрофална критична точка?Учени от осем държави смятат, че условията на Земята излизат извън


Това е огромен проблем за общностите, които зависят от снега за снабдяване с вода. Много от световните водоизточници вече са застрашени от изменението на климата чрез засушаване и горещи вълни, които стават все по-чести и интензивни. Тъй като планетата продължава да се затопля, проучването установява, че много силно населени райони, които разчитат на снега, ще усетят все по-големи липси на вода през следващите няколко десетилетия.

"Когато режимът се променя към такъв, в който вече не преобладава снегът през зимата, а дъждовете, се стига до ситуация, в която резервоарите могат да се напълнят едва наполовина или по-малко", казва пред CNN Джъстин Манкин, старши автор на изследването и доцент по география в учебното заведение. "Тогава въпросът става "ами ще имаме ли дъждовна пролет?", за да компенсираме изтеглянето на вода от местата надолу по течението“.

Учените разглеждат и речните басейни, за да измерят колко са намалели водните ресурси от сняг. Проучването установява тенденция към намаляване на снежната покривка в 82 от 169-те големи речни басейна в Северното полукълбо, включително река Колорадо в САЩ и река Дунав в Европа, като в 31 от тях ясно се виждат отпечатъците на климатичните промени, причинени от човека.

"Повечето от хората по света живеят в близост до речни басейни, които се намират на ръба на пропастта, която ускорява загубата на сняг, като всеки допълнителен градус затопляне означава все по-голяма загуба на снежна покривка", казва Манкин.

Екстремните рекорди превръщат Земята в непозната територия за учените


За да достигнат до своите заключения, изследователите анализират конкретно намаляването на снежната покривка през март в периода 1981-2020 г., тъй като това е "удобно обобщение на всички зимни условия". Манкин отбелязва, че количеството сняг на земята през март показва какви са били зимните условия през този сезон, преди пролетта да разтопи резервоара, който се стича надолу по течението на реките, за да достави вода за домакинствата и селското стопанство.

"Снежната покривка през март е емблематична за всичко, което се е случило през зимата, и ние проверяваме каква е нейната кондиция", казва Манкин. „А годините с по-малко снежна покривка в западната част на САЩ вече дават представа за това как биха могли да изглеждат бъдещите зими и пролети в много части на Северното полукълбо - от безпрецедентен недостиг на вода до влошаване на горските пожари“.

Снегът помага да се предотвратят горските пожари или може да намали тяхната интензивност. За разлика от дъжда, който се оттича бързо, снегът се топи бавно с течение на времето и осигурява бавно и продължително освобождаване на вода в почвата, което прави вероятността от запалване по-малка и осигурява по-мако възможности за разпространение на пожари.

По-малко снежна покривка също така нанася значителни щети на местата, които разчитат на зимни развлекателни дейности - каране на ски и сноуборд, като основни икономически двигатели. Много ски курорти в Северното полукълбо вече се сблъскват с това предизвикателство, като много от тях се налага да разчитат на оръдия за сняг, за да поддържат дейността си. Но на някои места температурите се доближават до прагове, които ще направят нежизнеспособно дори машинното заснежаване.

„Ел Ниньо“ се завръща и носи рекордни горещини през следващите две годиниНай-горещата година в света досега е била 2016 г., в рамките на която това явление е силно изразено


Мона Хеммати, постдокторант в Columbia Climate School, която не е участвала в проучването, коментира, че то предоставя "убедителни доказателства" за това как предизвиканото от човека изменение на климата влияе върху снежните модели.

"Това, което прави това изследване новаторско, е подходът му за изолиране на ефектите от антропогенното изменение на климата от естествената променливост на климата", казва Хеммати пред CNN. "То служи като изключително важно напомняне за ескалиращите въздействия на изменението на климата и за необходимостта от незабавни и съгласувани действия за справяне с това глобално предизвикателство."