Световните банки биха могли да увеличат оценката си с общо 7 трилиона долара през следващите пет години, ако предприемат стъпки за насърчаване на растежа и повишаване на производителността.

Това са изводите от доклад на Boston Consulting Group, цитиран от Reuters

Според консултанта кредиторите могат да удвоят сегашните си оценки, ако въпреки пречките се стремят към растеж и подобряване на съотношението цена/счетоводна стойност.

"Най-големият двигател на песимизма по отношение на банковия сектор е значителният спад на рентабилността", заявяват авторите на проучването.

Инвеститорите са предпазливи оптимисти за Европа през 2024 Високата инфлация и повишаващите се лихвени проценти ще изчезнат от огледалото за обратно виждане

През 2022 г. около 75% от банковите акции са имали съотношение цена/счетоводна стойност под 1, докато множителите цена/печалба са били почти наполовина по-ниски от нивата през 2008 г.

Същевременно възвръщаемостта на банковите акции от акционерите изостава от тази на основните пазарни индекси от кризата насам и разликата се увеличава.

Дори и да инвестират в производителност и радикално да опростят бизнеса си, печалбите на банките ще останат под натиск от по-високите капиталови изисквания и засилената конкуренция от страна на по-нови играчи като финтех, смятат от BCG.

"Банките вероятно няма да се върнат към нивата на рентабилност и оценките, които съществуваха преди световната финансова криза", допълват от консултантската компания.

Кои са най-добрите азиатски пазари за инвестиране през 2024Индия, Япония и Виетнам се очаква да дадат много възможности за добри инвестиции

На този фон, мнозинството от икономистите, анкетирани от Световния икономически форум, очакват глобалната икономика да отслабне тази година, като твърдят, че геополитическата фрагментация по света ще се задълбочи.

"Глобалните икономически перспективи остават слаби и изпълнени с несигурност", се казва в доклада на WEF, цитиран от CNBC.

"Макар да има положителни развития, като например отслабване на инфлационния натиск и напредък в областта на изкуствения интелект, бизнесът и политиците са изправени пред постоянни насрещни ветрове и продължаваща нестабилност, тъй като глобалната икономическа активност остава бавна, финансовите условия остават напрегнати, а геополитическите разцепления и социалното напрежение продължават да се увеличават."

Проучването, проведено сред 30 главни икономисти в периода ноември-декември миналата година, установи, че 56% от анкетираните очакват световната икономика да отслабне през 2024 г., 20% очакват тя да остане непроменена, а 23% прогнозират "малко по-силни" икономически условия.

Междувременно Международният валутен фонд очаква глобалният икономически растеж да спадне леко през 2024 г. до 2,9% от 3% през миналата година.

Световната банка очаква най-лошия икономически растеж от 30 години насам Банката предупреди, че без

Проучването на WEF показва значително разминаване в очакванията на икономистите за различните икономики, като експертите са най-неблагосклонни към перспективите на Европа.

Около 77 % от анкетираните очакват растежът в региона да отслабне през тази година - това е почти двойно повече от отчетеното в проучването през септември. Икономистите също така се изказват по-негативно за перспективите пред САЩ. В предишното проучване 78% прогнозираха умерен или по-висок растеж през тази година, докато в последното проучване този брой спада до 56%. Респондентите като цяло са положителни и непроменени по отношение на прогнозите си за Южна Азия и Източна Азия и Тихоокеанския регион, но са по-предпазливи по отношение на Китай, като мнозинството (69%) сега очаква само умерен икономически растеж.

Особена загриженост сред икономистите предизвикват геополитическите разцепления, като 69% от тях заявяват, че очакват ускоряване на темповете на геополитическа фрагментация през 2024 г.

2024: Сблъсък между много съперничещи си разкази Събитията от последните години създават неудобна среда за множество сектори - от банките до енергетиката
"Когато са запитани за последиците от последните събития ... главните икономисти продължават да отреждат важна роля на геополитическите фактори в макроикономическото и финансовото развитие", се казва в доклада. "Около 87% очакват последните геополитически събития да подхранят глобалната икономическа нестабилност през следващите три години, а осем от всеки десет очакват тя да засили волатилността на фондовите пазари." Докладът идва след година на повишено геополитическо напрежение, в която войната на Русия в Украйна продължава, отношенията между Китай и САЩ остават напрегнати, а опасенията за по-широк конфликт в Близкия изток се дължат на войната между Израел и Хамас. 2024 г. е и година, в която ще гласуват безпрецедентен брой хора на избори, като над 75 държави - включително големи икономики като САЩ и Великобритания - ще се отправят към урните.

В година с ключови избори, дезинформацията е основен глобален рискПроучването на Световния икономически форум се отличава с намаляването на опасенията за икономически опасности като инфлация и рецесия

По-положителен резултат от проучването на WEF сред икономистите са инфлационните очаквания, като 70% от анкетираните очакват разхлабване на финансовите условия. Очакванията на икономистите за висока инфлация намаляха във всички региони, като особено подобрение се наблюдава в Европа и САЩ, въпреки че в доклада се отбелязва, че две трети от анкетираните все още очакват умерена инфлация и в двата региона.