Индия е фаворит на JPMorgan за най-добър пазар в Азия за 2024 г. и един от любимите ѝ в световен мащаб.

"В момента това е нашият пазар номер едно", казва Миксо Дас, стратег на инвестиционната банка за азиатски акции, пред CNBC, като подчертава, че южноазиатската страна ще продължи да извлича огромни ползи, тъй като компаниите все повече възприемат стратегията "Китай плюс едно". По друг начин казано – инвеститорите се стараят да диверсифицират азиатските си портфейли като застраховка срещу трусовете в икономика №2 в света.

Въпреки че Виетнам също е силна алтернатива за компаниите, които искат да създават производствени мощности, "Индия има достатъчен размер и мащаб, за да замени изцяло или да увеличи капацитета, който глобалните инвеститори и глобалните производители изглежда искат", казва Дас.

Борсовите индекси в Япония и Индия постигнаха исторически върховеGoldman Sachs и Morgan Stanley трябва да публикуват печалби след пазарната ваканция на Уолстрийт


Apple откри първите си магазини за търговия на дребно в Индия през април и започна да произвежда iPhone 15 в страната през август, което подхрани оптимизма, че други големи компании също ще погледнат на Индия като благоприятна производствена дестинация.

Тези, които вече имат база в Индия, също разширяват производствения си капацитет. Най-големият автомобилен производител в страната, Maruti Suzuki, обяви миналата седмица, че ще инвестира 4,2 млрд. долара в изграждането на втори завод в Индия.

Дори виетнамският производител на електрически автомобили VinFast заяви по-рано този месец, че възнамерява да похарчи около 2 млрд. долара за създаване на завод в Индия.

Всичко това засилва настроенията на инвеститорите, които и без това бяха високи, тъй като индийският фондов пазар се превърна в един от най-добре представящите се в Азия през миналата година.

Индийските пазари започнаха и новата година със силна основа, като и двата индекса - Nifty 50 и BSE Sensex - достигнаха рекордни стойности от съответно 22 081,95 и 73 000 по време на азиатската следобедна сесия в понеделник.

Как изборите през 2024 могат да повлияят на световните пазари Страните, които очакват избори, представляват над 60% от световната икономическа продукция


Мечи настроения за Китай

Докато Индия остава фаворит на JPMorgan, икономиката на Китай се забави, а фондовите пазари в страната отбелязаха годишен спад за трета поредна година през 2023 г. Но все още може да има джобове на растеж.

На китайския пазар е имало периоди на "тактическо покачване", но "то просто не се запазва", казва Дас, като уточнява, че доверието на домакинствата остава "изключително ниско и инвестирането в капиталовия пазар е едно от последните неща, за които банката мисли".

Малко вероятно е чуждестранните инвеститори да се завърнат в страната тази година.

"Няма как да кажем, че 2024 г. ще е годината, в която чуждестранните инвеститори ще се върнат агресивно на китайския пазар", категоричен е Дас. "Ще е необходим по-дълъг период за ремонт, за да се повиши доверието на бизнеса, преди те да припознаят по-здрав китайски пазар през годината“.