Oчаква се около два милиарда души да отидат до урните за гласуване през 2024 г. в 50 държави по света - повече от всяка друга година в историята.

На фона на нарастващите опасения, че системите с изкуствен интелект могат масово да създават дезинформация и да повлияят на избирателите при вземането на важни решения, OpenAI наложи ограничения за ползването на технологията ѝ в политиката.

ChatGPT и Dall-E са едни от най-мощните AI приложения за чатботове и генериране на изображения. Развитието на тези инструменти поражда притеснения, че софтуерът, създаден от OpenAI и други подобни, може да се използва за манипулиране на избирателите с фалшиви новини и компютърно генерирани образи, отбелязва The Wall Street Journal.

Компанията заяви, че на хората не е позволено да използват технологиите ѝ за политически кампании и лобиране. Също така е забранено да се създават чатботове, които говорят от името на кандидати и други реални лица (и дублират техните образи), както и генериране на съдържание, което се използва от името на различни институции.

В година с ключови избори, дезинформацията е основен глобален рискПроучването на Световния икономически форум се отличава с намаляването на опасенията за икономически опасности като инфлация и рецесия

OpenAI също така налага ограничения върху функции, които обезкуражават гласуването. Въпросите за това как и къде да се гласува ще бъдат решавани с връзка към CanIVote.org, управлявана от Националната асоциация на държавните секретари на САЩ.

За да помогне на гласоподавателите да преценят дали дадени информация и снимки са генерирани от изкуствен интелект, OpenAI ще започне да кодира подробности за произхода на изображенията, генерирани от Dall-E, съобщи компанията. Тя добави, че все по-често предоставя връзки към новинарски репортажи, за да помогне на гласоподавателите да оценят надеждността на генерирания текст.

Как AI дискредитира Microsoft като доставчик на новинарско съдържаниеКомпанията заменя редакторите си в новинарската страница MSN.com с AI, но резултатът е плачевен

Други производители на системи с изкуствен интелект също обявиха мерки преди изборите по целия свят през 2024 г.

Миналия месец Google съобщи, че ще ограничи изборните запитвания до своя чатбот Bard, докато още миналата година Meta забрани на политическите кампании да използват AI инструменти за реклама.

Политиците в САЩ изразиха обаче съмнения, че технологичните компании ще успеят да обуздаят системите си, коментира WSJ. По време на изслушване в Конгреса през май на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман сенаторът Ричард Блументал подчертае рисковете, като използва демонстрация на глас, генериран от AI, който чете изявление.

"Какво би станало, ако той беше предоставил одобрение на капитулацията на Украйна или на ръководството на Владимир Путин?", попита той.

Алтман отговори на някои от опасенията, като заяви, че чатботът на компанията му е "инструмент, а не създание" и "технология, върху която хората имат голям контрол".